DIANA

Η συγκινητική ομιλία της Meghan Markle στη Νότια Αφρική θα μπορούσε να ήταν γραμμένη από την πριγκίπισσα Diana

Courtney Africa / Africa News Agency via AP, Pool

Ξεχνιέσαι όταν πια δε βρίσκεσαι σε καμία ανάμνηση. Όταν πια κανένας δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα από εσένα. Περνάς στη λήθη και τότε είναι σαν να μην υπήρξες ποτέ. Δύο κατηγορίες. Οι δικοί  μας αγαπημένοι και οι αγαπημένοι άγνωστοι. Για τους πρώτους κάθε ιστορία είναι αυστηρά προσωπική και γρατζουνίζει χορδές με τρόπο που οι γύρω σου ενδέχεται να μην καταλάβουν. Είναι όμως οι δικοί μας αγαπημένοι. Και είναι και οι άλλοι. Οι άγνωστοι που με το έργο και τα λόγια τους γίνονται γνωστοί  μας, κομμάτι μας. Και οι πρώτοι και οι δεύτεροι είναι λίγοι. Ασφυκτικά λίγοι.

Η πριγκίπισσα Diana είναι ένα τέτοιος άνθρωπος. Το έργο της μεγάλο, ο χρόνος που είχε στη διάθεσή της περιορισμένος. Ήταν ένα απλό κορίτσι, στέφθηκε πριγκίπισσα, έζησε σαν star. Μετά το θάνατό της, έγινε μύθος. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να αναδομήσει δραστικά το πρόσωπο της βρετανικής μοναρχίας. Έσφιξε το χέρι και αγκάλιασε ασθενείς και φορείς του AIDS θέλοντας να σπάσει κάθε ταμπού. Χρησιμοποίησε τη δύναμή της για να βοηθήσει. Η Diana κατέβασε το παλάτι σε δρόμους, σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, ναρκοπέδια. Ήταν ενεργά παρούσα στον πόνο του άλλου. Έμπρακτη βοήθεια. Υλική και άυλη.

Διάβασε ακόμα: Η φοβερή πίεση που ένιωθε η Diana πριν τη γέννηση των παιδιών της εξηγεί την απόφαση της Meghan για τη δική της εγκυμοσύνη

Η Meghan Markle, όπως όλα δείχνουν, είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να συνεχίσει το έργο στο οποίο εκείνη έβαλε τα θεμέλια. Όχι, να γίνει μία ακόμα Diana, να γίνει όμως ένας άνθρωπος που θα χρησιμοποιήσει τον δημόσιο λόγο του για να καταγγείλει τα κακώς κείμενα και να βοηθήσει να χτυπηθούν στερεότυπα.

Η Meghan και ο πρίγκιπας Harry βρίσκονται αυτή στιγμή σε περιοδεία στη Νότια Αφρική. Πρώτη στάση στην πόλη Nyanga, όπου και παρακολούθησαν το Workshop ”Mbokodo Girls’ Empowerment Program” που σκοπό έχει την εκπαίδευση, την αυτοάμυνα και την ενδυνάμωση κοριτσιών που έχουν υποστεί σοβαρό τραύμα.

Μετά από αγκαλιές και πολλά χειροκροτήματα η Meghan σηκώθηκε για να μιλήσει σε όσους είχαν πάει να τους συναντήσουν από κοντά. Μία συγκινητική ομιλία με αυτοαναφορικά στοιχεία χωρίς τον φόβο της ταμπέλας.

 

«Μας έχετε υποδεχτεί σε αυτήν την κοινότητα, είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί μας, τόσο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα παιδιά όσο και για το πώς τους αντιμετωπίζετε. Τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών είναι κάτι που βρίσκεται πολύ κοντά στην καρδιά μου και η αιτία που έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου να τα υποστηρίζω επειδή ξέρω ότι όταν οι γυναίκες είναι δυνατές, ολόκληρη η κοινότητα ανθίζει.

Διάβασα ένα απόσπασμα πριν από λίγες εβδομάδες και μίλησε μέσα μου καθώς παρακολουθούσαμε τι συνέβαινε εδώ και τις ενεργές σας προσπάθειες. Η Maya Angelou, η θρυλική ακτιβίστρια και ποιήτρια, είπε κάποτε: ”Κάθε φορά που μια γυναίκα σηκώνεται για τον εαυτό της, χωρίς να το γνωρίζει, ενδεχομένως χωρίς να το διεκδικεί, σηκώνεται για όλες τις γυναίκες”.

 

Τώρα ξέρω ότι δεν είναι εύκολο και ξέρω ότι πρέπει να αισθάνεστε ανυπέρβλητα τα εμπόδια κατά περιόδους αλλά η δέσμευσή σας σε ό, τι είναι σωστό δίνει ελπίδα σε όλους εμάς, ειδικά στους αδελφούς και στις αδελφές σας εδώ στην κοινότητά σας, που έχουν ανάγκη να συνεχίσει να λάμπει το φως σας. Η δέσμευσή σας είναι εμπνευσμένη, κινητοποιεί και είναι εξαιρετική. Πρέπει να συνεχίσετε, πρέπει να ξέρετε ότι αυτό που κάνετε όχι μόνο έχει σημασία, είναι ζωτικής σημασίας επειδή εσείς είστε ζωτικής σημασίας.

Και επιτρέψτε μου να πω μόνο ότι ενώ είμαι εδώ με τον σύζυγό μου ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, θέλω να ξέρετε ότι είμαι εδώ μαζί σας ως μητέρα, ως σύζυγος, ως γυναίκα, ως έγχρωμη γυναίκα και ως αδελφή σας. Είμαι εδώ μαζί σας και είμαι εδώ για εσάς και σας ευχαριστώ πολύ που δείξατε στον σύζυγό μου και σε εμένα το πνεύμα του Ubuntu».

 

Κεντρική Φωτογραφία: Courtney Africa / Africa News Agency via AP, Pool