ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Christine Blasey Ford: Η γυναίκα που συνταράσσει τον κόσμο με τη δύναμή της

Win McNamee/Pool Image via AP

«Είμαι σίγουρη ότι ο Brett Kavanaugh μου επιτέθηκε» η φωνή της Christine Blasey Ford σπάει. Σηκώνει για λίγο το βλέμμα της και συνεχίζει. «Δεν είμαι σήμερα εδώ επειδή το θέλω. Είμαι τρομοκρατημένη. Βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί το θεωρώ πολιτικό καθήκον μου να σας πω όσα μου συνέβησαν, όταν ο Brett Kavanaugh και εγώ ήμασταν μαθητές Λυκείου.» Η καθηγήτρια Ψυχολογίας, Christine Blasey Ford, στάθηκε ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας και μίλησε για εκείνη τη νύχτα του 1982, όταν ο Brett Kavanaugh - υποψήφιος σήμερα για για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ - προσπάθησε να τη βιάσει.

Η κατάθεση της Ford ήρθε λίγες ώρες αφότου εμφανίστηκε και τρίτη γυναίκα η οποία κατηγορεί τον Kavanaugh για σεξουαλικώς απρεπή συμπεριφορά, γεγονός που βάζει φρένο στην επικύρωση της υποψηφιότητάς του. Προσωπική επιλογή του Donald Trump που θεωρεί όλες τις καταγγελίες ως μία προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του. «Είναι ένας άψογος άνθρωπος με άμεμπτο παρελθόν, ένας εξαιρετικός άνδρας. Όλα αυτά ήρθαν ξαφνικά, κατά την άποψή μου είναι απολύτως πολιτικά» σχολίασε και τάχθηκε για μία ακόμα φορά στο πλευρό του.

Tom Williams/Pool Image via AP

Tom Williams/Pool Image via AP

Το περιοδικό New Yorker δημοσίευσε τη μαρτυρία μιας πρώην συμφοιτήτριας του Kavanaugh, της Deborah Ramirez, η οποία ισχυρίζεται ότι εκείνος της έδειξε τα γεννητικά του όργανα κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, τη δεκαετία του ’80, και την εξανάγκασε να τον αγγίξει.

H Ford παίρνει μία ακόμα ανάσα. Ο σκοπός της είναι ένας και μοναδικός. Ο κόσμος θα μάθει ποιος είναι στην πραγματικότητα ο αξιοσέβαστος Brett Kavanaugh.

 

«Εδώ και πολύ καιρό, φοβόμουν πάρα πολύ και ντρεπόμουν πάρα πολύ να μιλήσω για τα γεγονότα» δήλωσε θέλοντας να εξηγήσει γιατί τόσο πολύ καιρό κρατούσε τη σιωπή της για αυτήν την επίθεση, που «στοίχειωσε με επεισοδιακό τρόπο» την ενήλικη ζωή της.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της ο Kavanaugh μαζί με ένα φίλο του της επιτέθηκαν ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης. Εκείνος της ακινητοποίησε, την έριξε στο κρεβάτι και προσπάθησε με τη βία να της βγάλει τα ρούχα. Της έκλεισε το στόμα με το χέρι για να την εμποδίσει να φωνάξει. Εκείνη κατάφερε τελικά να ξεφύγει και να τραπεί σε φυγή.

Η 51χρονη πανεπιστημιακός υποφέρει από άγχος, μετατραυματικό στρες και κλειστοφοβία. Σε ερώτηση Δημοκρατικού γερουσιαστή για το ποια είναι η πιο επώδυνη ανάμνησή της από εκείνη την ημέρα, απάντησε: «Το γέλιο τους, το γέλιο δύο ανδρών που διασκέδαζαν και με λοιδορούσαν». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, δήλωσε ότι είναι «100% σίγουρη» για την ταυτότητα του δράστη της επίθεσης, απορρίπτοντας τις εικασίες Ρεπουμπλικανών ότι μπορεί να τον μπέρδεψε με κάποιον άλλο.

Όπως είναι γνωστό, ο δικαστής αρνείται τις κατηγορίες και μάλιστα προχώρησε τη Δευτέρα σε μια ασυνήθιστη κίνηση να παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία είπε ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να αποσύρει την υποψηφιότητά του υπό το βάρος όλης αυτής της κατάστασης.

Saul Loeb/Pool Photo via AP

 

Ο Kavanaugh κατέθεσε ενώπιον των γερουσιαστών αμέσως μετά το πέρας της κατάθεσης της Ford. «Είμαι εδώ για να απαντήσω σε αυτούς τους ισχυρισμούς και να πω την αλήθεια» αναφέρεται στο κείμενο της κατάθεσης που είχε δώσει ήδη από την Τετάρτη στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας ο Kavanaugh. «Και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν επιτέθηκα σεξουαλικά σε κανέναν, ούτε στο Λύκειο, ούτε στο κολέγιο, ούτε ποτέ».

Ο Kavanaugh δεν αμφισβήτησε ότι η 51χρονη καθηγήτρια μπορεί πράγματι να έπεσε θύμα επίθεσης, αλλά όχι από αυτόν. Μάλιστα δάκρυσε, όταν είπε ότι η κόρη του τον παρότρυνε «να προσευχηθούν για αυτήν τη γυναίκα». Εξήγησε ότι δεν πήγαιναν στο ίδιο σχολείο με την Ford, ούτε κινούνταν στους ίδιους κύκλους, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είχαν συναντηθεί κάποια στιγμή, σε κάποια εκδήλωση. Επέμεινε όμως ότι δεν συνέβη ποτέ η επίθεση για την οποία κατηγορείται. Είπε ότι πράγματι κάποιες φορές ήπιε «πάρα πολλές μπίρες» αλλά δεν έφτασε σε σημείο να χάσει τις αισθήσεις του. «Αυτή η ιστορία κατέστρεψε την οικογένειά μου και το καλό μου όνομα».

 

«Δεν έχω όλες τις απαντήσεις και δε θυμάμαι όσα θα ήθελα να θυμάμαι. Αλλά οι λεπτομέρειες από εκείνη τη νύχτα με έφεραν σήμερα μπροστά σας και σίγουρα δε θα τις ξεχάσω ποτέ» ανέφερε με μάτια βουρκωμένα η Ford.

Την ίδια στιγμή γυναίκες έξω από το κτίριο σηκώνουν τα χέρια τους σε ένδειξη στήριξης αλλά και αγανάκτησης. «Πιστέψτε τις γυναίκες». Να μάθετε να ακούτε τις ιστορίες των γυναικών, να καταλαβαίνετε ακόμα κι όσα εκείνες από φόβο διστάζουν να ομολογήσουν. Να σταθείτε στο πλευρό τους. Να γίνουμε μονάδα. Να είμαστε εκεί για όσες μας χρειάζονται. Τέλος χρόνου στη σιωπή και σε όσα μας κρατάνε πίσω, υπό το καθεστώς της αμφισβήτησης. Όταν η έλλειψη σεξουαλικής κουλτούρας συναντηθεί με την αβεβαιότητα τότε το αποτέλεσμα μπορεί να λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, που δεν ανταποκρίνονται στην ουσία του. Μία γυναίκα φωνάζει και είναι υποχρέωση όλων μας να την ακούσουμε (τουλάχιστον) πριν την κρίνουμε.

AP Photo/Patrick Semansky

AP Photo/Patrick Semansky

AP Photo/Patrick Semansky

AP Photo/Patrick Semansky

AP Photo/Patrick Semansky

AP Photo/Patrick Semansky

AP Photo/Patrick Semansky

AP Photo/Patrick Semansky

AP Photo/Cliff Owen

AP Photo/Cliff Owen

 

Κεντρική Φωτογραφία: Win McNamee/Pool Image via AP