CELEBRITIES

David Bowie – Iman: Το απόλυτο Love Story

Πρωτοποριακός μoυσικός, ιδιοφυής συνθέτης, στιχουργός, performer , «χαμαιλέων» και fashion trend- setter, κομψός Εξωγήινος Πρίγκηπας και αλλόκοτος Starman, ερωτικός και διονυσιακός, σκοτεινός διανοούμενος – ο Ντέιβιντ Μπόουϊ υπήρξε, κατά καιρούς, πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους. Ακόμα κι έτσι, θα δυσκολευόσουν να τον φανταστείς σε ρόλο ρόλο τρυφερού, αμήχανου, παθιασμένα ερωτευμένου άντρα. Ή στοργικού πατέρα.

Κι όμως, υπήρξε και τα δύο. Ήταν μια απρόσμενη, ολοκληρωτική «μεταμόρφωση» – η τελευταία του. Ένα δώρο στη γυναίκα που του άλλαξε τη ζωή: την Ιμάν.

«Iμάν» θα πει «πίστη»

Γεννημένη στη Σομαλία, από γονείς εστέτ (σ.σ. ο πατέρας της ήταν διπλωμάτης, πρώην πρέσβης, στη Σαουδική Αραβία, η μητέρα της γυναικολόγος) η Ιμάν δεν ήταν απλώς «ακόμα ένα όμορφο και άμυαλο supermodel». Το βιογραφικό της, περιελάμβανε σπουδές σε ακριβά, ιδιωτικά σχολεία θηλέων, Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Κένυα, πέντε γλώσσες, μια θεαματική καριέρα στη μόδα, στις πασαρέλες και τα εξώφυλλα των μεγαλύτερων fashion magazines. Η απόκοσμη, εξωτική ομορφιά της, η ψηλόλιγνη σιλουέτα της, ο παράξενος, μακρύς – σαν του κύκνου – λαιμός της, το σοκολατένιο δέρμα της ξετρέλαινε, ενέπνεε τους σχεδιαστές, τον Βερσάτσε, τον Κάλβιν Κλάιν, τον Iσέι Μιγιάκε, την Ντόνα Κάραν– o Ιβ Σεν Λοράν, την αποκαλούσε «ονειρεμένη γυναίκα» και της είχε αφιερώσει την haute couture συλλογή του «Τhe African Queen».

 

Η συνάντηση του Λεπτού Λευκού Δούκα με την Μαύρη Πριγκίπισσα από τη Σομαλία ήταν, θα ΄λεγε κανείς, ένα μοιραίο, περίπου μεταφυσικό συναπάντημα – Για κείνον, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. «Η έλξη μου για την Ιμάν», έλεγε στις συνεντεύξεις του «ήταν άμεση και σαρωτική. Στο μυαλό μου, το είχα από την αρχή σίγουρο πως θα γινόταν γυναίκα μου. Την πρώτη κιόλας βραδιά, έβρισκα ονόματα για τα παιδιά μας– ποτέ δεν κυνήγησα τίποτα και κανέναν με τόσο πάθος, σε όλη μου τη ζωή. Απλώς ήξερα πως εκείνη ήταν η μία και μοναδική».

Αλλά για την Ιμάν, δεν συνέβαινε το ίδιο. Είχε ήδη στο ενεργητικό της δύο άτυχους γάμους και δεν ήταν έτοιμη για σχέση, όχι με έναν καλλιτέχνη – όχι με αυτόν τον καλλιτέχνη. «Ερωτεύτηκα τον Ντέιβιντ Τζόουνς όχι τον Ντέιβιντ Μπόουϊ. O Μπόουϊ είναι απλώς μια περσόνα. Είναι τραγουδιστής, entertainer. O άντρας που γνώρισα είναι ο Ντέιβιντ Τζόουνς» θα δήλωνε χρόνια αργότερα στην εφημερίδα «Guardian».

Love in Black and White

Ποιος θα την αδικούσε; Ένα μεγάλο μέρος των μύθων που στριφογύριζαν γύρω από τον «χαμαιλέοντα» της ροκ αφορούσαν την φρενήρη ερωτική του ζωή: το σεξ με τις ξετρελαμένες γκρούπις, τα έξαλλα πάρτι με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, το σύντομο, αλλά εκρηκτικό ρομάντζο του με τη Σούζαν Σαράντον, τη στενή του «ιδιαίτερη» σχέση με τον Μικ Τζάγκερ, τις φήμες πως μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι – σύμφωνα, τουλάχιστον, με τους ισχυρισμούς της πρώτης του γυναίκας, της Άντζι Μπάρνετ.

Και ο ίδιος Μπόουι, έπαιζε με τα media το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού. Στις συνεντεύξεις του, δήλωνε πότε ομοφυλόφιλος, πότε bisexual ή straight, για να καταλήξει στο τέλος να απαντάει δήθεν, πλήττοντας: «Όποιος θέλει να μάθει πικάντικες ιστορίες για μένα, δεν έχει παρά να διαβάσει τις 30-40 βιογραφίες μου και να επιλέξει τη φήμη της αρεσκείας του…».

Όπως και να ‘χει, τον Οκτώβριο του ’90 την εποχή που γνωρίστηκαν– ο «Ziggy» ήταν μάλλον ένας κουρασμένος άντρας: στο αποκορύφωμα της φήμης και της καριέρας του, με έναν διαλυμένο γάμο στο ενεργητικό του.

Υπερβολικά διάσημος για να ζήσει μια «κανονική» ζωή, υπερβολικά μόνος, μες στην ασφυκτική αγκαλιά των εκατομμυρίων θαυμαστών του.

Όλα αυτά άλλαξαν, όταν γνώρισε την Ιμάν.

O Tέντι Άντολιν, ο φίλος και προσωπικός hairdresser του Μπόουι – ουσιαστικά, ο άνθρωπος που τους έφερε κοντά, μέσα από ένα «ραντεβού στα τυφλά» – είχε μιλήσει στη Sunday People για την νύχτα που γνωρίστηκαν, σε ένa dinner party για τα γενέθλιά του, σε κάποιο εστιατόριο του Λος Άντζελες. «O Nτέιβιντ έφτασε πρώτος, στο τιμόνι μιας λευκής σπορ Mustang. Φορούσε άσπρα jeans και άσπρο σακάκι, από denim. H Iμάν ήρθε λίγο αργότερα με μια μαύρη Mercedes, ντυμένη με all black leather. Σκέφτηκα: τέλεια, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερα…». Η άφιξή της, θυμάται ο Άντολιν, δημιούργησε αίσθηση. «Χαμογελούσε και ο Ντέιβιντ την κοίταξε και… αυτό ήταν! Κάτι άναψε, μπορούσες αμέσως να αισθανθείς τον ηλεκτρισμό ανάμεσά τους. Πέρασαν όλη τη νύχτα δίπλα δίπλα, μιλώντας, λες και γνωρίζονταν χρόνια. Και ο τρόπος που κοιτάζονταν… »

Ήταν σαν να έλεγαν «Τι γίνεται τώρα, δεν παραλείπουμε καλύτερα το επιδόρπιο για να πάμε σπίτι;». Από κείνη τη στιγμή και μετά δεν υπήρξε κανένας άλλος στη ζωή τους.

 

Ήταν ένας έρωτας σαν πυρηνική έκρηξη – ήταν αδύνατο να μην αλλάξει και τους δύο. Για χάρη της Ιμάν, ο Ντέιβιντ θα έκοβε εντελώς τις «κακές συνήθειες», τα drugs, το αλκοόλ, θα έβγαζε τη γλώσσα στις κοινωνικές συμβάσεις που θεωρούσαν -ακόμα και στα ‘80’s- «προκλητικές» τις διαφυλετικές σχέσεις. Οι πράξεις του, μιλούσαν καλύτερα από τα λόγια. Δυό βδομάδες μετά το πρώτο τους ραντεβού πήγε να την υποδεχθεί στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες μια μέρα που εκείνη επέστρεφε από το Παρίσι. «Οι πόρτες άνοιξαν και είδα κόσμο να φωτογραφίζει κάποιον. Στεκόταν εκεί, με τα λουλούδια στο χέρι και χωρίς ασφάλεια. Δεν τον ένοιαζε ποιος θα τον έβλεπε. Τότε ήταν που κατάλαβα ότι αυτόν τον άντρα έπρεπε να τον κρατήσω».

Γάμος και παιδιά

Παρ’όλα αυτά, την πρώτη φορά που της πρότεινε να παντρευτούν, αρνήθηκε. Ήθελε πρώτα, του είπε, να γνωριστούν οι οικογένειές τους. Την δεύτερη φορά, της έκανε πρόταση γάμου πάνω στο γιοτ του, την ώρα που ο ήλιος έδυε στο Βόσπορο. Της πρόσφερε τη ζωή του, κρεμασμένη σ’ένα δαχτυλίδι – ένα υπέροχο ζαφείρι, «δεμένο» με μικρά διαμάντια. Του είπε «ναι».

Παντρεύτηκαν τον Απρίλιο του 1992, στο δημαρχείο της Λωζάννης και στις 6 Ιουνίου του ίδιου χρόνου ανανέωσαν τους γαμήλιους όρκους τους, σε μια υπέροχη βίλα στην Τοσκάνη, με καλεσμένους τον αφρό των celebrity φίλων τους. Η Ιμάν, που είχε ήδη αποσυρθεί από το modeling, ασχολήθηκε επιτυχημένα με τις επιχειρήσεις, τις – πολύ σημαντικές – φιλανθρωπικές της δραστηριότητες, τον αγώνα της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σομαλία. Ο Μπόουϊ, στάθηκε στο πλευρό της. Προσπάθησαν πολύ να αποκτήσουν ένα δικό τους παιδί εκτός από τα δύο που είχαν ήδη από τους προηγούμενους γάμους τους (σ.σ. τον Nτάνκαν, από το γάμο του Μπόουϊ με την Άντζι Μπάρνετ και την Ζούλεκα Χέιγουντ, καρπό του γάμου της Ιμάν με τον μπασκετμπολίστα Σπένσερ Χέιγουντ), δοκίμασαν την εξωσωματική, σκέφτηκαν την υιοθεσία.

Η Ιμάν συνήθιζε, αργότερα, να λέει ότι χρειάστηκε δύο ξανθά άτομα για να μείνει έγκυος: τον Μπόουι και το μοντέλο Κρίστι Μπρίνκλι. ««Ήμασταν σε μια φωτογράφηση για την αμερικάνικη Vogue. Μπήκε μέσα η Κρίστι και είχε μαζί το παιδί της. Τότε της είπα: «Μια αφρικάνικη παροιμία λέει ότι εάν έχεις το παιδί μιας άλλης γυναίκας για μια ολόκληρη μέρα, θα μείνεις έγκυος». Και αυτή μου έδωσε το παιδί της. Οπότε, χρειάστηκαν δύο ξανθοί άνθρωποι για να μείνω έγκυος: ο Ντέιβιντ και η Κρίστι. Έγινε θαύμα!».

 

Η κόρη τους Αλεξάντρια Ζάχρα Τζόουνς, γεννήθηκε 8 χρόνια αργότερα, στις 15 Αυγούστου του 2.000 και ήταν αυτή που μεταμόρφωσε τον ροκ σταρ σε έναν αληθινό σπιτόγατο που απολάμβανε την οικογενειακή ζωή, τις επισκέψεις σε μουσεία, τις βόλτες στο πάρκο. Κόντρα σε όλους όσους δήλωναν πως ο γάμος τους ήταν ένα «πυροτέχνημα», ή ένα show για λόγους δημοσιότητας, το super-model και ο ροκ σταρ, έμειναν μαζί, συνολικά, 24 υπέροχα χρόνια. «Είχαμε την τύχη να γνωριστούμε, τη στιγμή ακριβώς που «πεινούσαμε» ο ένας για τον άλλο», θα εξηγούσε ο Μπόουι στις συνεντεύξεις του.

Η Ιμάν είναι μια απίστευτα όμορφη γυναίκα, αλλά αυτό είναι μόνο το περιτύλιγμα. Το περιεχόμενο είναι αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό.

Το «περιεχόμενο», σύμφωνα με την Ιμάν ήταν «η υπέροχη συνειδητοποίηση πως έχω βρει την αδελφή ψυχή μου – το ερωτικό μας ταίριασμα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Έχουμε τόσα πολλά κοινά και είμαστε εντελώς ίδιοι σε πάρα πολλά πράγματα. Δεν μας ενώνει μόνο η αγάπη μας για την μουσική, τη μόδα την τέχνη, ή το γεγονός πως ο Ντέιβιντ έχει μια θηλυκή πλευρά όπως εγώ έχω μια αρσενική πλευρά, αλλά και η πίστη σε αξίες πιο παλιομοδίτικες: το παραδοσιακό ρομάντζο, την οικογένεια. Την δέσμευση. Ακόμα μου αρέσει, ξέρετε. Ακόμα και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, τον γουστάρω, ερωτικά. Με έναν παράξενο τρόπο, καταφέρνει ακόμα να κάνει την καρδιά μου να τραγουδάει, κάθε φορά που μπαίνει στο δωμάτιο… »

Ο Μπόουι, ομολογούσε σχεδόν ντροπαλά ήταν ο «ιδανικός σύζυγος» – έξυπνος, ενδιαφέρων, τρυφερός, αστείος και αβρός, ένας αληθινός Άγγλος τζέντλεμαν. Ένας άντρας που θα την σκέπαζε στη βροχή, ή θα έσκυβε να της δέσει τα παπούτσια ή θα της αγόραζε λουλούδια, στις 14 κάθε μήνα, τη μέρα που γνωρίστηκαν. Της έγραφε γράμματα και ερωτικά ποιήματα κι οργάνωνε τακτικά «βραδιές ραντεβού» στο σπίτι τους. «Νομίζω πως πρέπει να σου αρέσει ο άλλος, ερωτικά και να τον σέβεσαι – από κει ξεκινάνε όλα. Γελάμε πολύ. Επίσης αποφασίσαμε από πολύ νωρίς, πως θα κρατήσουμε τον Τύπο έξω από το σπίτι μας – ξέραμε που βρίσκεται η λεπτή γραμμή ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο» – αυτό, ήταν σύμφωνα με την Ιμάν, το μυστικό του γάμου τους.

Μυστικά, έζησαν μαζί την περιπέτεια της υγείας του, ως το τέλος. Μυστικά, η Ιμάν οργάνωσε μια ιδιωτική τελετή καύσης της σορού του, κρατώντας το πένθος και τη συντριβή της κρυμμένα από τα αδιάκριτα μάτια και αποχαιρετώντας τον μονάχα με μια γραμμή στο Instagram «Μερικές φορές, δεν θα μάθεις ποτέ την πραγματική αξία μιας στιγμής, μέχρι να γίνει ανάμνηση».

Αντίο Εξωγήινε Πρίγκηπα, I will see you in the sky…