DIY

Μικρά tips για αρωματοθεραπεία στο σπίτι

Οι μυρωδιές που έχεις στο περιβάλλον σου επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία σου. Μία ωραία μυρωδιά είναι ικανή να φτιάξει άμεσα τη διάθεσή σου, ενώ σίγουρα θα σου έχει τύχει να περνάς έξω από μία αυλή με γιασεμί και να πιάνεις τον εαυτό σου να χαμογελά.

Αυτό συμβαίνει γιατί η όσφρηση λειτουργεί με ένα μηχανισμό βάσει του οποίου κάθε μυρωδιά στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλο και επηρεάζει πολύ γρήγορα το νευρικό σύστημα. Έτσι αυτό αντιδρά σχεδόν αυτόματα σε μυρωδιές και σου προκαλεί τα αντίστοιχα συναισθήματα.

Γι’ αυτό η αρωματοθεραπεία είναι μία πανάρχαια τακτική χαλάρωσης και ευεξίας και προφανώς ακόμα έχει επίδραση στην ψυχολογία και τη διάθεσή σου. Κι επειδή ξέρω ότι είναι δύσκολο να το κάνεις συχνά στα εξειδικευμένα ινστιτούτα, προτείνω να το δοκιμάσεις στο σπίτι. Χρειάζεται μόνο να σκεφτείς ποιες είναι οι μυρωδιές που σου αρέσουν και να φροντίσεις να αναδύονται από συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού.

Δεν είναι τυχαίο που ακόμα κι ένα γρήγορο ντους με το αγαπημένο σου αφρόλουτρο έχει τη δύναμη να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα στη στιγμή. Σκέψου το αποτέλεσμα που θα έχει μία πιο προσεγμένη προσπάθεια από μέρους σου κι όχι μόνο μέσα στο μπάνιο.

Διάλεξε τα αρώματα που σου αρέσουν και προμηθεύσου με τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια. Επίλεξε αφρόλουτρα, κρέμες και λάδια σώματος και κεριά με αρώματα που βοηθούν την ευφορία και την ηρεμία.

Μυρωδιές και η δράση τους:

Γιασεμί: Μία αγαπημένη μυρωδιά που δρα τονωτικά στο νευρικό σύστημα και βελτιώνει την πνευματική καθαρότητα.

Λεβάντα: Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και λειτουργεί σαν ένα φυσικό ηρεμιστικό.

Νερολί: Το αιθέριο έλαιο της νεραντζιάς προσφέρει πνευματική καθαρότητα και ηρεμία καθώς σε ανακουφίζει από το άγχος.

Σανταλόξυλο: Γνωστό για την τόνωση του νευρικού συστήματος, εξισορροπεί και καθησυχάζει τη λειτουργία του νου.

Τριαντάφυλλο: Λειτουργεί ως τονωτικό για το νευρικό σου σύστημα, την ενέργεια και την δημιουργικότητα.

Πορτοκάλι: Η ζωηρή μυρωδιά του προκαλεί ένα αίσθημα χαράς και ψυχικής ευφορίας.

Λιβάνι: Είναι συνδεδεμένο με τον διαλογισμό καθώς επηρεάζει το πνεύμα και αναζωογονεί το πνεύμα και το μυαλό.

Πώς να χαλαρώσεις:

– Ο χαμηλός φωτισμός βοηθάει πολύ την ηρεμία σου. Επομένως καλό είναι να βρεις ένα σκιερό μέρος.

– Το ζεστό νερό σε συνδυασμό με μία χαλαρωτική μυρωδιά είναι ευεργετικό για τον οργανισμό σου. Βούλιαξε στη γεμάτη ζεστό μπανιέρα σου και ρίξε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο.

– Ένα diffuser στο δωμάτιο του σπιτιού που περνάς αρκετή ώρα θα βοηθήσει στο να έχεις μία πιο ευχάριστη και καθαρή ατμόσφαιρα στο χώρο.

– Κομπρέσες εμποτισμένες με αιθέρια έλαιο, ένα καταπραϋντικό ποδόλουτρο και λίγο μασάζ με ένα ειδικό λάδι θα σε χαλαρώσουν αρκετά.

– Ακόμα και ένα ρόφημα με βότανα σε συνδυασμό με το αγαπημένο σου βιβλίο αποτελεί έναν τρόπο για να ηρεμήσεις μετά από μία δύσκολη μέρα.

– Φυσικά η μουσική είναι απαραίτητη για να ταξιδέψεις. Θα βρεις σίγουρα chilling playlists που θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία χαλάρωσης.