CELEBRITIES

Υπόθεση Weinstein: Το NBC γνώριζε για το σκάνδαλο και επιχείρησε να το “θάψει”

Steven Hirsch/New York Post via AP, Pool

Το σκάνδαλο Weinstein αποδεικνύεται πως δεν είναι παρά η αρχή μιας σειράς αποκαλύψεων για τον κόσμο του θεάματος, των media και της ενημέρωσης στην Αμερική (και όχι μόνο εκεί). Το θέμα που ταρακούνησε συθέμελα το Hollywood προέκυψε από δημοσιεύματα του ρεπόρτερ Ronan Farrow για το New Yorker. Σε αυτά, οι επώνυμες πλέον γυναίκες του θεάματος μιλούσαν για τις πρακτικές του πάλαι ποτέ κραταιού άνδρα της αμερικανικής showbiz, Harvey Weinstein, ο οποίος παρενόχλησε και σε κάποιες περιπτώσεις κακοποίησε σεξουαλικά ηθοποιούς, τρομοκρατώντας τις και απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα έβαζε τέλος στην καριέρα τους. Σήμερα έρχεται στο φως πως ο  Ronan Farrow, ο γιος της γνωστής ηθοποιού και ακτιβίστριας, ετοίμαζε το θέμα και για το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, το οποίο όμως παρεμπόδισε την δημοσίευσή του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, παρά το γεγονός πως ο δημοσιογράφος διέθετε μαρτυρίες θυμάτων του Weinstein, μεταξύ των οποίων και την αποκάλυψη της Rose McGowan πως υπήρξε θύμα βιασμού από τον παραγωγό, το NBC προέβαλε αντιρρήσεις στην δημοσίευση του θέματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο τον δημοσιογράφο, οι υπεύθυνοι των ειδήσεων του σταθμού τον απέτρεψαν από την επικοινωνία με τον ίδιο τον Harvey Weinstein, στον οποίο ήθελε να απευθυνθεί προκειμένου να περιλαμβάνει και τη δική του εκδοχή στο ρεπορτάζ. Πέρασαν πέντε ολόκληροι μήνες και το θέμα παρέμενε στο αρχείο του καναλιού, με τον ρεπόρτερ να πιέζει για τη δημοσίευσή του. Τελικά, έπειτα από απαίτηση του Farrow σύμφωνα με το NBC, κάτι που αμφισβητεί ο δημοσιογράφος, το θέμα δημοσιεύτηκε στο χαρτί από το New Yorker με ό, τι ακολούθησε από την δημοσίευσή του και έπειτα.

Το υπόμνημα και οι αντιδράσεις

Έπειτα από αρκετές ημέρες, κατά τις οποίες συζητείται δημόσια η αμφιλεγόμενη απόφαση του καναλιού να «θάψει» το θέμα, το NBC δημοσιοποίησε ένα υπόμνημα στο οποίο παρέθετε τη δική του εκδοχή για την υπόθεση. Συνοπτικά, με το υπόμνημα αυτό το κανάλι ισχυρίζεται πως το ρεπορτάζ δεν διέθετε τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να σταθεί νομικά και δεοντολογικά και παρέθετε λίστα με τις αδυναμίες του θέματος και όσα οδήγησαν τους υπεύθυνους στην απόρριψή του. Ωστόσο, ο ίδιος ο Farrow ισχυρίζεται – κάτι που δεν αντικρούει ούτε το NBC – πως το θέμα εξετάστηκε και θεωρήθηκε επαρκές τόσο σε νομικό, όσο και σε δεοντολογικό επίπεδο από τη νομική υπηρεσία του σταθμού.

Το NBC είχε στα χέρια του το σκάνδαλο 5 μήνες πριν βγει στο φως και επέλεξε να το αποσιωπήσει

Σε δήλωσή του μετά την δημοσιοποίηση του υπομνήματος, ισχυρίζεται πως αυτό περιέχει μια σειρά από λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες. Συγκεκριμένα, σημειώνει πως τα στοιχεία της λίστας είναι ελλιπή και παραλείπουν τις μαρτυρίες γυναικών που είτε αναγνωρίζονταν στο θέμα, είτε είχαν σκοπό να μιλήσουν ανοιχτά για την υπόθεση Weinstein μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Επιπλέον, ισχυρίζεται πως δεν ζήτησε εκείνος να δημοσιεύσει το ρεπορτάζ σε άλλο μέσο, αλλά αντίθετα αυτό ήταν κάτι που πρώτο το ΝBC έθεσε ως εναλλακτική.

 

Από τον καταιγισμό των πληροφοριών προκύπτει πως ο τηλεοπτικός σταθμός προσπαθεί να ισχυριστεί ότι το ρεπορτάζ ήταν ελλιπές και πως οι περισσότερες από τις μαρτυρίες στις οποίες βασιζόταν γίνονταν ανώνυμα και μάλιστα χωρίς να κατονομάζουν τον κινηματογραφικό παραγωγό. Ωστόσο, πέραν του δημοσιογράφου, τους ισχυρισμούς του NBC αμφισβήτησαν, τόσο από πρώην παραγωγό στο τμήμα ειδήσεων του σταθμού, τον Rich McHugh, όσο και από τις ίδιες τις γυναίκες που μίλησαν στον Farrow για την υπόθεση.

 

Ο McHugh  σχολίασε πως έπειτα από μια τόσο σοβαρή αποκάλυψη για την διαχείριση ενός ρεπορτάζ που άνετα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την υπόθεση της δεκαετίας, το NBC θα έπρεπε να αναθέσει την υπόθεση σε ανεξάρτητο ερευνητή και όχι να δημοσιεύει ανακοινώσεις χωρίς να έχει προηγουμένως συμβουλευτεί τους άμεσα εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Η Emily Nestor, μια από τις γυναίκες που μίλησαν στον Farrow αμφισβητεί επίσης τις αιτιάσεις του NBC, δηλώνοντας πως είχε μαγνητοσκοπήσει τη συνέντευξή της μιλώντας «πλάτη» στην κάμερα, ενώ όταν είδε πως ο σταθμός επρόκειτο να πετάξει το θέμα στα σκουπίδια, επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο και του δήλωσε πως επιθυμεί να μιλήσει ανοιχτά στην κάμερα.

 

Σε μια από τις παραγράφους του υπομνήματος το κανάλι αναρωτιέται αν οι γυναίκες που μίλησαν για το σκάνδαλο θα «κάθονταν μπροστά από τα φώτα και τις τηλεοπτικές κάμερες». Μια πρόταση που προκάλεσε την αντίδραση της Nestor που στην επίσημη δήλωσή της για το θέμα έγραψε:

Ο υπαινιγμός πως αυτές οι γενναίες γυναίκες δεν θα ήταν τόσο γενναίες ώστε να μιλήσουν στην τηλεόραση υποβαθμίζει όλους του κινδύνους, την αβεβαιότητα και τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουμε μιλώντας για το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο New Yorker

Το Pulitzer δεν ήταν αρκετό

Το ρεπορτάζ για την υπόθεση Weinstein χάρισε στον Ronan Farrow την ύψιστη τιμή για ένα δημοσιογράφο, ένα βραβείο Pulitzer (το οποίο μοιράστηκε με τους New York Times). Ωστόσο, ένα χρόνο μετά και αφού έχει κινηθεί ακόμη και δικαστική διαδικασία για το ζήτημα, το NBC επιλέγει να επιμείνει στη θέση πως το ρεπορτάζ ήταν ελλιπές και ως εκ τούτου δεν ήταν δεοντολογικά σωστό να δημοσιευθεί. «Σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται ο Ronan Farrow, το θέμα του ποτέ δεν πήρε πράσινο φως για δημοσίευση από το νομικό τμήμα του NBC. Οι υπεύθυνοι του τμήματος συναντήθηκαν όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις με το δημοσιογράφο, σε καμία όμως από αυτές δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το θέμα ήταν έτοιμο να βγει στον αέρα» δηλώνει εκπρόσωπος του καναλιού στο Variety. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε πως ήταν αδύνατο να βγει στον αέρα ένα θέμα με βαριές κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε βάρος του Weinstein χωρίς ούτε ένα θέμα ή μάρτυρα να μιλά για αυτό on camera.

Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό φαίνεται να καταρρέει μόνο από την δήλωση της Emily Nestor, αλλά και την πιο πρόσφατη αποκάλυψη στην εκπομπή “Megyn Kelly Today”. Σε αυτή, η παρουσιάστρια υποστήριξε πως η Rose McGowan είχε παραδεχτεί στον Ronan Farrow και σε καταγεγραμμένη συνομιλία και όχι off-the-record πως ο Harvey Weinstein την βίασε. Μια πληροφορία που αν αποδειχτεί αληθής καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα του σταθμού περί έλλειψης μαρτύρων και θυμάτων που να μιλούν on-camera για το θέμα. Η ίδια η Rose McGowan δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα.

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Ted Shaffrey