BEAUTY

Ματ κραγιόν: 8 tips που πρέπει να ξέρεις

Τα ματ κραγιόν είναι μια από τις αγαπημένες μας τάσεις στο μακιγιάζ και από αυτές που αγαπάμε χειμώνα- καλοκαίρι. Ντύνουν τα χείλη με χρώμα, τα κάνουν να δείχνουν πιο sexy- γνώμη μας- είναι #moodmakers aka μας φτιάχνουν τη διάθεση και καμουφλάρουν τα σημάδια κούρασης και τυχόν ατέλειες, μιας και τραβούν όλη την προσοχή πάνω τους. Τουλάχιστον αυτό είναι το δικό μου #beautytip όταν έχω κοιμηθεί ελάχιστα, όπως το πρωί της Τετάρτης, που γύριζα από Δανία και ήμουν με  δύο ώρες ύπνο μόνο, αλλά είχα να συναντήσω την Αλεξάνδρα Σπυριδοπούλου, Global Senior Artist της MAC Cosmetics προκειμένου να με μυήσει σε όλα τα μυστικά τους και φυσικά να καταλήξω στο MAC ματ κραγιόν που μου ταίριαζε (#meetyourmatte).

 

«Τα ματ κραγιόν έχουν κάνει δυναμικό comeback τα τελευταία χρόνια και γι αυτό το λόγο, η MAC αποφάσισε να εστιάσει λίγο περισσότερο σε αυτή την κατηγορία. Δεν υπάρχει ένα ματ κραγιόν. Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες, υφές, ένταση, απόδοση. Η κάθε γυναίκα επιλέγει αυτό που της ταιριάζει ανάλογα με τις ανάγκες, τη διάθεση, το αποτέλεσμα που θέλει να πετύχει, το γούστο της, την προσωπικότητά της. Στη MAC επιλέξαμε τρεις διαφορετικές ποιότητες- υφές ματ κραγιόν: Soft, Defined και Bold που «αντιπροσωπεύονται» από μια κατηγορία: Τα Soft aka τα πιο απαλά είναι τα Powder Kiss. Είναι ματ αλλά έχουν αυτό, το διάφανο ματ αποτέλεσμα. Έχουν μια πολύ ελαφριά- σχεδόν πουδρέ εξ’ ού και το όνομά τους- υφή και αφήνουν μια βελούδινη αίσθηση στα χείλη, δημιουργώντας την εικόνα πως το χρώμα «βγαίνει» από μέσα τους. Είναι σαν να μη φοράς κραγιόν. Στην πραγματικότητα  τα powder kiss δημιουργήθηκαν στο backstage των fashion shows, προκειμένου  οι makeup artists να πετύχουν αυτό το blurred εφέ- μτο εφέ «στάμπας» στα χείλη (aka χρώμα, χωρίς περίγραμμα και όρια στα χείλη). Έπειτα, στην κατηγορία των Defined συγκαταλέγονται όλα τα iconic κλασικά ματ κραγιόν της MAC όπως το Ruby Woo. Έντονο χρώμα, διάρκεια, πλούσιο ματ αποτέλεσμα. Τέλος, στα Bold ανήκουν όλα τα Retro Matte Liquid Lip Colour  που έχουν απόλυτο ματ τελείωμα με έντονη απόδοση χρώματος. Είναι υγρά κραγιόν, στεγνώνουν στα χείλη, έχουν μεγάλη διάρκεια και το χρώμα τους ξεχωρίζει (σαν να είναι τατουάζ πάνω στα χείλη). Είναι τα πιο «δυνατά» ματ. Με αυτόν τον τρόπο κάθε γυναίκα μπορεί να επιλέξει το ματ κραγιόν που της ταιριάζει, ανάλογα με την υφή που της αρέσει στα χείλη της, το αποτέλεσμα, την περίσταση και το mood της την εκάστοτε στιγμή. Εξάλλου, στο μακιγιάζ δεν υπάρχουν όρια, αλλά μόνο διάθεση» μας είπε η Αλεξάνδρα και συνέχισε αποκαλύπτοντας όλα τα tips που πρέπει να ξέρει μια γυναίκα για τα ματ κραγιόν.

 

– Το πρώτο βήμα: Απολέπιση

Μία φορά την εβδομάδα καλό είναι να κάνεις scrub aka απολέπιση στα χείλη σου. Υπάρχουν ειδικά scrub χειλιών (τα περισσότερα με ζάχαρη) που αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα  και τα κατάλοιπα του μακιγιάζ από την επιφάνεια των χειλιών, αφήνοντάς τα απαλά και έτοιμα να δεχτούν βαθιά ενυδάτωση.

-Το κλειδί της επιτυχίας: Ενυδάτωση

Εδώ, κρύβεται το μυστικό για να μην δείχνουν τα χείλη αφυδατωμένα με το ματ κραγιόν και γενικότερα με οποιοδήποτε κραγιόν. Όποιο κραγιόν επιλέξεις να βάλεις- πόσο μάλλον αν είναι ματ- θα πρέπει να προσέχεις τα χείλη σου να είναι καλά ενυδατωμένα. Και αυτό γιατί, όταν είναι λεία η επιφάνεια των χειλιών «στρώνει» καλύτερα το χρώμα. Θα πρότεινα λοιπόν το δεύτερο βήμα- μετά την απολέπιση- να είναι το lip conditioner της MAC που θα ενυδατώσει βαθιά τα χείλη και θα βοηθήσει στο να μην δημιουργηθούν αυτές οι λεπτές αντιαισθητικές γραμμές. Στην ουσία πρόκειται για  ένα ενυδατικό balm που περιποιείται τα χείλη, κλειδώνει την υγρασία και δίνει απαλή λάμψη στα χείλη.

– Το μυστικό για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια το ματ κραγιόν σου

Με δύο λέξεις Prep + Prime Lip: Η τέλεια βάση για το κραγιόν. Δεν έχει χρώμα, προσθέτει ελαφριά ενυδάτωση, καταπραΰνει και βελτιώνει την υφή των χειλιών, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το ματ – αλλά και οποιοδήποτε -κραγιόν να μείνει για ώρες στα χείλη. Στην πραγματικότητα λειτουργεί ως primer για τα χείλη με πιο άμεσο αποτέλεσμα. Ακόμη με το  Prep + Prime Lip μπορείς να φρεσκάρεις το κραγιόν σου, απλώνοντάς το πρώτα στα χείλη και συνεχίζοντας με το κραγιόν.Αν βέβαια, έχεις πολύ σκασμένα χείλη με πετσάκια, το προϊόν από μόνο του δεν μπορεί να κάνει κάτι. Εκεί χρειάζεται πρώτα η απολέπιση και φροντίδα.

– Περίγραμμα και Ματ Κραγιόν: Ναι ή Όχι;

Ανάλογα με την ποιότητα του ματ κραγιόν που θα επιλέξεις αλλά και το αποτέλεσμα που θέλεις να πετύχεις, θα δεις αν χρειάζεται να εφαρμόσεις περίγραμμα στα χείλη. Για παράδειγμα, τα powder kiss (τα διάφανο ματ) είναι τέλειο να τα απλώσεις και να τα «δουλέψεις» στα χείλη μόνο με πινέλο, για να σου δώσουν αυτό το αποτέλεσμα της «στάμπας» στα χείλη. Αν πάλι, θέλεις ένα πιο έντονο αποτέλεσμα, μπορείς να βάλεις περίγραμμα και να τα απλώσεις σε όλη την επιφάνεια των χειλιών. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση ξεφεύγεις λίγο από τη φιλοσοφία των powder kiss που είναι τα διάφανα ματ. Αντιθέτως, περίγραμμα, σίγουρα θα έβαζα στα κλασικά ματ κραγιόν για ένα πιο έντονο αποτέλεσμα ενώ δεν θα έβαζα στα υγρά κραγιόν, όπως στα Retro Matte Liquid Lip Colour.  Επομένως, αυτό που πρέπει να θυμάται μια γυναίκα είναι πως δεν χρειάζονται όλα τα ματ κραγιόν περίγραμμα. Εξάλλου, αυτό που έχουμε δει στις πασαρέλες τις τελευταίες σεζόν είναι μεν χρώμα στα χείλη αλλά χωρίς περίγραμμα.Το μακιγιάζ τείνει να φαίνεται αληθινό – σαν να έχουν βάλει μόνα τους τα κορίτσια κραγιόν- πηγαίνοντας κόντρα σε όλη αυτή την εικόνα που δημιουργείται στα social media με τα super σαρκώδη, graphic χείλη με έντονο περίγραμμα (fashion shows vs instagram trends).

 

Επίσης, πολύ σημαντικό tip είναι όταν βάζεις περίγραμμα, τα χείλη να είναι κλειστά. «Οι περισσότερες γυναίκες όταν βάζουν περίγραμμα τείνουν να ανοίγουν μηχανικά τα χείλη τους, όμως, το σχήμα το βλέπουν πιο σωστά όταν είναι κλειστό το στόμα. Εκεί βλέπουν αν χρειάζεται κάπου να γεμίσουν ή να διορθώσουν το σχήμα τους. Όταν είναι ανοιχτό το στόμα δεν καταλαβαίνεις σωστά το σχήμα, ούτε μπορείς να το διορθώσεις σωστά.

– Ο σωστός τρόπος να διορθώσεις το κραγιόν που ξέφυγε από τα χείλη σου

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι με concealer ή foundation. Αυτό που θα πρότεινα εγώ είναι ένα foundation με λεπτόρευστη υφή στο χρώμα του δέρματος και όχι πιο ανοιχτό – γιατί το concealer συνήθως είναι πιο συμπαγές, πιο καλυπτικό. Κι αυτό γιατί, όταν διορθώνεις το περίγραμμα, το χρώμα πρέπει να «ενώνεται» κατά κάποιο τρόπο με αυτό που έχεις ήδη απλώσει στην επιδερμίδα σου- aka να «χάνεται» μέσα στο δέρμα- και δεν φαίνεται έντονα η αντίθεση σαν μπάλωμα γύρω από τα χείλη. Αν διορθώσεις όμως, με κάτι πιο καλυπτικό και ανοιχτό όπως ένα συμπαγές concealer, θα δημιουργηθεί ένα πιο φωτεινό- άσπρο περίγραμμα γύρω από τα χείλη σου, που δεν θα κολακεύει.

– Η κίνηση ματ που θα κάνει τα ματ χείλη σου πιο «ζουμερά»

Το ματ είναι ματ. Το αγαπάμε επειδή είναι ματ. Συνήθως τα πιο «ζουμερά» χείλη είναι τα πιο glossy/ υγρά. Παρόλα αυτά, αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ματ και πιο juicy είναι τα powder kiss σε ένα πιο έντονο χρώμα πχ κόκκινο, κοραλί, πορτοκαλί, αν τα δουλέψεις «άτσαλα» στα χείλη και μετά το δουλέψεις με το πινέλο φαίνεται σαν να είναι τα χείλη δαγκωμένα και να βγάζουν αυτό το χρώμα. Οπότε, επειδή δεν έχουν περίγραμμα, μπορείς να πεις πως βγάζουν ένα πιο «ζουμερό» ματ αποτέλεσμα. Έχει να κάνει με την υφή του ματ.  

– Ματ κραγιόν και μέγεθος χειλιών

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι που πλέον έχουν καταρριφθεί στο μακιγιάζ. Μέσα σε αυτούς είναι σίγουρα και η συνάρτηση του κραγιόν (της υφής/ της απόχρωσης) με το μέγεθος και το σχήμα των χειλιών μιας γυναίκας. Μια γυναίκα μπορεί να βάλει ό,τι θέλει αρκεί να το υποστηρίζει. Θέλω να πιστεύω πως οι γυναίκες πλέον ακολουθούν αυτό που αισθάνονται και θέλουν. Προσωπικά, πιστεύω πως στο μακιγιάζ δεν υπάρχουν περιορισμοί. Και για κάθε γυναίκα υπάρχει ένα ματ κραγιόν που της ταιριάζει.

 

– Meet your matte

Δεν υπάρχουν «πρέπει» στον τρόπο που θα βάλεις το ματ κραγιόν το πρωί, το βράδυ κλπ, μιας και τα ματ κραγιόν πλέον έχουν διαφορετικές υφές επομένως και διαφορετική απόδοση. Μπορείς να φορέσεις το ματ κραγιόν σου οποιαδήποτε εποχή, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ανάλογα με τη διάθεσή σου τη δεδομένη στιγμή και το αποτέλεσμα που θέλεις να δημιουργήσεις. Για παράδειγμα, μια ωραία ιδέα τώρα το καλοκαίρι, είναι να δημιουργήσεις απόλυτα ματ χείλη συνδυάζοντάς τα με έντονες λάμψεις στο δέρμα. Κι αν είσαι matte lover, η MAC σου κάνει το ωραιότερο δώρο για λίγες μέρες ακόμη. Με κάθε αγορά δύο matte lipsticks σου κάνει δώρο άλλο ένα matte lipstick (για αγορές που θα πραγματοποιηθούν σε κατάστημα) ή δώρο μια συλλεκτική M·A·C tote bag (για αγορές που θα πραγματοποιηθούν online)». Δες όλα τα matte MAC κραγιόν εδώ.

This my matte MAC

Το δικό μου ματ κραγιόν:  Retro Matte Lipstick στην απόχρωση Dangerous. What about you?