WOMEN TODAY

H Becky Hammon έχει όλα όσα χρειάζονται για να γίνει προπονήτρια στο NBA

Η Becky Hammon γεννήθηκε το 1977 σε μια μεσαίου μεγέθους πόλη της Νότιας Ντακότα. Στο γυμνάσιο, αντί να γίνει cheerleader, όπως οι περισσότερες συμμαθήτριές της, ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ. Αγαπούσε το άθλημα κι αποφάσισε να αφιερωθεί σ’ αυτό. Η αφοσίωσή της απέδωσε καρπούς από πολύ νωρίς: αποφοιτώντας από το σχολείο αναδείχθηκε "Παίκτρια της Χρονιάς" στην Πολιτεία της.

Με ύψος μόλις 1.68, ξεκίνησε την καριέρα της στο γυναικείο NBA (WNBA) το 1999, στην ομάδα New York Liberty. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και συνέχισε να προπονείται σκληρά. Έκανε μια καλή πρώτη σεζόν ως rookie από τη θέση της guard, όσο η απόδοσή της βελτιωνόταν εξαιρετικά γρήγορα. 

Λίγα χρόνια μετά έγινε μια από τις αρχηγούς της ομάδας. Μέχρι τότε, είχε χριστεί και η αγαπημένη των οπαδών της New York Liberty, κι όχι απλά επειδή ήταν μια όμορφη κοπέλα με καλή αγωνιστική παρουσία. Ο τραυματισμός της στο γόνατο το 2003, γεγονός που της στέρησε τη συμμετοχή στη μισή σεζόν, δεν ανέκοψε τη συνεχώς ανοδική πορεία της. Η μπασκετική της ευφυΐα, η ευελιξία της και στις δυο άκρες του γηπέδου και η αποφασιστικότητά της στην επίθεση τής εξασφάλισαν το 2007 τη μεταγραφή της στους San Antonio Silver Stars. Becky Hammon 2 Παρά τις διαχρονικά εξαιρετικές επιδόσεις της, το 2008 η Becky έμαθε ότι για ακόμα μια φορά δεν είχε κληθεί στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Γυναικών των ΗΠΑ, η οποία θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Είχε ήδη αποκτήσει μια μικρή εμπειρία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς είχε αγωνιστεί για λίγο καιρό με την CSKA Μόσχας. Τότε αποφάσισε ότι θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς, ό,τι κι αν χρειαζόταν να πράξει σχετικά.

Στο Πεκίνο μέσω Ρωσίας

 

Η απόφασή της ήταν τολμηρή. Απέκτησε τη ρωσική υπηκοότητα, δημιουργώντας τεράστια αίσθηση στο φίλαθλο κοινό, προκαλώντας ταυτόχρονα χιονοστιβάδα αρνητικών σχολίων από τους συμπατριώτες της. Η προπονήτρια της αμερικανικής Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, Anne Donovan, έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει ακόμα και τον πατριωτισμό της Becky. Ουσιαστικά υπονόησε ότι πρόδωσε την πατρίδα της, απλά και μόνο για να μπορεί να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Φυσικά η Becky δεν πτοήθηκε από κανένα σχόλιο και καμία αρνητική προς το πρόσωπό της αντίδραση. Με όλη της την καρδιά, στηρίζοντας την απόφασή της και ακολουθώντας το όνειρό της να στεφθεί Ολυμπιονίκης, κατάφερε με την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Γυναικών της Ρωσίας να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Την ίδια στιγμή, οι ετήσιες αποδοχές της στην CSKA τριπλασιάστηκαν. Τα επόμενα χρόνια η Becky παρέμεινε στην Ευρώπη και αγωνίστηκε στην ομάδα Ros Casares Valencia και στη συνέχεια στις ρωσικές Nadezhda Orenburg και Spartak.

Όσο η ίδια έκλεινε την καριέρα της ως παίκτρια μπάσκετ στην Ευρώπη, το κλίμα στις ΗΠΑ σχετικά με την επιλογή της να αποκτήσει και τη ρωσική υπηκοότητα είχε αρχίσει να αντιστρέφεται. Η προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ των ΗΠΑ δεν την αποκάλεσε ξανά προδότρια. Αντίθετα, δήλωσε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους “πολλοί αθλητές πολύ συχνά αγωνίζονται για διαφορετικές σημαίες”. 

 

Δεκαέξι χρόνια μετά την πρώτη της σεζόν στο WNBA, ύστερα από δεκάδες διακρίσεις, έπαθλα και ρεκόρ, η Becky Hammon ανακοίνωσε ότι σταματάει την καριέρα της ως μπασκετμπολίστρια. Στο μεταξύ είχε δηλώσει ότι την ενδιέφερε η προπονητική καριέρα. Κι εκεί έγινε το τεράστιο μπαμ: στις 5 Αυγούστου του 2014 έγινε η πρώτη γυναίκα – βοηθός προπονητή NBA με πλήρη απασχόληση και κανονική αμοιβή. Πήγε στους San Antonio Spurs, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες αστέρων του NBA, οι οποίοι ήταν και οι πρωταθλητές της σεζόν 2013-2014. Ο προπονητής τους Gregg Popovich, ο μακροβιότερος σήμερα προπονητής στο NBA, επέλεξε προσωπικά τη Becky Hammon για βοηθό του. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι η αθλητική της ευφυΐα, η επαγγελματική της ηθική και η εν γένει προσωπικότητά της θα ωφελήσουν πολύ τους Spurs.

Το καλάθι που άλλαξε το NBA

Ο προπονητής που έχει κερδίσει πέντε (!) πρωταθλήματα στο NBA διάλεξε για βοηθό του μια γυναίκα. Δηλαδή η Becky θα δουλεύει με τον “Pop” καθημερινά, θα ασχολείται σχεδόν με τα ίδια πράγματα με αυτόν και θα “κουμαντάρει”, ως ένα βαθμό, τους Spurs. Becky Hammon 1 Προφανώς μια γυναίκα μπασκετμπολίστρια δε μπορεί να εργαστεί στο NBA ως παίκτρια. Όπως έχει επισημάνει και η ίδια η Becky, “οι ευκαιρίες εργασίας των γυναικών στο NBA είναι περιορισμένες, διότι εκ των πραγμάτων οι άντρες είναι μεγαλύτεροι σε διαστάσεις και δυνατότεροι, οπότε μια γυναίκα δε μπορεί να είναι συμπαίκτρια ή αντίπαλός τους στο παρκέ”. Όμως, στις θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το NBA και στις οποίες μπορεί να εργαστεί οποιοσδήποτε, αν και απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά σε άντρες, αυτό θα ξεκινήσει πολύ σύντομα να αλλάζει.

 

Το παράδειγμα της Becky, η οποία δήλωσε πανέτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση στη νέα της δουλειά, όσο σκληρή κι αν είναι, ανοίγει το δρόμο για κάθε γυναίκα που θέλησε να εργαστεί στον συγκεκριμένο χώρο και δεν το προσπάθησε καν, διότι θεωρούσε πως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον να συμβεί.

Για την προσωπική της ζωή, γνωρίζουμε μόνο τις φήμες που λένε ότι το 2011 έβγαινε με τον πρώην σύζυγο της Eva Longoria και παίκτη των Spurs, Tony Parker. Σύμφωνα με την ίδια, βέβαια, η πίστη της σε ό,τι κάνει είναι η πιο σημαντική σχέση που έχει στη ζωή της. Στην ίδια έδειξαν να πιστεύουν, πέραν του Pop, και οι μεγάλοι αστέρες του NBA, όπως Kobe Bryant των L.A. Lakers. Της έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα και της ευχήθηκαν μια λαμπρή πορεία ως προπονήτρια.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως, ακόμα και μέσα από αντίξοες συνθήκες και ατυχείς συγκυρίες, ο τολμών νικά. Η Becky, που, λόγω ύψους δεν κατάφερνε να πραγματοποιήσει ένα κάρφωμα σε μπασκέτα στα 16 χρόνια επαγγελματικής καριέρας της, έκανε τη διαφορά, “καρφώνοντας” μια και καλή.