ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

O πρωτοπόρος γιατρός που όρισε την ιστορία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα

iStock

Το 1989, 11 χρόνια μετά την πρώτη γέννηση παιδιού μέσω της μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η ελληνική κοινωνία είχε αρχίσει ήδη να ευαισθητοποιείται σχετικά με τις μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν ένα ζευγάρι να τεκνοποιήσει. Η επιστημονική κοινότητα της χώρας έχει αναδείξει τον γυναικολόγο – ενδοκρινολόγο, Εμμανουήλ Σ. Καπετανάκη, ως τον πρωτοπόρο γιατρό που κατάφερε να καταρρίψει ισχυρά εμπόδια στη δυνατότητα μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδί.

Εμμανουήλ Καπετανάκης: Από τους πρωτοπόρους κατά της υπογονιμότητας στην Ελλάδα

Μετά από μακροχρόνια παρουσία στις ΗΠΑ ως διευθυντής στο τμήμα Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και Στειρότητας, της Ιατρικής Σχολής Rush Presbyterian St. Luke’s το 1989, ο γυναικολόγος – ενδοκρινολόγος, Εμμανουήλ Σ. Καπετανάκης M.D., ιδρύει το ομώνυμο κέντρο αναπαραγωγής και γενετικής στην Αθήνα. Με τις επιστημονικές του γνώσεις αντιμετωπίζει δύσκολα περιστατικά υπογονιμότητας. και βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους στην Ευρώπη που εφαρμόζει την εξωσωματική γονιμοποίηση με θαυμαστά αποτελέσματα και χιλιάδες επιτυχείς γεννήσεις.

Ο γυναικολόγος- ενδοκρινολόγος Εμμανουήλ Καπετανάκης
Ο γυναικολόγος- ενδοκρινολόγος Εμμανουήλ Καπετανάκης

Υπήρξε από τους πρώτους που έφεραν και εφάρμοσαν εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και τις μεθόδους που αφορούν τη στειρότητα, όπως μικροχειρουργική, την πλαστική σαλπίγγων και την λαπαροσκοπική χειρουργική.
Το 1989 επιτυγχάνει την πρώτη στην Ευρώπη γέννηση υγιούς παιδιού από γυναίκα στην εμμηνόπαυση με χρήση δανεικών ωαρίων ενώ εφαρμόζει πρώτος και με απόλυτη επιτυχία την επιλογή φύλου του παιδιού για ιατρικούς λόγους στη χώρα μας μετά απτό βιοψία εμβρύου. Σήμερα στη χώρα μας η επιλογή φύλου επιτρέπεται μόνο για ιατρικούς λόγους, με σκοπό την αποφυγή κάποιου ιατρικού νοσήματος που κληροδοτείται ανάλογα με το φύλο.

Ακόμη μια σπουδαία επιτυχία που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ήταν η μέθοδο του Ρώσου γενετιστή Βερλίνσκι, η οποία βασίζεται στον έλεγχο των χρωμοσωμάτων των ωαρίων και των εμβρύων, πριν ακόμη η γυναίκα μείνει έγκυος. Η μέθοδος Βερλίνσκι ανέβασε το ποσοστό εξωσωματικής από το 15% στο 70%.
Η μια επιτυχία ακολουθούσε την άλλη. Οι επαναστατικές μέθοδοι έδιναν ελπίδες στα ζευγάρια που αντιμετώπιζαν δυσκολίες και επιθυμούσαν ένα παιδί. Ήταν η εποχή των επαναστατικών μεθόδων, των παιδιών του «σωλήνα», της «κατάψυξης» εμβρύων και του «παγωμένου» σπέρματος. Τότε η κοινωνία παρακολουθούσε με ανοιχτό στόμα τις πρωτόγνωρες απανωτές επιτυχίες, αντιμετώπιζαν τη στειρότητα με δέος.

Σήμερα μιλάμε πια για υπογεννητικότητα και όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά, η εμβρυομεταφορά ρουτίνα για τον γιατρό και δύσκολη μα ευχάριστη ταλαιπωρία για τους υποψήφιους γονείς. Η άρτια εκπαίδευσή του και η πολύχρονη εμπειρία του στις Η.Π.Α. μεταλαμπαδεύεται σε εκατοντάδες γιατρούς στην Ελλάδα που παρακολουθούν κοντά του εκτός από την εξωσωματική και άλλες μεθόδους αντιμετώπισης της υπογονιμότητας όπως τη μικροχειρουργική και την πλαστική σαλπίγγων.

Μπορεί σήμερα να μιλάμε με άνεση και απίστευτη ευκολία για τη λαπαροσκοπική μέθοδο, αλλά και αυτό ήταν μια δική του πρωτοπορία. Ήταν από τους ελάχιστους γιατρούς, ίσως ο μοναδικός με πτυχίο στη λαπαροσκοπική μέθοδο και εκείνος την πρωτοεφάρμοσε. Ο Εμμανουήλ Καπετανάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας γιατρός που δίνει λύσεις στην υπογονιμότητα με τη λαπαροσκοπική μέθοδο.
Από το 1989, που επιτεύχθηκε η πρώτη περίπτωση στην Ευρώπη γέννησης υγιούς παιδιού από εμμηνοπαυσιακή γυναίκα με τη χρήση δανεικών ωαρίων, έως και σήμερα με την εφαρμογή της προεμφυτευτικής διάγνωσης των εμβρύων (PGD) αλλά και της ρομποτικής χειρουργικής, το Κέντρο Καπετανακη συνεχίζει να είναι πρωτοπόρο στον κλάδο της υπογονιμότητας. Η εξέλιξη δεν σταματά να «γεννά», να δημιουργεί και να απλοποιεί τη διαδικασία της ζωής.