ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πέθανε ο σχεδιαστής του Αστερίξ, Albert Uderzo. 6 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για τον θρυλικό ήρωα

AP Photo/ File Joerg Sarbach

Το μικρό γαλατικό χωριό των Αστερίξ και Οβελίξ έχει βυθιστεί σε πένθος. Ο σχεδιαστής των ηρώων του σπουδαίου κόμικ, Albert Uderzo, και δημιουργός του μαζί με τον René Goscinny, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.

Ο Albert Uderzo κατάφερε στη ζωή του να διασκεδάζει παιδιά και μεγάλους με τον Αστερίξ του, εδώ και 6 δεκαετίες. Όπως είπε στο AFP, ο γαμπρός του Bernard de Choisy, ο εικονογράφος «έφυγε στον ύπνο του, στο σπίτι του στη Neuilly από ανακοπή καρδιάς. Ο θάνατός του δεν σχετίζεται με τον κορονοϊό. Ήταν πολύ κουρασμένος εδώ και αρκετές εβδομάδες».

Albert Uderzo Αστερίξ Ο Albert Uderzo στο πλευρό του διάσημου ήρωά του το1985. / AP Photo/fls/Boitet
Ο Albert Uderzo στο πλευρό του διάσημου ήρωά του το1985.

Ο Albert Uderzo ήταν παιδί Ιταλών μεταναστών στη Γαλλία. Ξεκίνησε τη σειρά κόμικ «Αστερίξ» μαζί με τον αείμνηστο René Goscinny, τον Οκτώβριο του 1959. Το κόμικ ήταν ένθετο στο γαλλικό περιοδικό Pilote και η δημοφιλία του, γρήγορα οδήγησε στο να αυτονομηθεί. Το πρώτο τεύχος του Αστερίξ έφερε τον τίτλο «Αστερίξ ο Γαλάτης».

Η υπόθεση των κόμικ του είναι γνωστή. Ο Αστερίξ, ο Οβελίξ και οι υπόλοιποι γαλάτες συγχωριανοί τους αντιστέκονται και πάντα θα αντιστέκονται στην εισβολή των Ρωμαίων. Την αστείρευτη δύναμή τους, την προσφέρει ο μαγικός ζωμός του δρυϊδη Πανοραμίξ. Η επιτυχία του κόμικ σίγουρα οφείλεται στο αρχικό τρομερό δίδυμο των Albert Uderzo και René Goscinny, που διακόπηκε με τον θάνατο του τελευταίου το 1977. Ο Uderzo ανέλαβε στη συνέχεια το κόμικ μέχρι το 2009 ενώ το 2011 αποσύρθηκε από τα επαγγελματικά του καθήκοντα.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του σημαδεύτηκαν από τη διαμάχη του με την κόρη του Sylvie και τον γαμπρό του για τα δικαιώματα του Αστερίξ. Ο Uderzo τους μήνυσε το 2013 για «ψυχολογική βία». Η κόρη του αντέδρασε με δική της μήνυση στην οποία υποστήριζε ότι τρίτα πρόσωπα είχαν επηρεάσει τον εύθραυστο πατέρα της. Η υπόθεση λύθηκε εξωδικαστικά το 2014. Ο ίδιος είχε δηλώσει πώς μαζί με τον θάνατό του, θα επέλθει και το τέλος του Αστερίξ.

6 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για το ιστορικό κόμικ του Albert Uderzo

Το όνομα του Αστερίξ, δεν ήταν τυχαία επιλογή. Οι δημιουργοί του διάλεξαν ένα όνομα που ξεκινά από «Α» προκειμένου το κόμικ τους να βγαίνει πάντα πρώτο στις αλφαβητικές λίστες. Το ίδιο το όνομα προέρχεται από το ελληνικό «αστερίσκος». Το διάλεξαν για να προκαταβάλουν το κοινό για τον νέο “star” των κόμικ.

Οι πωλήσεις του κόμικ έχουν αγγίξει περίπου τα 350 εκατομμύρια αντίτυπα. Το ένα τρίτο από αυτά απευθύνεται στο Γερμανόφωνο κοινό.

Albert Uderzo Αστερίξ Μαθητές σε γαλλικό γυμνάσιο του Βερολίνου ποζάρουν με τα τεύχη του Αστερίξ στα χέρια τους το 2001. Ο Albert Uderzo είχε επισκεφθεί το σχολείο τους εκείνη την ημέρα. / AP Photo / Fritz Reiss
Μαθητές σε γαλλικό γυμνάσιο του Βερολίνου ποζάρουν με τα τεύχη του Αστερίξ στα χέρια τους το 2001. Ο Albert Uderzo είχε επισκεφθεί το σχολείο τους εκείνη την ημέρα.

Ο Αστερίξ έχει μεταφραστεί σε 110 γλώσσες και διαλέκτους παγκοσμίως. Μεταξύ των γλωσσών στις οποίες έχει μεταφραστεί είναι τα Αρχαία Ελληνικά και στις διαλέκτους τα Ποντιακά.

Το όνομα του Οβελίξ επίσης δεν είναι τυχαίο όπως και τα περισσότερα που έδωσαν οι δημιουργοί στους ήρωες – κάτοικους του γαλατικού χωριού. Και στους Ρωμαίους βέβαια με πιο επίκαιρο όλων το όνομα του Coronavirus, από το τεύχος «Ο Αστερίξ και ο Υπεριταλικός». Το όνομα του αγαθού γίγαντα προέρχεται από το γαλλικής προέλευσης «Οβελίσκος». Είναι μια αναφορά στα μενίρ που κουβαλά στην πλάτη του ο πιστός φίλος του Αστερίξ.

Η επιτυχία του κόμικ οδήγησε στην προσαρμογή πολλών από τους 36 τόμους του σε ταινίες. Συνολικά έχουν γυριστεί 12 ταινίες με ήρωα τον Αστερίξ. Οι 8 είναι ταινίες κινουμένων σχεδίων και οι 4 είναι κινηματογραφικές ταινίες με ηθοποιούς.

Στο Παρίσι υπάρχει το θεματικό πάρκο Parc Asterix που είναι βασισμένο στη σειρά κόμικ.