CELEBRITIES

Όταν ο Ωνάσης παντρεύτηκε την Τζάκι

18 Οκτωβρίου 1968. Το Boeing της Ολυμπιακής που ετοιμάζεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης  στην πτήση 412 για Αθήνα παίρνει ξαφνικά εντολή να σταματήσει να τροχιοδρομεί.

Οι αεροσυνοδοί, με ευγενικό χαμόγελο ανακοινώνουν στους 93 έκπληκτους επιβάτες πως η πτήση ακυρώνεται. Όσο εκείνοι λύνουν τις ζώνες τους και εγκαταλείπουν θορυβημένοι τις θέσεις τους, μια σειρά από λιμουζίνες γλιστρούν σιωπηλά ως την πόρτα του αεροσκάφους – μεταφέρουν την Τζάκι Κένεντι, τα παιδιά της, Καρολίνα και Τζον, τους γονείς, τις δύο νύφες της και την ακολουθία της.

Με μια πρωτοφανή – ακόμα και για κείνον- brutale χειρονομία, ο Ωνάσης “κουρσεύει” την “ιερή χήρα” των Η.Π.Α μέσα από το αεροδρόμιο με το επώνυμό της και η ανθρωπότητα  πληροφορείται τον επικείμενο γάμο του γερο-Έλληνα κροίσου με το “αμερικάνικο τριαντάφυλλο”.

O γάμος του αιώνα

Στις 20 του Οκτώβρη, έβρεχε στον Σκορπιό. Μια λεπτή, ψιλή βροχή – “καλός οιωνός” σύμφωνα με την αδελφή του Αρίστου, την Άρτεμη Γαρουφαλίδη. Η Τζάκι με το κοντό, δαντελένιο, πλισέ νυφικό του Valentino και μια ασορτί κορδέλα στα μαλλιά, φαινόταν σοβαρή και απόμακρη. Ο γαμπρός, πέντε πόντους πιο κοντός, φορούσε μπλε κοστούμι, λευκό πουκάμισο, κόκκινη γραβάτα και άνθη λεμονιάς στο πέτο. Η Καρολίνα και ο Τζον κρατούσαν τις λαμπάδες. Ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα κάθονταν μαζί, σκυθρωποί. Ο μυστικός πράκτορας που συνόδευε την Τζάκι φορούσε στην γραβάτα του μια καρφίτσα των Κένεντι – το πρόσωπό του δεν είχε καμία έκφραση.

Συνολικά, περίπου 20 στενοί συγγενείς και φίλοι συνωστίζονταν μες στο μικρό εκκλησάκι, της Παναγίτσας – την ίδια ώρα, στο λιμανάκι, και γύρω από το νησί είχαν «παραταχθεί», κάτω από το ψιλόβροχο, αμέτρητα καϊκια με καμιά εκατοστή δημοσιογράφους, στους οποίους είχε απαγορευτεί να πατήσουν το πόδι τους στο νησί.

Στις 5.15 το απόγευμα, ο Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Αθανασίου, ξεκίνησε την τελετή μεταφράζοντας τα κύρια σημεία της ακολουθίας στα αγγλικά, για χάρη της νύφης.

Η Τζάκι επαναλάμβανε τις προσευχές με σταθερή φωνή. Λέγεται πως στο «Ησαϊα χόρευε», η εικόνα της Παναγίας έπεσε με πάταγο από το τέμπλο και πως όταν η κουμπάρα, Άρτεμις Γαρουφαλίδη, στεφάνωσε το ζευγάρι, η Χριστίνα άρχισε να κλαίει – όχι από χαρά. Ο Αλέξανδρος παρέμεινε ανέκφραστος. « Είναι το τέλειο ζευγάρι» θα εκμυστηρευόταν αργότερα, στην ερωμένη του Φιόνα φον Τίσεν.

“Ο πατέρας μου λατρεύει τα μεγάλα ονόματα και η Τζάκι λατρεύει τα λεφτά”. Αμέσως μετά, την τελετή, οι νεόνυμφοι, «φυγαδεύτηκαν» κάτω από ομπρέλες που έσταζαν, σε ένα σκεπαστό τζιπάκι, και από κει στη σημαιοστολισμένη «Χριστίνα», τη θαλαμηγό του Ωνάση, όπου δόθηκε το πολυτελές wedding party. Πρόσβαση εκεί, είχαν μόνο οι καλεσμένοι με πρόσκληση – σε αυτούς μοιράστηκαν και οι πανάκριβες μπομπονιέρες. Οι μισές ήταν από ατόφιο χρυσάφι (!) και οι άλλες μισές από πορσελάνη πετρόλ.

Κάποιοι, υπολογίζουν πως αν αυτός ο γάμος δεν είχε γίνει, η Αθηνά Ωνάση θα ήταν σήμερα πολύ πλουσιότερη.

Μόνο τα έξοδα της τελετής, η μεταφορά των καλεσμένων, τα έξοδα της περιφρούρησης, (23 εκατομμύρια δολάρια που πήγαν σε νάρκες, βατραχανθρώπους και ελικόπτερα που είχαν “ζώσει” τον Σκορπιό), οι δαπάνες για το μήνα του μέλιτος, τα parties, τα δώρα στη Τζάκι, τα ασφαλιστικά συμβόλαια, η ανακαίνιση της βίλας στο Σκορπιό και της άλλης στη Γλυφάδα, τα έπιπλα, οι αντίκες, το προσωπικό κ.α. κόστισαν στον Ωνάση 20 εκατομμύρια δολάρια. Μεγάλο ποσό. Αλλά ίσω όχι και τόσο μεγάλο, αν υπολογίσει κανείς πως μαζί με την Τζάκι, ο Ωνάσης «αγόραζε» και την Αμερική…

 

 

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Jim Pringle