CELEBRITIES

Η Serena Williams στέλνει αυτό το γράμμα σε όλες τις γυναίκες

Αν χρειάζεσαι λίγη έμπνευση, κίνητρο, δύναμη να συνεχίσεις, τότε η Serena Williams είναι αυτό που ζητάς. Η πρωταθλήτρια του Wimbledon έστειλε ένα ανοιχτό γράμμα στο περιοδικό Porter, προς "όλες τις γυναίκες που παλεύουν για την τελειότητα", στο οποίο μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και η ίδια με τις συζητήσεις γύρω από το φύλο της, το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα και το πώς τελικά ανέπτυξε η ίδια τη δύναμη να βγει απ' όλα αυτά.

Στο γράμμα το οποίο δημοσιεύτηκε στο Guardian, διαβάζουμε τα παρακάτω

Σε όλες τις υπέροχες γυναίκες που παλεύουν για την τελειότητα,

Καθώς μεγάλωνα, είχα ένα όνειρο. Είμαι σίγουρη, κι εσύ το ίδιο. Το όνειρό μου δεν ήταν αυτό που θα είχε κάθε παιδί, αλλά να γίνω η καλύτερη τεννίστρια στον κόσμο. Όχι η καλύτερη “γυναίκα” που παίζει τέννις.

Ήμουν τυχερή που είχα μια οικογένεια η οποία στήριζε το όνειρό μου και με ενθάρρυνε να το ακολουθήσω. Έμαθα να μη φοβάμαι.Έμαθα πόσο σημαντικό είναι να παλεύεις για ένα όνειρο και, ακόμα πιο σημαντικό, να έχεις μεγάλα όνειρα. Η μάχη μου ξεκίνησε όταν ήμουν τριών και από τότε δεν έχω κάνει κανένα διάλειμμα.

Όμως, όπως ξέρουμε, πολύ συχνά οι γυναίκες δεν υποστηρίζονται αρκετά, ή αποθαρρύνονται κιόλας από το να διαλέξουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν. Ελπίζω μαζί να το αλλάξουμε αυτό. Για μένα ήταν θέμα ανθεκτικότητας. Ό,τι οι άλλοι χαρακτήριζαν ως ψεγάδια ή μειονεκτήματα για τον εαυτό μου – τη φυλή, το φύλο μου – το εκλάμβανα σαν καύσιμο για να φτάσω στην επιτυχία. Δεν άφησα ποτέ τίποτα ή κανέναν να ορίσει εμένα ή τις δυνατότητές μου. Εγώ ήμουν εκείνη που είχε τον έλεγχο του μέλλοντός μου.

Όταν λοιπόν προκύπτει το θέμα της ίσης αμοιβής, με θυμώνει επειδή ξέρω από πρώτο χέρι πως εγώ, όπως κι εσύ, έχουμε κάνει την ίδια δουλειά και τις ίδιες θυσίες όπως οι άντρες συνάδελφοί μας. Δεν θα ήθελα ποτέ η κόρη μου να πληρώνεται λιγότερο από τονγιο μου για την ίδια δουλειά. Ούτε κι εσύ θα το ήθελες.

Όπως ξέρουμε, οι γυναίκες πρέπει να καταρρίψουν πολλά εμπόδια στο δρόμο για την επιτυχία. Ένα από αυτά είναι ο τρόπος με τον οποίο μας υπενθυμίζουν συνέχεια ότι δενείμαστε άντρες, λες και είναι μειονέκτημα. Οι άνθρωποι με αποκαλούν μια από “τις καλύτερες γυναίκες τεννίστριες στον κόσμο”. Λένε ότι ο LeBron είναιένας από τους καλύτερους άντρες αθλητές του κόσμου; Ή ο Tiger; Ή ο Federer; Γιατί όχι; Σίγουρα δεν είναι γυναίκες. Δεν πρέπει αυτό να το αφήνουμε να περνάει έτσι. Θα πρέπει πάντα να κρινόμαστε από τα επιτεύγματά μας, όχι από το φύλο μας.

Για όλα όσα έχω πετύχει στη ζωή μου, είμαι βαθύτατα ευγνώμων που έχω ζήσει τα καλά και τα κακά που έρχονται μαζί με την επιτυχία. Ελπίζω ότι η ιστορία μου, και η δική σου, θα εμπνεύσει όλες τις νέες γυναίκες εκεί έξω να πιεστούν ώστε να φτάσουν το μεγαλείο και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους με ακλόνητη δύναμη. Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε μεγάλα όνειρα και κάνοντας αυτό, ενθαρρύνουμε την επόμενη γενιά γυναικών να είναι εξίσου τολμηρές στις επιδιώξεις τους.

Serena Williams