BEAUTY

Ποια φτιάχνει προϊόντα ομορφιάς που σκορπούν τρυφεράδα;

Υπάρχει μια εταιρεία που αγαπώ κι αγαπάς για πολλούς λόγους. Ένας απ' αυτούς είναι κι ο πιο τρυφερός, που χαρίζει μια γλύκα στο βλέμμα και μια λάμψη στο πρόσωπο. Η υπέροχη The Body Shop ενδυναμώνει 20.000 οικονομικά ευάλωτους ανθρώπους σε 22 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μ’ ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ονομάζεται “Εμπόριο με Κοινότητες”, και που μαθαίνω ότι πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2020, η The Body Shop (που είναι υπέροχη γενικά), εξακολουθεί να έχει θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη μας και τους ανθρώπους της. Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια ως ένα από τα πιο επαναστατικά προγράμματα για την προμήθεια των συστατικών, κατακτώντας γρήγορα την πρωτιά στη βιομηχανία της ομορφιάς. Κι είναι ένα πρόγραμμα που αναμφισβήτητα σκορπάει τρυφεράδα έτσι απλά.

Ας πάρουμε όμως λίγο τα πράγματα από την αρχή. Από το μια φορά κι έναν καιρό. Τότε, το 1987, που μια γυναίκα παθιασμένη με την ενδυνάμωση των ανθρώπων, η ιδρύτρια της The Body Shop, Dame Anita Robbick, αποφασισμένη να δώσει στις αναπτυσσόμενες κοινότητες τη δυνατότητα να βοηθήσουν και όχι να αδιαφορούν για το υπόλοιπο κόσμο. Η Teddy Exports στην Ινδία ήταν ο πρώτος προμηθευτής της για το Εμπόριο με Κοινότητες και συνεχίζει να παρέχει μια ευρεία ποικιλία από δώρα υψηλής ποιότητας και αξεσουάρ μέχρι και σήμερα. 30 χρόνια μετά, η The Body Shop ακόμα κατέχει ηγετική θέση στο ηθικό εμπόριο. Και για να τα λέμε όλα μεταξύ μας, το Εμπόριο με Κοινότητες παραμένει ένα από τα ισχυρότερα προγράμματα δίκαιου εμπορίου στην βιομηχανία της ομορφιάς. Κι έχουμε και νέο! Μέχρι το τέλος του 2017 η The Body Shop θα έχει 23 συστατικά από το Εμπόριο με Κοινότητες, καθώς και αξεσουάρ και δώρα που προέρχονται από 30 κοινότητες προμηθευτών σε 22 χώρες.

 

#BeautyLike για όλο αυτό, γιατί η The Body Shop προσφέρει αξιόπιστα, φυσικά εμπνευσμένα προϊόντα σ όλους μας, σύμφωνα με τους τρεις κύριους στόχους του προγράμματος Εμπόριο με Κοινότητες: Να αλλάξει τις περιθωριοποιημένες κοινότητες σε όλο τον κόσμο, να διατηρήσει τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τις γεωργικές μεθόδους και να προωθήσει την αειφόρο γεωργία. Το πρόγραμμα αμφισβητεί τις τυπικές μεθόδους καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, τους χαμηλούς μισθούς και τις μη αειφόρες πρακτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια των ενδιαιτημάτων και τις άσχημες συνθήκες εργασίας. Και κάτι ακόμη: Ως μέρος της Δέσμευσης Enrich Not Exploit™, η The Body Shop θα διπλασιάσει το μέγεθος του πασίγνωστου προγράμματος της Εμπόριο με Κοινότητες σε 40 συστατικά από το 2020, ωφελώντας έως και 40.000 οικονομικά ευάλωτους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι μια φανταστική εταιρεία που προσφέρει συνεχές, αξιόπιστο εμπόριο και σταθερότητα στην τιμή.

Σ’ άλλα νέα, τo 2017 προστίθενται στα συστατικά του Εμπορίου με Κοινότητες το αμυγδαλέλαιο από την περιοχή Αλικάντε της Ισπανίας, ο πολτός μπανάνας από τον Ισημερινό, το βρετανικό τριαντάφυλλο που το προμηθευόμαστε από βιολογική καλλιέργεια από το Herefordshire, στην Αγγλία, και το έλαιο σπόρων μάνγκο από την Ινδία.

Η The Body Shop είναι περήφανη που πρωτοπορεί στα συστατικά για τα καλλυντικά και τα προμηθεύεται από hotspots υψηλής βιοποικιλότητας, γεωγραφικές περιοχές που παρουσιάζουν σε σημαντικό βαθμό απειλούμενη βιοποικιλότητα. Με το να προμηθεύεται με αυτόν τον τρόπο, η The Body Shop συμβάλλει στην προστασία των απειλούμενων ενδιαιτημάτων και των τοπικών κοινοτήτων, που εξαρτώνται από αυτά μέσω της αειφόρου ανάπτυξης, προσπαθώντας να διατηρηθούν αυτές οι περιοχές που έχουν μεγάλη οικολογική αξία για τις επόμενες γενιές.

«Το Εμπόριο με Κοινότητες είναι μέρος του DNA της The Body Shop και δεν θα ήμασταν η επιχείρηση που είμαστε σήμερα χωρίς αυτό. Ως μέρος της Δέσμευσης μας Enrich Not Exploit και κοιτώντας προς το μέλλον, το Εμπόριο με Κοινότητες πρόκειται να αυξηθεί σε μέγεθος αλλά και όσον αφορά τις επιπτώσεις. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μπορούμε να αμφισβητήσουμε τις νόρμες της βιομηχανίας και είμαστε πολύ περήφανοι για ό,τι έχουμε καταφέρει τα τελευταία 30 χρόνια. Εύχομαι αυτό το πρόγραμμα που αλλάζει τις ζωές εκατομυρίων ανθρώπων να συνεχιστεί και να ακμάσει μέσα στα επόμενα 30 χρόνια!”, σημειώνει ο αξιόλογος Will Stephens, Head of Sustainable Sourcing της The Body Shop.

υγ1: 50 σχολεία έχουν επωφεληθεί άμεσα από το Εμπόριο με Κοινότητες, εκπαιδεύοντας πάνω από 25,000 παιδιά (εδώ πέφτει χειροκρότημα)

υγ2: Η THE BODY SHOP πληρώνει ένα ασφάλιστρο για τις κοινότητες που έχουν ανάγκη, που έχει επενδυθεί σε πολλές ζωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων κέντρων υγειονομικής περίθαλψης, σταθμών υγιεινής και πηγαδιών. (κι εδώ σκάμε χαμόγελο)

υγ3: Το Εμπόριο με Κοινότητες έχει βοηθήσει στην διατήρηση 8,000 εκταρίων του τροπικού δάσους.

υγ4: Με ισχυρές ρίζες στην εργασία με οικονομικά ευάλωτες κοινότητες και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την κλασική, σύγχρονη γεωργία, κάθε προμηθευτής έχει μια μοναδική ιστορία να πει.

υγ5: Το 2016, η The Body Shop άρχισε να προμηθεύεται το οινόπνευμα βιολογικής καλλιέργειας από τη Native, μέλος της Union For Ethical Biotrade (UEBT) που κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της καινοτόμου αειφόρου γεωργίας. Η οργάνωση παίζει σημαντικό ρόλο στην καινοτόμο, αειφόρο καλλιέργια του ζαχαροκάλαμου και στις τεχνικές για την επεξεργασία του, κάτι που οδηγεί σε μια τεράστια μεταστροφή στην τοπική βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση όπως τα cougars. Αυτή η προσέγγιση δίνει ένα ισχυρό παράδειγμα σχετικά με το παραδοσιακό τομέα της καλλιέργειας ζάχαρης, προσφέροντας ένα εναλλακτικό μοντέλο από σημαντικές κοινωνικές και οικολογικές επιπτώσεις σε συνδυασμό με συστατικά που έχουν την καλύτερη ποιότητα.

υγ6: Η The Body Shop έχει χρησιμοποιήσει με πρωτοποριακό τρόπο τη κάνναβη ως βασικό συστατικό από το 1992. Τα προϊόντα περιλαμβάνουν μια μη ψυχοδραστική ποικιλία κάνναβης που ονομάζεται cannabis sativa, η οποία παράγει ένα πλούσιο, ενυδατικό έλαιο. Η The Body Shop συνεργάζεται με έναν συνεταιρισμό στη Γαλλία που αριθμεί 300 μέλη. Μαζί έχουν προχωρήσει στην έρευνα και την ανάπτυξη για αυτή την καλλιέργεια, προσφέροντας σε 11 διαφορετικές αγορές την κάνναβη που μεγαλώνουν. Αυτή η διαφοροποιημένη προσέγγιση εγγυάται την ασφάλεια για τους αγρότες και για το έλαιο υψηλής ποιότητας για την The Body Shop.

υγ7: Ο πρώτος προμηθευτής για το Εμπόριο με Κοινότητες της The Body Shop, Teddy Exports συνεχίζει να προμηθεύει τα ξύλινα αξεσουάρ μασάζ, και τις tote bags από βιολογικό βαμβάκι ακόμη και σήμερα. To πρόγραμμα Εμπόριο με Κοινότητες βοήθησε την Teddy Exports να αυξήσει τους υπαλλήλους της από 5 σε 600 τεχνίτες που ζουν σε περισσότερα από 30 χωριά, δίνοντας ζωτικής σημασίας για την απασχόληση σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο περιθωριοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και μέλη της κοινότητας που είναι θετικά στον ιό HIV. Η Teddy Exports υποστηρίζει επίσης προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης και υγείας για να βοηθήσει το σύνολο της κοινότητας να αναζωογονηθεί.

υγ8: Η The Body Shop ιδρύθηκε το 1976 στο Brighton της Αγγλίας, από την Anita  Roddick. Είναι μία παγκόσμια εταιρεία ομορφιάς που αναζητά τρόπους για να έχει ένα θετικό αντίκτυπο στον κόσμο προσφέροντας υψηλής ποιότητας, εμπνευσμένα από τη φύση προϊόντα περιποίησης προσώπου, μαλλιών και μακιγιάζ που δημιουργούνται με ηθικό και αειφόρο τρόπο. Η The Body Shop® ήταν πρωτοπόρος στην φιλοσοφία ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν μια θετική δύναμη και την οποία διατήρησε και μετά την προσχώρησή της στην οικογένεια της L’Oréal το 2006. Η The Body Shop® διαθέτει σήμερα περισσότερα από 3.000 καταστήματα σε 66 χώρες.

υγ9: Τον Φεβρουάριο του 2016 η The Body Shop παρουσίασε τη Δέσμευση της Enrich Not Exploit, μια πρωτοποριακή νέα παγκόσμια στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η οποία καθοδηγεί όλες τις πτυχές της εταιρικής της λειτουργίας και υποστηρίζει την The Body Shop στο να ισχυροποιήσει τη θέση της και να γίνει η πιο ηθική και αειφόρος εταιρεία του κόσμου.

Μετά απ’ όλο αυτό, καταλαβαίνεις ότι αγαπώ τα υστερόγραφα, τις τρυφερές ιστορίες πίσω από τα προϊόντα και όλα τα χαμόγελα

να περνάς όμορφα και να δίνεις το #beautylike σου σ’ ό,τι σε κάνει να χαίρεσαι.

🙂