WOMEN TODAY

Aretha Franklin: Το παιδί θαύμα από το Tennessee που έγινε η βασίλισσα της soul

APimages

Έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, 16 Αυγούστου, η βασίλισσα της Soul, Aretha Franklin, σε ηλικία 76 ετών. Η Αφροαμερικανή τραγουδίστρια που έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες όλων των εποχών πέθανε στο σπίτι της στο Detroit, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Gwendolyn Quinn. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αιτία θανάτου της Franklin ήταν καρκίνος στο πάγκρεας. Η καλλιτέχνις που τραγούδησε στην τελετή ανάληψης καθηκόντων της προεδρίας των ΗΠΑ, από τον Barrack Obama, το 2009, είχε διαγνωσθεί με καρκίνο το 2010, γεγονός που την είχε οδηγήσει στη συνέχεια να ακυρώσει σειρά από προγραμματισμένες συναυλίες της.

AP images

Τον περασμένο Φλεβάρη, η Franklin ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Μάλιστα, την περασμένη χρονιά έπρεπε να αντιμετωπίσει, εκτός από την ασθένειά της και τις φήμες που κυκλοφόρησαν σε όλο το διαδίκτυο πως είχε πεθάνει. Η ίδια, σε δηλώσεις της έμοιαζε να ελπίζει ως την τελευταία στιγμή και ανέφερε στους δημοσιογράφους πως η θεραπεία είχε αποτέλεσμα και οι εξετάσεις της ήταν καλύτερες.

AP images

Την περασμένη Δευτέρα, 13 Αυγούστου, η οικογένεια της τραγουδίστριας επιβεβαίωσε δημοσίευμα που ήθελε την βασίλισσα της soul βαριά άρρωστη, στο κρεβάτι του σπιτιού της, περιτριγυρισμένη από αγαπημένα πρόσωπα, συγγενείς και φίλους. Το ίδιο βράδυ, Beyonce και Jay-Z αφιέρωναν την συναυλία τους στο Detroit, γενέτειρα της τραγουδίστριας σε εκείνη. Η Beyonce είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων Αφροαμερικανών γυναικών, στην Aretha Franklin, αναγνωρίζοντας πως δίχως την σταδιοδρομία της δεν θα μπορούσε να γράψει και εκείνη τη δική της ιστορία στη μουσική. 

Η βασίλισσα της Soul

Η Franklin, είναι η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Grammy. Έχει κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το βραβείο του «Ζωντανού Θρύλου» και αυτό της «Συνολικής Προσφοράς». Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία «Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία» πήρε το παρατσούκλι «Το βραβείο της Aretha».

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που συμπεριελήφθη στο Rock And Roll Hall Of Fame πριν από 31 ολόκληρα χρόνια, το 1987. Το 2005 της απονεμήθηκε το μετάλλιο της ελευθερίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας των ΗΠΑ, τότε τον George Bush τον νεότερο, μια από τις ανώτατες τιμές για Αμερικανό πολίτη.

APimages

AP images

Ένα από τα βραβεία Grammy της καριέρα της από το μακρινό 1972

Έχει στο ενεργητικό της είκοσι No. 1 singles στο Billboard R&B Singles Chart. Δύο από αυτά, το “Respect” τη δεκαετία του 1960 και το ντουέτο της με τον George Michael  τη δεκαετία του 1980, “I Knew You Were Waiting (For Me)” ανέβηκαν μέχρι την πρώτη θέση του Billboard Hot 100. Άλλες επιτυχίες της τα (You Make Me Feel Like) A Natural Woman (1968), Day Dreaming (1972), Jump to It (1982), Freeway of Love (1985) και A Rose Is Still A Rose (1998).

Το παιδί θαύμα από το Tennessee

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1942 στο Merphis του Tennessee. Γονείς της ήταν ο Βαπτιστής ιερέας C. L. Franklin και η Barbara Siggers Franklin. Τα προβλήματα στην σχέση των γονιών της, τους ανάγκασαν να χωρίσουν όταν εκείνη ήταν έξι ετών, ενώ η μητέρα της πέθανε λίγα χρόναι αργότερα. Η Aretha ήταν μόλις δέκα ετών. Μετά από αρκετές περιπλανήσεις στις ΗΠΑ, εγκαταστάθηκαν στο Detroit όπου ο αιδεσιμότατος Φράνκλιν απέκτησε φήμη ως κήρυκας. Η Aretha, τραγουδούσε από μικρή στην ενορία της και γρήγορα χαρακτηρίστηκε ως «παιδί – θαύμα» για την χαρισματική φωνή της και τις ικανότητές της στο πιάνο. Στην ηλικία των δεκατεσσάρων υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την Checker Records και το 1956 κυκλοφόρησε το Songs of Faith.

APimages

 APimages

Δύο ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε ηλικία 14 και 16 ετών, όταν η Aretha γέννησε τους δύο από τους τέσσερις γιους της, καθυστέρησαν προσωρινά την εξέλιξη της καριέρας της. Με την επιστροφή της στο τραγούδι, επέλεξε να συνεχίσει σε πιο ασφαλή ποπ μονοπάτια. Το 1960 υπογράφει συμβόλαιο με την Columbia Records και οι ηχογραφήσεις της από αυτή την περίοδο είναι περισσότερο επηρεασμένες από την jazz και όχι από τις gospel ρίζες της.

APimages

APimages

H Aretha Franklin τραγουδά στην τελετή ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Barrack Obama το 2009.

Τραγούδια της που έγιναν επιτυχίες ήταν το “Rock-A-Bye Your Baby (With A Dixie Melody)”, “Today I Sing The Blues”, “Won’t Be Long” και “Operation Heartbreak”. Στο τέλος του 1966 όμως, και αφού στα έξι χρόνια που έμεινε με την Columbia είχε μικρή εμπορική επιτυχία, υπέγραψε με την Atlantic Records. Όπως είπε και η ίδια αργότερα, “με έβαλαν να κάτσω στο πιάνο, και οι επιτυχίες ήρθαν”.

APimages

APimages

H Aretha Franklin τραγουδά στην τελετή ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Barrack Obama το 2009.

 

Το μόνο που χρειάζεται μια τέτοια γυναίκα, η οποία και δεν πρόκειται να φύγει ποτέ στην πραγματικότητα, είναι λίγος σεβασμός… Σωστά;