ΑΡΩΜΑ

Αν το άρωμά σου είναι Diptyque, τότε αυτό το νέο σε αφορά

Όταν ο ιδρυτής του Οίκου Diptyque, ο ζωγράφος Desmond Knox-Leet, δημιούργησε το πρώτο του άρωμα, το l’ Eau, ανάμειξε μπαχαρικά, βότανα, αποξηραμένα λουλούδια και άλλα αρωματικά θαύματα με τον ίδιο τρόπο που συνδύαζε τα χρώματα πάνω στον καμβά. Δύο παρόμοιες κινήσεις, μια φιλοδοξία: να δημιουργεί και να συνθέτει ξανά και ξανά. Από τότε, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει-τα σύνεργα είναι διαφορετικά, όμως η καλλιτεχνική προσέγγιση παραμένει η ίδια: οι πρώτες ύλες είναι για το άρωμα ό,τι οι χρωστικές και τα χρώματα για τη ζωγραφική. Άλλωστε, αυτό το παιχνίδι των συσχετισμών εκφραζόταν πάντα στη Diptyque, και σε όλες τις δημιουργίες του Οίκου με το πάντρεμα πρώτων υλών και χρωμάτων με βάση τους χρωματικούς κωδικούς των χαρτιών αφής (μεταξόχαρτων).

Διάβασε κι αυτό: Αυτά τα αρώματα μυρίζουν σαν μια μέρα στην παραλία

Φέτος το καλοκαίρι, η Diptyque αποφάσισε να διευρύνει αυτή την αρχή της και να συσχετίσει με χρώματα, πέντε από τα πιο χαρακτηριστικά της αρώματα σε αυτή τη νέα, περιορισμένης έκδοσης συλλογή: Do Son, Eau des Sens, l’Ombre dans l’Eau, Philosykos και Tam Dao.

 

Όλα ξεκίνησαν με ένα χρώμα που θα μπορούσε να θυμίζει την πρώτη ύλη, δημιουργώντας ένα μεγαλειώδες αποτέλεσμα για κάθε μια από τις πέντε συνθέσεις: Το γαλαζοπράσινο ανακαλεί την πικάντικη φρεσκάδα της τουμπερόζας στο άρωμα Do Son. Το χρυσοκίτρινο είναι τόσο φωτεινό όσο το άνθος πορτοκαλιάς στο άρωμα Eau des Sens. Το ζωηρό ροζ αντικατοπτρίζει το φρουτώδη, αψύ τριαντάφυλλο του αρώματος l’Ombre dans l’Eau. Για το άρωμα Philosykos, το πράσινο του γλυκάνισου χρωματίζει την ευωδιά των φύλλων της συκιάς ενώ ένα απαλό πορτοκαλί αναδεικνύει το θερμό, ξυλώδη χαρακτήρα του σανταλόξυλου του Tam Dao.

 

Αντίστοιχα, τα μπουκάλια της σειράς διακοσμούνται με ένα εμβληματικό χρώμα που αντιστοιχεί στη χαρακτηριστικότερη πρώτη ύλη τους.  Κάθε συστατικό, αποτυπωμένο σαν να ήταν στη φύση -σε ένα κήπο ή σε ένα περιβόλι, ένα μπουκέτο με τουμπερόζες, φρεσκοκομμένα τριαντάφυλλα, ένα ανθισμένο κλαδί πορτοκαλιάς, ένα φύλλο συκιάς ή ένα κομμάτι σανταλόξυλο -έχει φωτογραφηθεί διαδοχικά και παρουσιάζεται σε ένα παιχνίδι μοτίβων και χρωμάτων για να αποτυπώσει το πνεύμα κάθε αρώματος- στοιχεία της φύσης που συνέλαβε με το φακό του ο ίδιος ο φωτογράφος.