CELEBRITIES

“Leaving Neverland”: Το ντοκιμαντέρ-αποκαθήλωση του Michael Jackson. “Ήταν ένας χειριστικός παιδόφιλος”

AP Photo/Nick UT

Θυμάμαι πάντα τη διπλανή μου στο δημοτικό που είχε κορνιζάρει την φωτογραφία της με τον Σάκη Ρουβά και την είχε δίπλα της στο κομοδίνο. Η συνάντηση με τα παιδικά μας είδωλα (τι κι αν για άλλους ήταν ο Σάκης Ρουβάς και για άλλους οι εν ζωή Beatles;) φάνταζε ένα άπιαστο όνειρο. Κάποιοι, λίγοι, σαν τη διπλανή μου τα κατάφερναν και αυτές οι στιγμές ήταν οι πιο μαγικές της νεαρής ζωής τους. Για κάποιους όμως, και πιο συγκεκριμένα για τον 36χρονο Wade Robson και τον 41χρονο Jame Safechuck, το είδωλο των οποίων ήταν ο Michael Jackson, οι στιγμές αυτές εξελίχθηκαν σε εφιάλτη σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτό τουλάχιστον καταγγέλουν αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που προκαλούν, αηδία, απογοήτευση και για να τα λέμε απλά σοκ, στο ντοκιμαντέρ "Leaving Neverland" του HBO που έχει προβληθεί ήδη στις ΗΠΑ και την Βρετανία.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε πρώτη φορά στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Sundance τον Ιανουάριο και οι θεατές το χαρακτήρισαν «πιο ενοχλητικό από ό,τι θα μπορούσες να φανταστείς». Με την τηλεοπτική του προβολή σε ΗΠΑ και Βρετανία οι αντιδράσεις ήταν ανάλογες και εκφράστηκαν μέσα από το Twitter.

 

«Νιώθω αηδιασμένος. Και να σκεφτείς ότι ήμουν μεγάλος fan του. Ήταν ένας χειριστικός παιδόφιλος. Να σαπίσει στην κόλαση» γράφει ένας. «Νιώθω τον πόνο τους» συμπληρώνει άλλος. «Το ντοκιμαντέρ είναι τόσο σκοτεινό και ενοχλητικό», σημειώνει κάποιος ακόμα και κατάλαβες ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί.

 

 

 

Στο ίδιο μέσο κατέφυγαν και οι fan του νεκρού βασιλιά της ποπ για να τον υπερασπιστούν απέναντι στις κατηγορίες των δύο ανδρών για σεξουαλική κακοποίηση στο θεματικό πάρκο της Neverland που είχε δημιουργήσει σαν άλλος Peter Pan ο Michael Jackson, από τον τραγουδιστή φαινόμενο στα παιδικά τους χρόνια. «Είναι αθώος και ελπίζω το HBO να πληρώσει γι’ αυτά τα ψέματα», «Εκμεταλλεύονται πως δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του», γράφουν εκείνοι.

 

 

Μέχρι τα 50 του χρόνια, την ηλικία στην οποία αποχαιρέτισε τον μάταιο τούτο κόσμο, είχε κατηγορηθεί ήδη για σεξουαλική κακοποίηση σε ανήλικους. Ωστόσο οι κατηγορίες είχαν διατυπωθεί και είχαν εκδικαστεί χωρίς να τον καταστρέψουν πλήρως 15 χρόνια πριν τον θάνατό του. Το ντοκιμαντέρ όμως “Leaving Neverland” μάλλον θα αναδιαμορφώσει την εικόνα που είχαμε για εκείνον μια για πάντα. Όχι μονο γιατί οι περιγραφές των δύο ανδρών που φαίνεται από το trailer κιόλας ότι παλεύουν να βρουν το θάρρος να μιλήσουν για όλα αυτά, είναι ανατριχιαστικές, αλλά και επειδή ο βασιλιάς της ποπ μας έχει αφήσει χρόνους.

Ένας διάδρομος παγιδευμένος με κουδούνια ειδοποιούσε τον Michael Jackson όταν πλησίαζαν ενήλικες το δωμάτιό του. Ο ίδιος είχε κάνει έναν ψεύτικο γάμο με ένα αγοράκι. Οι γονείς ήταν απλά συνεπαρμένοι με το γεγονός ότι φιλοξενούνταν από τον σταρ στη Neverland και προτιμούσαν μάλλον να μην έχουν ιδέα για το τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται στο ντοκιμαντέρ. Φυσικά το ίδρυμα που διαχειρίζεται την περιουσία του Michael Jackson έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και έχει μυνήσει το HBO. Αλλά το ντοκιμαντέρ συνεχίζει να παίζει.

Το δόλωμα της φήμης

Τα δύο αγόρια και οι οικογένειές τους μπήκαν στα άδυτα της ζωής του αστέρα της ποπ παρασυρμένοι από την δίνη της διασημότητας και με την υπόσχεση πώς τα παιδιά τους θα ζήσουν το όνειρο της showbiz. Στην περίπτωση του Wade που ο Michael Jackson γνώρισε αφού κέρδισε έναν διαγωνισμό χορού, ήταν αυτή η υπόσχεση μιας μεγάλης καριέρας μπροστά του που έκανε την μητέρα του να τον πάρει από την Αυστραλία όπου ζούσαν και να πάει μαζί του να ζήσει στη Neverland. Για τον James τα πράγματα ήταν απλούστερα. Γνωρίστηκε με τον Jackson σε ηλικία 10 ετών σε ένα διαφημιστικό της Pepsi και τον ακολούθησε στην περιοδεία του μαζί με τη δική του μαμά. Εκείνη θυμάται να μετακινούνται με λιμουζίνες και να γνωρίζουν κοντά τους διασημότητες όπως ο Sean Connery. Ο γιος της τα βράδια κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο με τον Jackson ενώ το δικό της δωμάτιο από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο απομακρυνόταν όλο και πιο πολύ από το δικό τους. Η ίδια είχε πει στον Jackson τον οποίο είχε αρχίσει να βλέπει σαν γιο της ότι προσευχόταν ο James να έχει επιτυχία στα διαφημιστικά και αμέσως μετά οι προτάσεις είχαν αρχίσει να πέφτουν βροχή. «Όλοι ήθελαν να γνωρίσουν τον Michael ή να είναι μαζί του. Ήταν ήδη θρύλος. Και μετά εκείνος σε συμπαθεί», λέει ο James στην αρχή του ντοκιμαντέρ.

Τα σημεία που το στομάχι σου αρχίζει να γυρνάει

Ο Wade λέει πώς από τη στιγμή που ξεκίνησε η σεξουαλική κακοποίηση δεν σταμάτησε ούτε ένα από τα ακόλουθα βράδια που πέρασαν μαζί. «Ξεκίνησε με το να μου λέει πόσο με αγαπάει, να μου λέει ότι αυτός είναι ο τρόπος που δείχνουμε την αγάπη μας. Μου έλεγε ότι ο κόσμος είναι αδαής, ότι είναι ηλίθιος και ότι αν μάθαιναν οτιδήποτε από όσα κάναμε θα μας χώριζαν για πάντα και θα πηγαίναμε και οι δύο στην φυλακή». Σε ένα άλλο σημείο ο James καταμετρά τα σημεία στα οποία είχαν κάνει σεξ με τον Michael Jackson. Σε μία κουβέρτα στην ντουλάπα του Jackson, σε μία αίθουσα προβολής, στην σοφίτα, σε ένα δωμάτιο του σταθμού του τρένου. Ο ίδιος δείχνει ένα μικρό διαμαντένιο δαχτυλίδι στην κάμερα. Το φόρεσε πρώτη φορά σε έναν ψεύτικο γάμο που είχαν κάνει με τον Michael. Πλέον δεν μπαίνει στο ενήλικο δάχτυλό του. Το παράξενο είναι ότι και οι δύο παρόλο που οι συνεντεύξεις τους έγιναν χωριστά συμπίπτουν σε κάποιες σκληρές περιγραφές. Και οι δύο είπαν ότι ο Jackson τους έβαζε να κάθονται «στα τέσσερα» για να τους κοιτάζει και να αυνανίζεται. Τους ζητούσε να τρίβουν τις ρώγες του. Τους έκανε στοματικό σεξ και τους ζητούσε να του κάνουν κι εκείνοι. Τους έδειξε πορνογραφικό υλικό. Για τον James η κακοποίηση ξεκίνησε όταν ήταν 10 και για τον Wade όταν ήταν 7 ετών. Και οι δύο είπαν πως συνεχίστηκε για χρόνια.

Οι παλιές κατηγορίες

Ο Michael Jackson είχε κατηγορηθεί δύο φορές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών όσο ζούσε. Στην πρώτη περίπτωση έφτασε σε συμφωνία με την οικογένεια του αγοριού και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. Στη δεύτερη δικάστηκε και δεν κρίθηκε ένοχος. Οι υπερασπιστές του βασίζονται στο γεγονός ότι και οι δύο άνδρες σήμερα που μιλούν για τις εμπειρίες του στο ντοκιμαντέρ, τότε είχαν αρνηθεί ότι είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Ο ένας από τους δύο μάλιστα ο Wade είχε καταθέσει σχετικά και στη δίκη. Αλλά και οι δύο λένε ότι ο Michael Jackson από πολύ νωρίς τους «εκπαίδευσε» για στιγμές σαν και αυτή λέγοντάς τους πως η ζωή τους θα καταστραφεί αν έλεγαν κάτι κάπου.

«Τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ δεν τους ένοιαξε η αλήθεια. Δεν μίλησαν με κανέναν άλλο που να γνώριζε πραγματικά τον Michael πέρα από τους δύο αυτούς κατήγορους και τις οικογένειές τους», είπε η οικογένεια του σταρ. Η αλήθεια; Η αλήθεια δεν θα λάμψει ποτέ αφού ο Michael Jackson έχει πεθάνει. Η αλήθεια θα μείνει για πάντα κρυμμένη στους τοίχους της προς πώλησης εδώ και χρόνια Neverland. Αλλά όποια κι αν είναι αυτή η αντίδραση παγκοσμίως είναι μεγάλη και έντονη. Και επεκτάθηκε και στην Ελλάδα.

Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα που δεν θα ξαναπαίξει τα τραγούδια του

Παγκοσμίως ραδιοφωνικοί σταθμοί όπως το BBC2 έχουν ανακοινώσει την πρόθεση τους να μην ξαναπαίξουν Michael Jackson στον “αέρα”. Σε αυτούς προστέθηκε και ο Easy 97,2 που στον απόηχο του “Leaving Neverland” ανακοίνωσε μέσω Facebook: «Ενημερώνουμε τους ακροατές μας ότι έπειτα από τις τελευταίες καταγγελίες και ισχυρισμούς σχετικά με τον Michael Jackson μέσα από το ντοκιμαντέρ “Leaving Neverland”, αποφασίσαμε να σταματήσουμε να μεταδίδουμε τραγούδια του συγκεκριμένου καλλιτέχνη».

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Nick UT