ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Μαρία Μαγδαληνή στην οθόνη: 6 γυναίκες που την ενσάρκωσαν υπέροχα

Μαρία Μαγδαληνή, το πιο αμφιλεγόμενο ίσως πρόσωπο της χριστιανικής ιστορίας. Μια γυναίκα με τον δικό της, αντισυμβατικό μύθο, σταθερή πηγή έμπνευσης για σκηνοθέτες, καλλιτέχνες και απλούς ανθρώπους. Η ύπαρξή της συμβολίζει την πίστη σε μια 2η ευκαιρία, το δικαίωμα στη συγχώρεση, την καλοσύνη μέσα στην αμαρτία και στην πιο αιρετική της διάσταση, την παντοδυναμία του έρωτα. Η ενσάρκωση της Μαρίας Μαγδαληνής στην οθόνη αντανακλά ακριβώς τον διχασμό. Πότε ως συμβατική μεταμελημένη πόρνη, πότε ως αμετανόητο αντικείμενο του πόθου και πότε ως γυναίκα επαναστάτρια της εποχής της, τα πρόσωπα της κινηματογραφικής (και τηλεοπτικής) Μαγδαληνής έχουν πολύ ενδιαφέρουσα παρουσία.

Rooney Mara

Στην ομώνυμη ταινία του 2018, η Rooney Mara ως αντισυμβατική Mary από τα Μάγδαλα παρουσιάζεται ως η νεαρή κοπέλα που επαναστατεί κόντρα στην οικογένειά της κι ακολουθεί, μόνη της, μαζί με 12 ακόμα άντρες, τον Ιησού. Μια χρήσιμη, φεμινιστική διάσταση της Μαγδαληνής. Εκτός των άλλων, το “Mary Magdalene” είναι η ταινία που έφερε κοντά την Mara με τον Joaquin Phoenix. Δύο καλά δηλαδή.

Monica Belucci

Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο χωρίς τη Monica Belucci ως Μαγδαληνή στα «Πάθη του Χριστού» (2004). Ο Mel Gibson έκανε την απαραίτητη συμβολική επιλογή. Γιατί τι ήταν η Μαρία πιο πολύ απ’ όλα; Ένα ποθητό θηλυκό, όσο κι αν απαρνήθηκε. «Ήθελα πάντα να υποδυθώ τη Μαρία. Ήταν μια αμαρτωλή σαν όλους μας, η ανθρώπινη πλευρά της και οι αδυναμίες της με άγγιξαν. Κατάφερε να βρει την πνευματικότητα μέσω του Ιησού. Με τον ίδιο τρόπο όλοι μας πρέπει να βρούμε την πνευματική πλευρά μας», έχει πει σχετικά η ηθοποιός.

Anne Bancroft

Η σπουδαία ηθοποιός που υποδύθηκε τη Μαγδαληνή στον ένα και μοναδικό «Ιησού από τη Ναζαρέτ» του Franco Jeffirelli . Μια πολύ κλασική και καθολικά αποδεκτή προσέγγιση στα 1977.

Jacqueline Logan

Η ηθοποιός που επέλεξε η πρωτοπόρος σκηνοθέτιδα Cecile B. DeMille στο βωβό “Τhe King of Kings” του 1927. Μια Μαγδαληνή που παραπέμπει σε Σαλώμη.

 

Barbara Hershey

Για τον Martin Scorsese η θελκτική φιγούρα της Barbara Hershey ήταν η ιδανική για τη Μαγδαληνή του δικού του κινηματογραφικού «Τελευταίου Πειρασμού» (1988). Μια αιρετική προσέγγιση βασισμένη στο ομώνυμο αναρχικό βιβλίο του Καζαντζάκη. H Hershey έπαιξε και κέρδισε όχι μόνο τη Χρυσή Σφαίρα Ερμηνείας αλλά και τη σύγκριση με τον συμπρωταγωνιστή της, Willem Dafoe.

Μελίνα Μερκούρη

Η μοναδική ξανθιά Μαγδαληνή στην ιστορία. Η Μελίνα την ενσάρκωσε στην κινηματογραφική μεταφορά του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Καζαντζάκη από τον Ζιλ Ντασέν, μια ταινία αρκετά τολμηρή και μπροστά από την εποχή της, για την οποία ο σκηνοθέτης βραβεύτηκε στις Κάννες το 1957.