CELEBRITIES

Πέθανε ο Αλγερινός τραγουδιστής Rachid Taha

AP Photo/Keystone, Sandro Campardo

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών, ο αλγερινής καταγωγής Rachid Taha, γνωστός από το συγκρότημα Carte de Sejour που θεωρείται ο «νονός» του εμπλουτισμού της punk rock με ανατολίτικα στοιχεία. Ο καλλιτέχνης πέθανε έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου και εντοπίστηκε στο σπίτι του στο Παρίσι από άτομο της οικογενείας του.

Ο Rachid Taha γεννήθηκε στην νοτιοανατολική Αλγερία το 1958 και μετακόμισε στη Λιόν της Γαλλίας σε ηλικία μόλις 10 ετών. Το 2004, ο τραγουδιστής αποφάσισε να ακολουθήσει solo καριέρα διακευάζοντας το κομμάτων των The Clash, “Rock the Casbah”. Άλλα τραγούδια του που έγιναν γνωστά διεθνώς είναι μια διασκευή για το “Douce France”, την οποία και κυκλοφόρησε όντας ακόμη μέλος των Carte De Sejour, αλλά και το Ya Rayah, που είναι και το τραγούδι που ίσως γνωρίζουμε περισσότερο στην Ελλάδα.

 

Ο ίδιος φαίνεται πως είχε αναφερθεί στους The Clash, σχολιάζοντας πως αποτέλεσαν για εκείνον σημαντική επιρροή στην καλλιτεχνική του πορεία. Φήμες τον θέλουν να συναντά τα μέλη του, το 1981 και να τους δίνει demo του συγκροτήματός του. Οι ίδιες φήμες αναφέρουν πως από αυτό το demo επηρεάστηκε σημαντικά ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια των The Clash. «Λίγους μήνες αφότου τους έδωσα την κασέτα, ακούω το κομμάτι του Rock The Casbah» έλεγε σε συνέντευξή του στην βρετανική Guardian. «Ίσως τελικα να ακούσαν την μουσική μας» είπε.

Ο Tahah διασκεύασε με μεγάλη επιτυχία και το κομμάτι Ya Rayah, το 1993, σε ένα κομμάτι για την ξενιτιά και την προσφυγιά με αλγερινές ρίζες που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1973. Άκουσε τη μελωδία και σίγουρα θα σου θυμίσει πολλά.

Το κομμάτι διασκευάστηκε στα ελληνικά, σε στίχους του Μιχάλη Γκάνα, ερμηνευμένο από την μοναδική φωνή του Γιώργου Νταλάρα. Υπήρξε ένα από τα κομμάτια του δίσκου «Θεσσαλονίκη, Γιάννενα με δυο παπούτσια πάνινα» που είχαν ακουστεί περισσότερο από εκείνη την δισκογραφική δουλειά του καλλιτέχνη πίσω στο μακρινό 1997.