JULIE DELPY

Η Julie Delpy αμειβόταν με το 1/10 του μισθού του Ethan Hawke και μας δείχνει πώς γίνεται ο φεμινισμός

Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ένα διαχρονικό θέμα, που ευτυχώς επιλύεται αλλά με πολύ αργά βήματα. Τα κινήματα #MeToo και Time's Up έκαναν μία καλή αρχή ώστε να μπορέσουν οι επώνυμες γυναίκες να μιλήσουν για (πάσης φύσεως) αδικίες που έχουν βιώσει στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Η Julie Delpy έχει μιλήσει αρκετές φορές για την ανισότητα και έρχεται να προστεθεί στη λίστα των γυναικών που έχουν αναφερθεί δημόσια στη γελοιότητα της αδικίας στην πληρωμή, με κριτήριο το φύλο.

Αν και θα έπρεπε να μας εκπλήσσει αυτή η είδηση, δυστυχώς έχουμε πάθει μία ανοσία ειδικά σε ό,τι αφορά το τεράστιο μισθολογικό κενό μεταξύ ανδρών και γυναικών. Και όταν λέω τεράστιο, είναι κυριολεκτικό. Για την ταινία “Before Sunrise”, που ήταν η πρώτη της τριλογίας που ολοκληρώθηκε με συμπρωταγωνιστή τον Ethan Hawke, η Julie Delpy πήρε το 1/10 του δικού του μισθού. Δηλαδή πραγματικά, με ποιο κριτήριο πληρώθηκε δεκαπλάσια ο Ethan Hawke; Ειδικά εάν σκεφτείς ότι μιλάμε για το 1995, όπου ήταν εξίσου νέος με την Delpy και δεν είχε προλάβει να χτίσει την- όπως ξέρουμε σήμερα- καριέρα του.

 

«Σαν γυναίκα, ξέρεις ότι πληρώνεσαι λιγότερο από έναν άντρα σαν ηθοποιός, σεναριογράφος ή σκηνοθέτης. Στην πρώτη ταινία της τριλογίας που έκανα με τον Ethan (Hawke) πήρα περίπου το 1/10 του μισθού του, στη δεύτερη ταινία πήρα τα μισά και όταν έφτασε η τρίτη ταινία, είπα: «Ακούστε παιδιά, αν δεν πάρω τα ίδια λεφτά, δεν πρόκειται να συμμετάσχω». Πριν τη Michelle Wlliams, η Delpy υπερασπίστηκε τον εαυτό της και διεκδίκησε αυτό που της άξιζε.

Δες κι αυτό: Η Michelle Williams μίλησε για τις ανισότητες στους μισθούς των γυναικών και μόλις θυμηθήκαμε γιατί την αγαπάμε τόσο

 

«Έχω συνηθίσει να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου και να ασκώ κριτική. Και ξέρω ότι αυτό έχει δημιουργήσει αναστάτωση επειδή μιλάω για αυτά τα πράγματα, όπως το ότι δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες στον χώρο. Με μεγάλωσαν δύο φεμινιστές, η μητέρα και ο πατέρας μου. Η ισότητα των δύο φύλων ήταν πάντοτε το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο για εμάς». Μπορεί να έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά οι φωνές των γυναικών που φτάνουν σε κάθε σημείο του κόσμου, βάζουν ένα λιθαράκι στο δρόμο προς την εξέλιξη και την αλλαγή.

 

Κεντρική φωτογραφία: Jordan Strauss/Invision/AP