ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πώς τα μίνι της Tina Turner απέδειξαν ότι το να ντύνεσαι sexy είναι απελευθερωτικό

@2023 Richard Drew/AP Images

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό κάποιου όταν σκέφτεται την Tina Turner (ακόμη κι αυτών που δεν είναι φαν της); Τα πόδια της και τα μαλλιά της πιστεύω ότι είναι τα πρώτα δυο. Μετά είναι η μαγνητική παρουσία της στη σκηνή και ο αβίαστος τρόπος με τον οποίο κινούνταν. Υπήρχε μια ενέργεια που δεν μπορούσε παρά να στη μεταδώσει. Ήταν αυτή η ενέργεια που έδινε «ζωή» σε ό,τι φορούσε.

Μπορεί να ήταν τα showgirl-inspired φορέματα του Bob Mackie με τα κρόσσια και τις μακριές χάντρες τα οποία ζωντάνευαν μέσα από την κίνηση του σώματός της. Μπορεί να ήταν τα chainmail dresses με την ντραπέ λαιμόκοψη που την έκαναν να μοιάζει περισσότερο με σούπερ ηρωίδα, παρά με άνθρωπο. Ό,τι κι αν φορούσε, η Tina Turner ήξερε πώς να το πουλήσει. Όχι γιατί έπρεπε, αλλά γιατί η ενέργειά της «ξεχείλιζε» και τίποτα και κανένας δεν μπορούσε να μην επηρεαστεί από αυτό. Πόσο μάλλον τα ρούχα που άλλωστε αναδεικνύουν την αύρα και τον χαρακτήρα του ανθρώπου που τα φοράει.

Η Tina Turner όμως, ήταν iconic κατ’ αυτό τον τρόπο, όπως ήταν και όλη της η καριέρα, η οποία σηματοδότησε μια νέα γενιά πραγμάτων στην ποπ κουλτούρα. Αυτό αφορά και το στιλ της, το οποίο έχει επηρεάσει την πορεία του γυναικείου ενδύματος σε τέτοιο βαθμό που δεν το αντιλαμβανόμαστε. Δεν αντιλαμβανόμαστε τις πόρτες που άνοιξε ως προς το πώς επιτρέπεται μια γυναίκα να ντύνεται σήμερα, από το πόσο σέξι μπορεί να δείχνει μέσα από τα ρούχα της, μέχρι και τον δυναμισμό που εκπέμπει, αν η Turner δεν είχε «σπάσει» το φράγμα των στερεότυπων που αφορούσαν το γυναικείο ντύσιμο, ειδικά, στα 60s και τα 70s. Η εμβληματική performer ήταν αυτή που έδωσε πνοή (ίσως και εφηύρε, υπό μια έννοια) στο sexy dressing, αλλά ήταν η ελευθερία που συμβόλιζε το στιλ της που το κάνει τόσο θρυλικό.

Η ζωή και η καριέρα της Tina Turner μέσα από το στιλ της

Παγιέτες, χάντρες, κρόσσια, cut-outs και minis. Από το ξεκίνημα της καριέρα της, όπου πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή με τον πρώην άνδρα της και συνεργάτη της Ike Turner, η Tina Turner φορούσε τα πιο κοντά μίνι φορέματα, τα οποία ήταν πάντα στολισμένα με παγιέτες και λαμπερά στοιχεία τα οποία αναδείκνυαν την γεμάτη ζωή κίνησή της. Αν και για τα showgirls της εποχής, το να φοράνε sparkly ενδύματα ήταν συνηθισμένο, βαθιά μέσα μου πιστεύω ότι η Turner συνέχιζε να φοράει αυτά τα ρούχα γιατί την βοηθούσαν να αναδείξει την κίνησή της ακόμη καλύτερα. Αλλά τα τολμηρά, κοντά μήκη στα ρούχα της, ξεκίνησαν από νωρίς. Ο λόγος; Πρακτικός. Το μήκος αυτό επέτρεπε πλήρη ελευθερία κινήσεων στην αεικίνητη παρουσία της.

@2023 Nick Ut, File/AP Images

Μέχρι τα 60s όπου επισφραγίστηκε η καριέρα της μέσω της συνεργασίας της με τον Turner, η Tina είχε ήδη αναπτύξει το signature στιλ της.

Άλλες ποπ σταρ της γενιάς της, ντύνονταν με μακριά, column dresses και η Turner έδειχνε δέρμα, κίνηση, «ζωή», σε κάθε της performance.

Τα πάντα γίνονταν στον βωμό της performance. Η ενέργεια που εξέπεμπε, τα εντυπωσιακά, λαμπερά ρούχα, όλα λειτουργούσαν κάπως υπνωτικά, ώστε να μην μπορείς να πάρεις τα ματιά σου από πάνω της.

@2023 Helmuth Lohmann/AP Images

Η Tina Turner καταλάβαινε τη δύναμη του ρούχου και την αξιοποιούσε πάντα στη σκηνή. Το ρούχο ήταν τόσο σημαντικό όσο και η ίδια της η performance. Λίγοι καλλιτέχνες αξιοποιούσαν το ένδυμα με τέτοιο τρόπο, όπως η Turner.

Γι’ αυτό και έδινε τόση σημασία στα υλικά και τις υφές που είχαν τα ρούχα της. Γιατί έδιναν έμφαση στην κίνησή της.

Αυτός ήταν νομίζω και ο λόγος που τα ρούχα της την έκαναν να μοιάζει με υπεράνθρωπο. Βέβαια, σε αυτό μπορεί να συνέβαλαν και τα πανέμορφα πόδια της, τα οποία ήταν τόσο δημοφιλή όσο και η φωνή της. Τα πόδια της -τα οποία έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις performances της-, είχαν τον ίδιο δυναμισμό, όσο και όλη της η παρουσία. «Κάποιες φορές νομίζω ότι είμαι γνωστή για τα πόδια μου όσο και για τη φωνή μου», είχε πει κάποτε.

@2023 Ray Stubblebine/AP Images

Αν και δεν ήταν πάντα περήφανη για τα πόδια της γιατί τα θεωρούσε πολύ αδύνατα και μακριά, όταν ξεκίνησε να φοράει τις μίνι φούστες και φορέματα στη σκηνή, άρχισε να νιώθει πιο σίγουρη για το σώμα της. Αυτή η σιγουριά τής επέτρεπε να ντύνεται και σέξι . Δεν ντυνόταν όμως σέξι, απλά για να είναι σέξι.

 Η Tina Turner κατάλαβε από νωρίς ότι το σέξι ντύσιμο δεν υπήρχε μόνο για να ελκύει τους άνδρες. Ήταν για τη δύναμη και τον έλεγχο που νιώθει μια γυναίκα όταν ντύνεται σέξι.

Αυτός ο δυναμισμός και το θάρρος που αντιμετώπιζε τη μόδα, ενέπνευσε πολλούς σχεδιαστές που ήθελαν να την ντύσουν, ακριβώς γιατί εξέπεμπε αυτή την σφοδρότητα και την ενέργεια που είχε. Όταν ο ήχος της δε, απέκτησε πιο ξεκάθαρο ροκ ύφος, το ντύσιμό της την βοήθησε να επαναπροσδιορίσει το rock ‘n roll style, το οποίο ως τότε είχε μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα.

Adam Scull/Alamy/Visualhellas.gr

Τα δερμάτινα μίνι φορέματα που φορούσε με τα φαρδιά denim jackets, και το στοιχείο του sparkle που υπήρχε σε όλα τα looks της -ακόμα κι όταν φορούσε τα φημισμένα cropped catsuits, έφεραν μια νέα γενιά πραγμάτων στο ντύσιμο αυτό.

@2023 Kirsty Wigglesworth, file/AP Images

Ο ατρόμητος τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε το γυναικείο ντύσιμο την οδήγησε να ζητήσει από τον Bob Mackie, που σχεδίαζε συχνά τα κοστούμια της, να δημιουργήσει τα έντονα πλαϊνά κοψίματα στα φορέματά της, που έκανε τα πόδια της να δείχνουν ακόμα πιο μακριά.

@2023 Phil Ramey/AP Images

@2023 Kathy Willens/AP Images

Η σχέση της δε, με τον Azzedine Alaïa, της επέτρεψαν να εκπέμπει ένα διαφορετικό sexiness, που ήταν λουσμένο με αισθησιασμό και δεν γινόταν ποτέ με γλοιώδη ή βεβιασμένο τρόπο. Τα φορέματα του Alaïa, αγκάλιαζαν πάντα το σώμα της και της πρόσφεραν την ελευθερία που τόσο είχε ανάγκη να νιώσει, όταν ήταν τόσο εγκλωβισμένη μέσα στην κακοποιητική σχέση της με τον Turner.

Όλα στο στιλ, αλλά και την καριέρα της Tina Turner αποδεικνύουν την επαναστατική της διάθεση, την λαχτάρα της για ανεξαρτησία και για τόλμη. Στοιχεία που επηρέασαν το πώς πολλοί σχεδιαστές αντιμετώπιζαν ως τότε το γυναικείο ντύσιμο, αλλά και που δεκαετίες μετά, επιτρέπουν σε εμάς τις ίδιες να διεκδικήσουμε τη δική μας ατομικότητα και απελευθέρωση μέσω του ντυσίματος.

Η συμβολή της στη μόδα δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

«Τα 50 είναι τα καινούργια 30. Δεν υπάρχουν κανόνες που λένε ότι πρέπει να ντύνεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή να φέρεσαι με συγκεκριμένο τρόπο».