JAMIE LEE CURTIS

H Jamie Lee Curtis γιόρτασε 20 χρόνια νηφαλιότητας και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να την αγαπάμε

Photo by Chris Pizzello/Invision/AP

Η Jamie Lee Curtis είναι το γλυκό και δυναμικό κορίτσι της πρώτης ταινίας "Halloween," η cool Shelly στο «Κορίτσι μου», η αυστηρή μαμά που αλλάζει ρόλους με την κόρη της στο "Freaky Friday", η σύζυγος του Arnold Schwarzenegge, Helen, στο "True Lies", με εκείνη την αξεπέραστη σκηνή του ερωτικού χορού της (που σε έκανε να μείνεις κάγκελο με το συγκλονιστικό σώμα της Curtis) και η γιαγιά στο "Halloween" του 2018, που κατατροπώνει τον Michael (μπορεί και όχι) παρέα με την κόρη και την εγγονή της. Αλλά αυτά τα ξέρεις ήδη. Όπως και το πώς περνάει τη ζωή της, αν την ακολουθείς στο Instagram και βλέπεις τις κοινωνικές ανησυχίες, τα ταξίδια και τις συμμετοχές της σε ταινίες.

 

Αυτό όμως που αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Variety, ήταν μία πολύ πιο προσωπική πτυχή του εαυτού της για το πώς καταφέρνει να μείνει νηφάλια από ισχυρά παυσίπονα. Το 1998, ήταν στα καλύτερά της. Είχε μπει στην πέμπτη δεκαετία της ζωής της, ήταν παντρεμένη με το σκηνοθέτη Christopher Guest, είχαν δύο παιδιά, η Jamie είχε ήδη κερδίσει δύο Χρυσές Σφαίρες και το δεύτερο παιδικό βιβλίο της είχε μπει στη λίστα των best sellers στη New York TImes. Ήταν όμως πράγματι έτσι;

Ένα βράδυ ήταν στην κουζίνα του σπιτιού της στο Los Angeles και μαγείρευε για όλη την οικογένεια κάνοντας ό,τι έκανε συνήθως. Έβγαλε από την τσέπη της ένα μπουκαλάκι και κατάπιε 5 Vicodin μαζί με μία γουλιά κρασί. Όλως τυχαίως, την είδε μία φίλη της και αυτή ήταν η πρώτη φορά που κάποιος ανακάλυπτε τον χρόνιο εθισμό της (πάνω από 10 χρόνια). Η αδερφή της το κατάλαβε όταν είδε ότι λείπουν χάπια αλλά της έδειξε την απόλυτη στήριξή της. Αυτό όμως που την ταρακούνησε ήταν ένα άρθρο στο περιοδικό Esquire, με το συγγραφέα Tom Chiarella να μιλάει για το δικό του εθισμό στα Vicodin, το Φεβρουάριο του 1999. Αυτό ήταν.

Δες κι αυτό: 5 ξεκαρδιστικές γυναίκες κωμικοί του Netflix που θα σε εμπνεύσουν και στη ζωή σου

«Ήμουν εθισμένη στο αλκοόλ και τα παυσίπονα, αλλά με έναν πολύ ελεγχόμενο τρόπο. Δεν έπαιρνα ποτέ όταν δούλευα, ούτε το πρωί όταν ξυπνούσα. Τα επέλεγα τις βραδινές ώρες, ώστε να λειτουργούν σαν ένα ζεστό μπάνιο. Κανείς δεν μπορεί να σου πει αν είσαι αλκοολικός ή εθισμένος. Αυτό είναι κάτι που μόνο εσύ μπορείς να αντιληφθείς για τον εαυτό σου και η στιγμή που το κάνεις είναι πολύ σημαντική. Βγαίνεις από την ντροπή και το μυστικό, που είναι τα δύο στοιχεία που σε κρατούν κλειδωμένο στην ασθένειά σου».

Ο εθισμός είναι οικογενειακή υπόθεση για τους Curtis. O αδερφός της Nicholas πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης στα 21, ενώ ο πατέρας της και ηθοποιός, Tony Curtis, πάλευε μία ζωή με το αλκοόλ, την κοκαΐνη και την ηρωίνη. «Έκανα κοκαΐνη μαζί με τον πατέρα μου, την περίοδο που ήμουν το μόνο από τα παιδιά του που είχε επαφή μαζί του. Κατάφερε να μείνει νηφάλιος, αλλά μόνο για 3 χρόνια».

 

Η νηφαλιότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι συναντήσεις της, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις των εθισμών, γίνονται σε καθημερινή βάση. «Φέρνω τη νηφαλιότητα μαζί μου. Έχω παραστεί σε συναντήσεις σε όλο τον κόσμο και όταν γύριζα το “Freaky Friday”, είχα μετατρέψει το βαν μου σε χώρο για meetings και όποιος ήθελε ερχόταν. Έχω κάνει και στα ισπανικά, όταν γύριζα το «Ράφτη του Παναμά» κι ας μην καταλάβαινα λέξη».

«Ευτυχώς, παραδέχτηκα νωρίς το πρόβλημα του εθισμού μου και δε συνάντησα ποτέ πραγματικό πρόβλημα στη δουλειά μου. Αντιμετωπίστηκε ως μία μεταμορφωτική διαδικασία. Αν με συμπαθούσες τότε, θα με αγαπήσεις τώρα. Έγιναν όλα σε ένα θετικό κλίμα ανάρρωσης, ελευθερίας και αλλαγής. Όλες οι υπέροχες λέξεις που περιγράφουν την έξοδο από μία φυλακή».

 

Το επόμενο κινηματογραφικό βήμα της Curtis είναι η ταινία “Knives Out”, με ένα cast- αφρόκρεμα. Δύο ντετέκτιβ, ο Daniel Craig και ο Lakeith Stanfield, προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του θανάτου του πάμπλουτου συγγραφεία Harlan Thrombey (Christopher Plummer) και να ανακαλύψουν ποιος διέπραξε το φόνο. Chris Evans, Toni Colete, Michael Shannon, Don Johnson, Jamie Lee Curtis, Katherine Langford και πολλοί άλλοι. Σύντομα στις ελληνικές αίθουσες.

 

Κεντρική φωτογραφία: Chris Pizzello/Invision/AP