EUROVISION

Κατερίνα Ντούσκα: 6 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για εκείνη λίγο πριν τη συμμετοχή στη Eurovision

24Media

Μπορεί να έχεις μάθει πολύ καλά το όνομά της και να έχεις ενθουσιαστεί με τη φωνή της και το τραγούδι "Better Love" με το οποίο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision αρχής γενομένης την Τρίτη 14 Μαΐου όταν θα βγει τελευταία στη σκηνή του πρώτου ημιτελικού. Η Κατερίνα Ντούσκα βρίσκεται εδώ και μέρες στο Ισραήλ και μάλιστα ολοκλήρωσε (όπως και η Τάμτα που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο) τη δεύτερη πρόβα της, αποσπάσματα της οποίας προβλήθηκαν και σχολιάστηκαν στο Πρωινό.

 

Πόσα όμως ξέρεις πραγματικά για εκείνη; Μη σκας, εμείς είμαστε εδώ για να σου μάθουμε όλα όσα ξέρουμε για το όμορφο κορίτσι με την υπέροχη φωνή.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε χαρακτηρίστηκε Ελληνίδα Amy Winehouse

Οι περισσότεροι την ακούσαμε πρώτη φορά στο τραγούδι “One in a million” και η χροιά της έκανε πολλούς να μιλήσουν για την Amy Winehouse της Ελλάδας. Η ίδια ερωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξή της και απάντησε ως εξής για τη σύγκριση: «Όχι, δεν με ενοχλεί. Είμαι πρωτοεμφανιζόμενη και είναι τιμή για εμένα να με συγκρίνουν με μια θρυλική φωνή της μουσικής. Ωστόσο στο τέλος κάνω μουσικά αυτό που εκφράζει εμένα».

 

Ήρθε από μακριά

Η Κατερίνα Ντούσκα μεγάλωσε στον Καναδά. Η ίδια μίλησε για την εμπειρία του να μεγαλώνει εκεί και να γνωρίζει την Ελλάδα στην εφηβεία της, σε συνέντευξή της στο Δεύτερο Πρόγραμμα. «Οι γονείς μου ήταν δύο Έλληνες που έφυγαν αρκετά νέοι για τον Καναδά. Εκεί γεννήθηκα εγώ και ο αδερφός μου και μεγαλώσαμε μέχρι την εφηβεία μας. Το σχολείο μας ήταν τρίγλωσσο. Ήμασταν κοντά στην ελληνική κουλτούρα, νιώθαμε Έλληνες. Αυτό είναι συχνό με παιδιά Ελλήνων της διασποράς. Υπάρχει έντονη ανάγκη να αποτελεί μέρος της ταυτότητάς τους η καταγωγή. Όταν ήρθα στην Ελλάδα ήταν ένας άλλος κόσμος. Δεν μου πήρε χρόνο όμως να προσαρμοστώ. Η Ελλάδα έχει κάτι το ξεχωριστό που σε ξελογιάζει. Ο Καναδάς είναι χώρα που σου παρέχει ασφάλεια, οργανωμένη, υπάρχει μια τάξη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η λογική. Απ’ την άλλη δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Στην Ελλάδα υπάρχει μια ωραία αταξία. Δύσκολα ρουτινιάζει κανείς. Ήρθα στο Λύκειο και βομβαρδίστηκα με το σύστημα των πανελλαδικών. Προσπαθούσα να αντεπεξέλθω και νιώθω πολύ τα παιδιά που δεν τους δίνεται η δυνατότητα να βρουν τον εαυτό τους. Δεν πρέπει η τέχνη να είναι χόμπι. Στη νομική δεν ήμουν καθόλου ευτυχισμένη. Μια σημαντική απόφαση ήταν να κάνω στροφή στην πορεία μου» είχε πει μεταξύ άλλων. Τώρα κατάλαβες και γιατί η προφορά της στα αγγλικά είναι τόσο απίστευτα αυθεντική έτσι;

Ο σύντροφός της είναι και ο συνεργάτης της στο Better Love

O Τιμολέοντας Βερέμης, ή αλλιως ο Leon of Athens είναι ο σύντροφός της και ο μουσικός που βρίσκεται πίσω από το Better Love μαζί με την Κατερίνα Ντούσκα και τον David Sneddon. «Το συγκεκριμένο τραγούδι υπήρχε κατά κάποιο τρόπο στα σκαριά, σε μια πολύ αρχική και διαφορετική μορφή, στο συρτάρι του Τίμου ( Leon of Athens) και πάντα σκεφτόμασταν ότι πρέπει να το δουλέψουμε κάποια στιγμή γιατί ακούγαμε τη δυνατότητα  που είχε και ήταν και μια ευκαιρία να συνεργαστούμε  πάνω σε ένα τραγούδι, κάτι που δεν είχαμε ξανακάνει. Στη διάρκεια λοιπόν της επικοινωνίας με την ΕΡΤ για το κομμάτι που θα ερμηνεύσω, έστειλα το Better Love» είχε πει σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Pepper.

Οι διεθνείς συνεργασίες

Μπορεί εσύ εδώ να μην την ήξερες και τόσο καλά αλλά στο εξωτερικό το όνομα της Κατερίνας Ντούσκα είναι γνωστό. Η τραγουδίστρια έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής εμφανιζόμενη σε συναυλίες καλλιτεχνών όπως η LP, ο Albin Lee Meldau, ο Tom Baxter, η Yasmine Hamdan, o Oddisee, οι Kadebostany. Επίσης το τραγούδι της “Fire Away” είχε παίξει στην καμπάνια του Nescafe στον Καναδά. Εντυπωσιάστηκες, μη μου το κρύβεις.

 

Αγαπάει τις γυναίκες και ασπάζεται τον φεμινισμό

«Η κάθε γυναίκα έχει και τη δική της στάση πάνω σε αυτό. Έχω συναντήσει γυναίκες που δεν αυτοαποκαλούνται φεμινίστριες, οι οποίες για μένα είναι. Γιατί είναι ανεξάρτητες, δυναμικές γυναίκες, που δεν είχαν ποτέ ανάγκη να στηριχτούν σε κανέναν άντρα. Έχουν τον απόλυτο έλεγχο της ζωής τους, της δουλειάς τους, του σώματός τους, του μυαλού και της ψυχής τους. Εγώ νιώθω πολύ άνετα μέσα σε αυτό, που δεν θέλω να το πω “ταμπέλα”, γιατί δεν είναι, αλλά τον ασπάζομαι αυτόν τον όρο (σ.σ. τον φεμινισμό)», είχε πει στο περιοδικό Antivirus απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας πώς η ίδια σίγουρα βρίσκει φεμινιστικά μηνύματα στο τραγούδι της. Μάλιστα η αγάπη για τις γυναίκες κυριάρχησε όπως είπε και στο video clip ενώ θα είναι παρούσα και στη σκηνή της Eurovision.

 

Οι τρεις ένοχες συνήθειές της

«Να τρώω λαίμαργα, E Entertainment News και τα ζώδια» παραδέχτηκε απαντώντας σε 12 αδιάκριτες ερωτήσεις του Down Town η Κατερίνα Ντούσκα. Και για να μην το ψάχνεις στη συνέχεια αποκάλυψε και το ζώδιό της. Η τραγουδίστρια είναι Σκορπιός με ωροσκόπο Ιχθύ. Νεράκι και συναίσθημα.

Η ίδια μπορεί να τέλειωσε με τις επίσημες πρόβες της αλλά μέχρι την Τρίτη θα μας χαρίζει στιγμές όπως αυτή. Καλή της επιτυχία!

Κεντρική φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson