Ο Stan Lee και το δώρο του στις γυναίκες

Η She-Hulk, η γυναίκα σούπερ ήρωας που χρωστάμε στον Stan Lee είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Το μυαλό και το χέρι του Stan Lee δεν σχεδίασε μόνο άντρες με στολή. Ο Spiderman, o Thor, ο Iron Man, ο Daredevil και οι όμοιοί τους είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Στην άλλη, η οποία σαφώς είναι πιο περιορισμένη, υπήρξαν γυναίκες, όπως η Μαύρη Χήρα, η Spider Woman, η Invisible Woman, η Hela, η Jean Grey και η She-Hulk. Το παράδοξο στην περίπτωση των γυναικείων χαρακτήρων που δημιούργησε είναι πως σε σχέση με τους φιλόδοξους, φωτογενείς συναδέλφους τους, τα κορίτσια του Stan Lee ήταν αυθεντικές anti-heros. Κι αυτό τις έκανε πιο μυστηριώδεις. Ένα τέτοιο σκοτεινό παράδειγμα, είναι η She- Hulk.

View this post on Instagram

Let’s take a minute to honor the brilliance of Stan Lee. When he created the She- Hulk, he wanted a character that could rival the Hulk, but could retain all of her femininity. He didn’t want her to be Hulk’s love interest who could only exist in his shadow. She had her own life and personality. Even when Stan drew her in a provocative manner, he always treated the character with respect and always made a point to let the readers know that Jennifer Walters was in control, and even had her not only beating her enemies physically, but outsmarting them as well. As one of the first and few muscle bound women of the Marvel Universe, She - Hulk was way ahead of her time and she continues to prove that women can both strong and sexy. RIP, Stan #oneaboveall #stanlee #goat #shehulk #fantasticfour

A post shared by Black Queen (@blackwomensfitness) on

Μία από τις ελάχιστες γυναικείες παρουσίες στο σύμπαν της Marvel.  Η χυμώδης, μυώδης She- Hulk πρασινίζει από το κακό της, όπως ο συνονόματος ξάδελφος Hulk. Η γοητεία της δεν εντοπίζεται στο πλούσιο στήθος της ή στα καλογυμνασμένα της πόδια, μα κυρίως στην οργή της. Όταν νευριάζει, γίνεται πιο όμορφη.

Ο Stan Lee σκόπιμα σχεδίασε την She- Hulk ως μία ανεξάρτητη φιγούρα. Δεν την ήθελε ερωμένη του Hulk, ή ως το κορίτσι που τον μιμήθηκε για να γίνει όπως αυτός. Γι' αυτό λοιπόν, προκειμένου να δικαιολογήσει την ομοιότητά τους, τους ένωσε με έναν ουδέτερο βαθμό συγγένειας.

Το "single green female", όπως περιγράφεται η She-Hulk είναι σύμβολο της δύναμης που γεννάει η γυναικεία οργή. Το παρελθόν της είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η ταυτότητά της γράφει Jennifer Walters κι έχει σπουδάσει Νομική στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Όπως ο Hulk, έτσι κι εκείνη, έχει δύο πλευρές, μία ως φοιτήτρια και μία ως μέλος των Avengers και των S.H.I.E.L.D. Μάλιστα σε κάποια comics έχει εμφανιστεί ως το πέμπτο μέλος των Fantastic Four.

Η μεγάλη της διαφορά όμως με τον ξάδελφο Bruce Banner είναι κι η υπεροχή της. Σε αντίθεση με εκείνον που όταν θυμώνει, πρασινίζει και μεταμορφώνεται σε ένα τέρας που χάνει την ψυχραιμία και τη λογική του, η She- Hulk γίνεται ακόμα πιο γοητευτική κι έχει τον απόλυτο έλεγχο του μυαλού και των κινήσεών της, διατηρεί τις πνευματικές ικανότητες που εξάσκησε ως φοιτήτρια Νομικής. Είναι οργισμένη, αλλά όχι άμυαλη.

 

Όταν αγορεύει στο δικαστήριο, η Jennifer Walters είναι μία γυναίκα που εκπέμπει γοητεία και δυναμισμό. Την διακρίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση την οποία αντλεί και από τη δράση της ως She- Hulk, ενώ παράλληλα διαθέτει τηλεπαθητικές ιδιότητες, όπως πολλοί χαρακτήρες της Marvel. Την ίδια στιγμή όμως, η She- Hulk είναι μία τις πιο αδικημένες φιγούρες της Marvel αφού δεν είχε ποτέ «ζωντανή» κινηματογραφική παρουσία, παρά μόνο την τυπική cartoon εκδοχή σε animations όπως το "Τhe Incredible Hulk" (1996) ή το "Hulk and the Agents of S.M.A.S.H." (2013). Ως αιτία προβαλλόταν πάντα η έλλειψη κεφαλαίου και χρηματοδότησης για μία ταινία που θα ήταν βασισμένη στη δική της ιστορία, όπως συμβαίνει άλλωστε με τις περισσότερες περιπτώσεις γυναικείων super heroes. O Lee την έκανε ιδιαίτερα ξεχωριστή, εμφύσησε σ' εκείνη τόσο τα δημιουργικά του ένστικτά όσο και μια εμπορική δυναμική. Ήταν ίσως η δική του απάντηση στη Βιονική Γυναίκα, η οποία μεσουρανούσε τηλεοπτικά στα τέλη των 70s. O Lee παρουσίασε την She-Hulk το 1980.

Chris Pizzello/Invision/AP, File

Μπορεί η ιστορία της να ήταν σύντομη σε σχέση με άλλων υπερηρώων, αλλά ο «πατέρας» των comics και δημιουργός της φρόντισε να την «προικίσει» με μία πολύ δυναμική προσωπικότητα κι έναν συμβολισμό, ο οποίος είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Η She-Hulk ανήκει σ' έναν κόσμο που οι γυναίκες είναι συναρπαστικές και γοητευτικές όταν διεκδικούν κι όταν θυμώνουν. Σε αντίθεση με την κοινωνία που για αιώνες περιθωριοποιεί, παρεξηγεί και ποινικοποιεί το θυμό των γυναικών, κόντρα σ' έναν κόσμο που δεν μπορεί να διαχειριστεί το θηλυκό τσαμπουκά και προάγει την ευπάθεια και την αδυναμία ως γοητεία της γυναικείας φύσης, η She- Hulk στέκει απέναντι, δυνατή κι αγέρωχη, δεν πληγώνεται και παράλληλα δεν σκιαγραφείται ως υστερική, επιθετική σκύλα, αλλά ως μία ανεξάρτητη γυναίκα που θυμώνει κι έχει λόγο. Κι ας το οφείλει στον άντρα που τη «γέννησε», χαλάλι του.

TAGS:

SHARE

ΕΓΓΡΑΦΗ

LADYLIKE NEWSLETTER

Όσα θέλει μία γυναίκα στο email της

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ