ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Φαιδών Γεωργίτσης: 5 πράγματα που δεν ήξερες για τον σπουδαίο ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου

ndp

Περνούν τα χρόνια και ηθοποιοί - μύθοι όπως ο Φαίδων Γεωργίτσης μας αποχαιρετούν. Ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού σινεμά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, μετά από χρόνια μάχης με τον καρκίνο, το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Μαρτίου. Η ζωή του ξεκίνησε στη Νέα Σμύρνη και εκεί θα γραφτεί και το τέλος με την κηδεία του που αναμένεται να τελεστεί το Σάββατο.

Η παρουσία του γέμιζε την μεγάλη οθόνη και αργότερα τη μικρή με το γαλάζιο βλέμμα του και το ταλέντο του τόσο στους δραματικούς ρόλους από τους οποίους ξεκίνησε όσο και στους κωμικούς μέσα από τους οποίους έγινε διάσημος. Τι ξέρεις όμως για τη ζωή του Φαίδωνα Γεωργίτση που ξεκίνησε το κινηματογραφικό του ταξίδι μέσα από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν;

Ηθοποιός από σύμπτωση

 

Ο ίδιος δήλωνε σε συνεντεύξεις του «Ηθοποιός από σύμπτωση». Είχε ξεκινήσει την πορεία του ως μπασκετμπολίστας στον Πανιώνιο και αργότερα το 1956, έπειτα από επιθυμία του πατέρα του, μπήκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. «Μόλις πέρασαν έξι μήνες δραπέτευσα» είχε δηλώσει. Δεν τα πήγαινε καλά με την πειθαρχία αλλά και με την ιεραρχία του ναυτικού και παρά τις έντονες αντιρρήσεις του πατέρα του τελικά άλλαξε πορεία στην ζωή. Έγινε ηθοποιός σπουδάζοντας στις Δραματικές Σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη, Πέλου Κατσέλη.

Οι ημέρες του ως ερωτικού μετανάστη

Ο πρώτος του έρωτας σε ηλικία 18 ετών τον έστειλε στην Αγγλία. Είχε ερωτευτεί την 23χρονη Μαρία, μία γιατρό από πλούσια οικογένεια οι γονείς της οποίας την έστειλαν στην Αγγλία για να την απομακρύνουν από εκείνον. ««Η σχέση μας έγινε το σκάνδαλο της περιοχής. Και γιατί ήταν μεγαλύτερη και γιατί ανήκε σε άλλη τάξη. Οι γονείς της, για να διακόψουν το δεσμό μας, την ξαπόστειλαν στην Αγγλία», είχε εξομολογηθεί ο ίδιος στο People. Έναν χρόνο μετά την ακολουθεί εκεί και ζει τις πιο σκληρές ημέρες της ζωής του. Ξέμεινε από χρήματα και όπως διηγούνταν στην εφημερίδα Freddo: «Για 12 μέρες ήμουν εντελώς νηστικός. Μόνο νερό. Στεκόμουν έξω από τους φούρνους σαν τον Γιάννη Αγιάννη και κοίταζα τα ψωμιά. Έτσι νόμιζα ότι χόρταινα. Τότε αρρώστησα βαριά. Σε έναν από τους σταθμούς με βρήκε ένας φίλος μου Πέρσης, λιπόθυμο. Ήμουν σαν τους ζητιάνους, με άπλυτα ρούχα, αξύριστος, πεσμένος στο δάπεδο. Με πήρε σπίτι του και έμεινε στο προσκέφαλό μου μέχρι να μου πέσει ο πυρετός. Μου έβαζε ξύδι στο κεφάλι για να γίνω καλά».

Το αληθινό χαστούκι στη Λάσκαρη

«Αυτή μέχρι και το μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις». Αυτή ήταν η Ζωή Λάσκαρη στις «Θαλασσιές τις χάντρες» και η παραπάνω ατάκα έμεινε στην ιστορία σαν μία από τις διασημότερες του ελληνικού σινεμά. Εκείνος, ο Φαίδων δηλαδή, ξυρίζει το μουστάκι και η αντίδρασή της είναι να γελάσει. Το χαστούκι δεν αρχεί. Μετά τον θάνατο της Ζωής Λάσκαρη, ο ηθοποιός είχε αποκαλύψει πως το χαστούκι εκείνο ήταν άκρως ρεαλιστικό. «Οι θαλασσιές οι χάντρες ήταν η ταινία που αγαπούσε πιο πολύ από όλες, τη θεωρούμε ότι είναι η καλύτερή μας ταινία. Εκεί υπάρχει βέβαια και η περίφημη ιστορία με το χαστούκι που της έδωσα, το οποίο ήταν ένα αρκετά ισχυρό χαστούκι, και βεβαίως θα μπορούσε να μην είναι αληθινό. Ο Δαλιανίδης όμως μου ζήτησε να είναι αληθινό, διότι ήθελε και μία αληθινή αντίδραση από τη Ζωίτσα. Εγώ δεν είχα καμία διάθεση να δώσω ένα χαστούκι στη Ζωίτσα, με πίεσε όμως ο Δαλιανίδης. Της το έδωσα, και πριν προλάβει να διαμαρτυρηθεί σε εμένα, μπήκε ο Δαλιανίδης στη μέση και της είπε ότι ήταν δική του η πρωτοβουλία», είχε πει χαρακτηριστικά.

 

Η σχέση με την Αλίκη Βουγιουκλάκη που επηρέασε τον γάμο με την Μπέτυ Αρβανίτη

Στην συνέντευξή του στη Freddo είχε αποκαλύψει πώς επηρέασε τη σχέση του με την πρώτη του σύζυγο Μπέτυ Αρβανίτη (την οποία είχε γνωρίσει στη δραματική σχολή) ο έρωτας που έζησε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη το καλοκαίρι του 1963. Το σύντομο φλερτ τους είχε κρατήσει ένα καλοκαίρι κατά το οποίο εκείνος είχε χωρίσει για λίγο από την Μπέτυ Αρβανίτη. «Ο έρωτας της Αλίκης για μένα ήταν και η αρχή για να χαλάσει η σχέση μου με την Μπέτυ. Αν και μείναμε μαζί με την Μπέτυ για πολλά χρόνια, ωστόσο ήταν ένα γεγονός που μας στιγμάτισε. Η Αλίκη ήταν σταρ τότε. Όπως και να ‘χει λοιπόν, η Μπέτυ αισθάνθηκε πως μια άλλη γυναίκα, “ανώτερη”, της έφαγε τον άντρα. Γίνανε αρκετά πράγματα τότε που δεν λέγονται», είχε πει ενώ παράλληλα είχε αποκαλύψει πώς αγκάθι στη σχέση του με την Μπέτυ Αρβανίτη είχε αποτελέσει η απόφασή της να κάνει άμβλωση όταν έμεινε έγκυος από εκείνον. Παρακάτω θα δεις το ζευγάρι σε μια ευτυχή στιγμή τους στον κινηματογράφο όταν συμπρωταγωνίστησαν στην ταινία «Νύχτα γάμου».

 

Στις αρχές του 1970 γνώρισε Γαλλοφλαμανδή, Μπέτση με την οποία έκανε δύο παιδιά, τον Ραφαέλο και την Μαρίζα.

ndp

Με την Μπέτση και τη Μαρίζα- NDP Photo Agency

Η αγάπη για τη γιόγκα

Γνώρισε πρώτη φορά τη γιόγκα το 1961 και μαγεύτηκε. Έκτοτε δεν την έβγαλε από την ζωή του. Όπως έλεγε ο ίδιος στο περιοδικό People: Το 1961  γνώρισα ένα γιόγκι και πέρασα μαζί του ένα καλοκαίρι σε μια καλύβα που είχε ο παππούς μου στη Βάρκιζα. Πέντε φορές την ημέρα τρώγαμε άσπρο ρυζάκι σκέτο κι άλλες πέντε φορές κάναμε γιόγκα. Ήμουν έτοιμος να φύγω για τα Ιμαλάια, αλλά τραυματίστηκα στον  πέμπτο θωρακικό σπόνδυλο και δεν μπορούσα να κάνω ούτε τις βασικές ασκήσεις της  γιόγκα. Εκείνη η εποχή ήταν από τις πιο ευτυχισμένες της ζωής μου. Είχα αδυνατίσει  πολύ, αλλά ένιωθα ότι η δύναμη του μυαλού μου τρύπαγε τοίχους. Η γιόγκα, που σου δίνει τεράστια εσωτερική δύναμη, γιατί ενώνεσαι με το σύμπαν, έχει αξία. Ή, σε πολύ μικρότερο βαθμό, έχει αξία το να δημιουργείς. Το να μελετάω για ένα ρόλο, όπως τώρα, είναι δημιουργία».

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency