ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πριγκίπισσα Ντελφίν: Η νόθα κόρη του βασιλιά του Βελγίου που δικαιώθηκε μισό αιώνα μετά

Olivier Polet/Corbis via Getty Images/Ideal Image

«Μου έλεγαν, είσαι μπάσταρδο, δεν μπορούσε η μάνα σου να πάρει το χάπι; Βάζεις το Βέλγιο και τη βασιλική οικογένεια σε περιπέτειες» θα εξομολογηθεί η πριγκίπισσα Ντελφίν που κατάφερε να δικαιωθεί έπειτα από 50 χρόνια και τελικά να αναγνωριστεί ως παιδί του πρίγκιπα Αλβέρτου του Βελγίου.

«Όταν ήμουν μικρή νόμιζα ότι ο βασιλιάς ήταν ο καλύτερος φίλος της μαμάς. Μιλούσαν πάρα πολλές ώρες στο τηλέφωνο και πηγαίναμε διακοπές με το σκάφος του οι τρεις μας. Απ’ ό,τι κατάλαβα μετά, ήταν για να μην μας αναγνωρίσει κανείς. Η μητέρα μου ήταν πατριώτισσα και θυσίασε τη ζωή της για να κρατήσει τη μοναρχία δυνατή» θα συμπληρώσει η πριγκίπισσα Ντελφίν σε συνέντευξή της σε αυστραλιανό μέσο.

Η Ντελφίν Μποέλ γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968 στο Υκλ. Η μητέρα της, βαρώνη Σίβυλλα ντε Σίλς Λονγκσάμπ, υπήρξε ερωμένη του Αλβέρτου, δεκαοκτώ χρόνια, πριν από την άνοδό του στον βελγικό θρόνο. Η μητέρα της ήταν παντρεμένη με τον ευγενή και Ιάκωβο Μποέλ, από τον οποίο η Ντελφίν πήρε το επώνυμό της.

Πριγκίπισσα Ντελφίν: Η αποκάλυψη για τον πραγματικό πατέρα της

«Οι γονείς μου είχαν ένα απίστευτο love story. Η μητέρα μου αποφάσισε να μου πει στα 17 μου ποιος ήταν ο πραγματικός πατέρας μου. Το έκανε όταν είχα σχεδόν ενηλικιωθεί, γιατί φοβόταν ότι μπορεί να μιλούσα και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλο σκάνδαλο στην πατρίδα μου».

πριγκίπισσα Ντελφίν © 2021 Thierry Charlier/AP IMAGES

Μετά το πρώτο σοκ, η Ντελφίν υποσχέθηκε στη μητέρα της να μην ανακινήσει αυτή την ιστορία και να αφήσει το παρελθόν εκεί που ανήκει, συνεχίζοντας φυσιολογικά τη ζωή της.

Το παλάτι ήξερε από την πρώτη στιγμή την εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε ο Αλβέρτος και αποσιωπούσε με κάθε τρόπο το γεγονός, ώστε να μην γίνει ποτέ γνωστό στα μέσα.

Ο 16χρονος Φλαμανδός, Mario Danneels, περνά τις πύλες του παλατιού με σκοπό να κάνει ένα αφιέρωμα στη σύζυγο του Αλβέρτου, τη βασίλισσα Πάολα. Στο κείμενο που δημοσιεύεται, γίνεται λόγος για την ετεροθαλή αδερφή των παιδιών του βασιλιά.

Η σπίθα που χρειαζόταν είχε ανάψει για τα καλά μία μεγάλη φωτιά στο παλάτι που κλήθηκε να αντιμετωπίζει τη λαίλαπα. Η Ντελφίν έγινε το πιο περιζήτητο πρόσωπο κι όλοι πάλευαν για μία δήλωσή της.

«Ήμουν 32 ετών όταν ξέσπασε το σκάνδαλο κι έκανα τα πάντα για να μιλήσω στον πατέρα μου. Του έγραφα γράμματα, προσπάθησα να τον προσεγγίσω μέσω του Καρδιναλίου, μέσω πολιτικών προσώπων, αλλά μάταια. Κανείς δεν θέλει να στενοχωρήσει έναν παντοδύναμο άνθρωπο, όπως ο βασιλιάς» θα εξομολογηθεί η Ντελφίν.

Ο δικαστικός αγώνας και η άρνηση του βασιλιά

Από το 1999 η Ντελφίν υποστήριζε ότι είναι κόρη του βασιλιά Αλβέρτου. Ο Αλβέρτος δεν την αναγνώρισε ως κόρη του παρά μόνο μετά το τεστ DNA τον Ιανουάριο του 2020. Την 1η Οκτωβρίου 2020, το βελγικό δικαστήριο της αναγνώρισε επίσημα τον τίτλο της πριγκίπισσας της Σαξονίας-Κόμπουρκ και την προσφώνηση της βασιλικής Υψηλότητας, για την ίδια και τα δύο παιδιά της.

Την ημέρα που ο βασιλιάς Αλβέρτος παραιτήθηκε από τον θρόνο, επικαλούμενος τα προβλήματα υγείας του, η μητέρα της Μποέλ, μίλησε δημοσίως για πρώτη φορά σχετικά με τη σχέση της με τον βασιλιά από το 1966 έως το 1984 σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Νόμιζα ότι δεν μπορούσα να κάνω παιδιά επειδή είχα κάποια μόλυνση. Δεν λαμβάναμε καν προφυλάξεις. Ήταν μια υπέροχη περίοδος. Η Ντελφίν είναι παιδί του έρωτα. Ο Αλβέρτος δεν ήταν η πατρική φιγούρα αλλά ήταν πολύ γλυκός απέναντί της».

Η μητέρα της πριγκίπισσας Ντελφίν, βαρώνη Σίβυλλα ντε Σίλς Λονγκσάμπ / RT/Photonews via Getty Images/Ideal Image
Η μητέρα της πριγκίπισσας Ντελφίν,

Η πριγκίπισσα – πια- Ντελφίν παντρεύτηκε το 2003 τον Ιάκωβο Ο’Χερ, Αμερικανό με ιρλανδικές ρίζες και απέκτησαν την πριγκίπισσα Ιωσηφίνα η οποία γεννήθηκε το 2003 και τον πρίγκιπα Όσκαρ ο οποίος γεννήθηκε το 2008.

«Αποφάσισα να τον πάω στο δικαστήριο και να διεκδικήσω ό,τι είχαν και τα άλλα του παιδιά. Αρνιόταν να κάνει τεστ DNA. Είναι πολύ σκληρό να αρνείσαι σε έναν άνθρωπο να μάθει ποιος είναι ο βιολογικός του γονιός. Αυτό που με πλήγωσε περισσότερο είναι ότι οι δικηγόροι του, όταν βγήκε το τεστ θετικό, ισχυρίστηκαν ότι έλεγε πως δεν ήμουν παιδί του, γιατί δεν είχε συναισθήματα για μένα. Ένιωσα τόσο προδομένη. Εγώ όλα αυτά τα χρόνια τον προστάτευα, γιατί τον αγαπούσα» θα πει σε πρόσφατη συνέντευξή της η Ντελφίν.

πριγκίπισσα Ντελφίν © 2021 Francisco Seco/AP IMAGES

Το παλάτι παραδέχεται πως η πριγκίπισσα Ντελφίν είναι κόρη του Αλβέρτου

Ο δικαστικός αγώνας της Ντελφίν εναντίον του βασιλιά Αλβέρτου διήρκεσε έξι χρόνια μέχρι την οριστική δικαίωση και την είσοδό της στο Παλάτι.

Η επίσημη ανακοίνωση της παραδοχής του πρώην βασιλιά Αλβέρτου ότι η Ντελφίν είναι κόρη του ανέφερε: «Η Αυτού Μεγαλειότης ο βασιλιάς Αλβέρτος Β’ έλαβε γνώση των αποτελεσμάτων του τεστ DNA, στο οποίο συνεργάστηκε κατόπιν αιτήματος του εφετείου των Βρυξελλών.

Τα επιστημονικά συμπεράσματα δείχνουν πως είναι ο βιολογικός πατέρας της κυρίας Ντελφίν Μποέλ. Αν και υπάρχουν επιχειρήματα και νομικές αντιρρήσεις που δικαιολογούν πως η νόμιμη πατρότητα δεν σημαίνει απαραίτητα βιολογική πατρότητα, ο βασιλιάς Αλβέρτος αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει αυτά τα επιχειρήματα και να τελειώσει με τιμή και αξιοπρέπεια αυτή την επώδυνη διαδικασία.

Ο βασιλιάς Αλβέρτος επιμένει πως από τη γέννηση της κυρίας Ντελφίν Μποέλ δεν συμμετείχε σε καμία οικογενειακή, κοινωνική ή εκπαιδευτική απόφαση σχετική με την κυρία Ντελφίν Μποέλ και ότι πάντα σεβόταν τον δεσμό που υπήρχε μεταξύ της κυρίας Ντελφίν Μποέλ και του νόμιμου πατέρα της».

πριγκίπισσα Ντελφίν © 2021 Danny Gys/AP IMAGES

Ο δικηγόρος της Ντελφίν Μποέλ, Αλέν Ντε Ζονγκ, είχε δηλώσει στη βελγική εφημερίδα De Morgan το 2014 πως οι φιλοδοξίες της δεν είναι να γίνει μέλος της βασιλικής οικογένειας, αλλά να τερματίσει ένα στίγμα. Όπως είχε πει: «Εάν η βασιλική οικογένεια μπει σε ένα αεροπλάνο, όλοι μαζί κι έχει ένα ατύχημα, ή όπως αυτό που συνέβη στο Νεπάλ, και σκοτώθηκαν από έναν τρελό άνδρα, τότε θα μπορούσε να γίνει βασίλισσα. Αλλά οι φιλοδοξίες της δεν φτάνουν τόσο μακριά. Πρόκειται περισσότερο για το τέλος ενός στίγματος».

Η είσοδος στο παλάτι

Στις 9 Οκτωβρίου 2020, η Ντελφίν και ο αδελφός της, βασιλιάς Φίλιππος – οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του στον θρόνο το 2003- είχαν την πρώτη τους συνάντηση στο βασιλικό κάστρο του Λάκεν.

Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε επίσημη συνάντηση της Ντελφίν με τον πατέρα της, βασιλιά Αλβέρτο, παρουσία της συζύγου του, βασίλισσας Πάολας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2020 στο κάστρο Μπελβεντέρ.

«Την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο, γεμάτο συναισθήματα, κατανόηση και ελπίδα» ανέφεραν σε κοινή δήλωση που υπέγραψε και η σύζυγος του βασιλιά Αλβέρτου, βασίλισσα Πάολα. «Η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε στο κάστρο Μπελβεντέρε, μια συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο καθένας μας είχε την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά και τις εμπειρίες του ήρεμα και με ενσυναίσθηση.

Μετά την αναταραχή, τα βάσανα και τους πόνους, είναι καιρός για συγχώρεση, θεραπεία και συμφιλίωση. Μαζί αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε αυτό τον νέο δρόμο. Αυτό θα απαιτήσει υπομονή και προσπάθεια, αλλά είμαστε αποφασισμένοι».

Η Ντελφίν Μποέλ, πέρα από τον τίτλο, έχει δικαίωμα και στην περιουσία του πατέρα της. Το ποσό που της αναλογεί θα εξαρτηθεί από το εάν ο Αλβέρτος πεθάνει πριν από τη σύζυγό του, Πάολα. Σύμφωνα με το προγαμιαίο συμβόλαιο του βασιλιά, η Πάολα θα κληρονομήσει τη μερίδα του λέοντος της περιουσίας του βασιλιά Αλβέρτου, η οποία θα περάσει αργότερα στα παιδιά που απέκτησαν στον γάμο τους, δηλαδή, τον βασιλιά Φίλιππο, την πριγκίπισσα Άσντριντ και τον πρίγκιπα Λόρεντ.

Η πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνιση της πριγκίπισσας Ντελφίν

Η πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνιση της πριγκίπισσας Ντελφίν πραγματοποιήθηκε με αφορμή το μνημόσυνο για τα 85 χρόνια από τον θάνατο του Βασιλιά Αλβέρτου Α’ που σκοτώθηκε σε δυστύχημα στο Marche-les-Dames στις 17 Φεβρουαρίου του 1934.

Ο εκπρόσωπος τύπου του παλατιού ανέφερε σχετικά με την παρουσία της: «Η πριγκίπισσα Ντελφίν προσκλήθηκε από τον αδερφό της Φίλιππο και την αδερφή της Άστριντ και απάντησε θετικά».

Η Ντελφίν δικαιώθηκε έπειτα από πολλά χρόνια δικαστικής διαμάχης και έντονων αμφισβητήσεων. Αποτελεί πια μέλος της βελγικής βασιλικής οικογένειας και με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει στους συγγενείς αλλά και στα μέσα πως παραμένει μία γυναίκα που δεν φοβάται να διεκδικήσει και να εκφραστεί έτσι όπως εκείνη νομίζει, παραβλέποντας κανόνες και πρωτόκολλα.

πριγκίπισσα Ντελφίν © 2021 Olivier Matthys/AP IMAGES

Η Εθνική Γιορτή του Βελγίου ήταν μία τέτοια αφορμή. Φόρεσε το πιο έντονο print κι ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα με χοντρό πάτο και κάθισε σταυροπόδι όσο οι φωτογράφοι την απαθανάτιζαν δίπλα στα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας.