CELEBRITIES

H Gillian Anderson θα είναι η Margaret Thatcher στην 4η σεζόν του “The Crown”. Ποιες άλλες ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τη Σιδηρά Κυρία

Vianney Le Caer/Invision/AP

Η Σιδηρά Κυρία της πολιτικής της Βρετανίας (το παρατσούκλι της το έβγαλε ένας Σοβιετικός δημοσιογράφος), το πολιτικό πρόσωπο των 80's που ακόμα προκαλεί έντονα συναισθήματα -με κυριότερα εκείνα του δέους ή της απλής απέχθειας- στο κοινό, επόμενο είναι να εμφανίζεται συχνά πυκνά ως ρόλος σε ταινίες και σειρές. Η τελευταία φορά που έχει γίνει γνωστή η μεταφορά του ρόλου της Margaret Thatcher είναι η επικείμενη 4η σεζόν του "The Crown" όπου θα την ενσαρκώσει η Gillian Anderson. Η ίδια μίλησε γι' αυτόν τον ρόλο στον Guardian πριν από λίγες ημέρες.

Διάβασε κι αυτό: The Crown: η επιστροφή του τρίτου κύκλου με νέο, οσκαρικό cast και 5 trivia που πρέπει να ξέρεις

Πώς βρίσκει τον χαρακτήρα της Thatcher, ερωτήθηκε η ηθοποιός και απάντησε: «Πραγματικά συναρπαστική. Κυρίως λόγω της παιδικής της ηλικίας. Μπορείς να τραβήξεις μια τόσο καθαρή γραμμή από το πώς μεγάλωσε και σε τι είχε εκτεθεί μέσα από την θρησκεία της οικογένειάς της, και πώς είχε μεγαλώσει μέσα σε ένα εμπορικό κατάστημα και πώς δούλευε και την εργασιακή ηθική της οικογένειας και τα πιστεύω τους. Όλα όσα ήρθαν μετά έρχονται εξολοκλήρου από την παιδική της ηλικία. Αυτό και μόνο είναι συναρπαστικό και -δε θα χρησιμοποιήσω τη λέξη συγχώρεση- αλλά κάποιος μπορεί να βρει μία συμπόνοια για εκείνη», είπε για την Margaret Thatcher. Η πρωθυπουργός της Αγγλίας από το 1979 ως το 1990 είχε μεγαλώσει σε μια οικογένεια Μεθοδιστών και ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης δύο μπακάλικων.

AP Photo/Gerald Penny, File

AP Photo/Gerald Penny, File

Με αυτή την αφορμή θυμηθήκαμε τις υπόλοιπες ηθοποιούς που έχουν ενσαρκώσει αυτή την αμφιλεγόμενη πολιτική φιγούρα, που συνδέθηκε με τον αλύγιστο χαρακτήρα στην εξάσκηση της πολιτικής και της ηγεσίας, και έκαναν αίσθηση με τις ερμηνείες τους. Προεξάρχουσα σε αυτή την «σιδηρά» λίστα είναι βέβαια η Meryl Streep.

Meryl Streep

AP Photo/Joel Ryan

AP Photo/Joel Ryan

Η Meryl Streep υποδύθηκε τη Thatcher στην ταινία της Phyllida Loyd, “The Iron Lady” και κέρδισε τις εντυπώσεις με την ερμηνεία της. Πέρα από την εξωτερική ομοιότητα με την πολιτικό η Meryl Streep κατάφερε να προσδώσει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στην γυναίκα με τη σιδερένια πυγμή -για πολλούς αυτο ήταν το ασυγχωρητό κομμάτι της ταινίας. Η Meryl Streep κέρδισε με την ερμηνεία της το τρίτο Όσκαρ της ζωής της, 29 χρόνια μετά το δεύτερο.

 

Lindsay Duncan

Jonathan Short/Invision/AP

Jonathan Short/Invision/AP

Η Lindsay Duncan ήταν 58 ετών όταν έπαιξε την πρώην πρωθυπουργό στη σειρά “Margaret” του BBC 2. «Υποθέτω, αν θέλω να είμαι ειλικρινής, τη μισούσα. Δεν είναι και έκπληξη αυτό για έναν καλλιτέχνη ε; Αναρωτιέμαι τι περιμένατε να πω. Εκείνο τον καιρό απεχθανόμουν πολλές από τις πολιτικές της. Και ο τρόπος που μιλούσε ήταν συχνά σαν να προσπαθούσε να σε χειραγωγήσει» είχε πει μεταξύ άλλων εκείνη την εποχή η ηθοποιός.

 

Andrea Riseborough

Arthur Mola/Invision/AP

Arthur Mola/Invision/AP

“Margaret Thatcher: The Long Walk to Finchley”, λεγόταν η τηλεταινία του BBC4 στην οποία η Andrea Riseborough υποδύθηκε τη νεαρή Margaret Thatcher. Η ηθοποιός είχε πει αργότερα για εκείνο το ρόλο: «Ήθελα να μεταφέρω την αίσθηση που απέπνεε. Νομίζω ότι φλέρταρε. Νομίζω ότι απολάμβανε να βρίσκεται με άνδρες. Και όταν κατάλαβε ότι μπορούσε να χρησιμοποιεί την γοητεία της ήταν εξίσου ανακουφισμένη και απογοητευμένη από τους άνδρες. Το πάθος της ήταν ιδεολογικό αλλά δεν ήταν αρκετό. Κι έπειτα βάφει τα μαλλιά της ξανθά και δείχνει ευάλωτη και αυτό λειτουργεί».

 

Greta Scacchi

AP Photo/Hermann J. Knippertz

AP Photo/Hermann J. Knippertz

Μια τελείως διαφορετική Thatcher παρουσίασε στο σατιρικό δράμα “Jeffrey Archer: The Truth” η Greta Scacchi. Η sexy Thatcher της έκανε ακόμα και striptease πριν από μια νύχτα πάθους με τον ήρωα της ταινίας Jeffrey Archer.

Janet Brown

 

Μάλλον δε θα το θυμάσαι αλλά η Margaret Thatcher είχε εμφανιστεί ως χαρακτήρας και σε μία ταινία της σειράς James Bond. Στην ταινία “For Your Eyes Only” με τον Roger Moore στον ρόλο του μυστικού Βρετανού πράκτορα 007, την πρώην πρωθυπουργό υποδύεται η Janet Brown που της μοιάζει πολύ.

Κεντρική φωτογραφία: Vianney Le Caer/Invision/AP