ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Ιωσηφίνα είχε «γούστα ακριβά», 520 ζευγάρια παπούτσια, εραστές και τον Ναπολέοντα να πληρώνει

Aidan Monaghan/Apple TV+

Η Αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα ζει ένα παθιασμένο χολιγουντιανό ειδύλλιο στην ταινία Napoleon. Η Vanessa Kirby είναι εγγύηση σε τέτοιους ρόλους. Στην πραγματικότητά όμως η σχέση της Ιωσηφίνας με τον Βοναπάρτη ήταν τοξική. Εκείνος την χώρισε γιατί, παρά τις προσπάθειες τους για χρόνια, δεν απέκτησε ποτέ τον διάδοχο που ήθελε. Μάλιστα, η Ιωσηφίνα έπρεπε να ταπεινωθεί με επίσημη τελετή αυτοκρατορικού διαζυγίου. Μια δημόσια εκδήλωση για να ανακοινωθεί η διάλυση του γάμου τους.

Αυτό το ιστορικό πάρτι χωρισμού πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του θρόνου στο παλάτι Tuileries στο Παρίσι (έχει και ομώνυμο πίνακα φτιάξει το 1846 ο Henri Frédéric Schopin). Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, η Ιωσηφίνα εμφανίστηκε με άσπρο φόρεμα, που θυμίζει νυφικό. Και χώρισαν με τον Ναπολέοντα ανταλλάσσοντας λόγια ευγνωμοσύνης και αγάπης. Ο γάμος ακυρώθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 1810. Και στην ταινία του Ridley Scott (και του Apple TV+)  η Ιωσηφίνα της Vanessa Kirby διαβάζει τους όρκους διαζυγίου που αντάλλαξε με τον Ναπολέοντα. Βέβαια στην ταινία ο Joaquin Phoenix τη χαστουκίζει βίαια.

 

Ιωσηφίνα Aidan Monaghan/Apple TV+

Η Ιωσηφίνα ήταν η αχίλλειος πτέρνα του Ναπολέοντα 

Έχουν γραφτεί άπειρες σελίδες στην Ιστορία για τις απιστίες και τις οικονομικές σπατάλες της διψασμένης για μεγάλη ζωή Ιωσηφίνας. Σύμφωνα με τον ιστορικό Michael Broers του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μελετητή της ζωής του Ναπολέοντα (και ιστορικού συμβούλου στην ταινία Napoleon), η Ιωσηφίνα ήταν μια γυναίκα που είχε τον έλεγχο σε αυτή τη σχέση. 

Η Ιωσηφίνα γεννήθηκε σε οικογένεια ευγενών στις 23 Ιουνίου 1763 στη Μαρτινίκα. Κόρη ενός αριστοκράτη, που είχε χάσει όλη την περιουσία του (τη φυτεία του) εξαιτίας των τυφώνων. Παντρεύτηκε στα 16 της τον Alexandre de Beauharnais, τον Υποκόμη του Beauharnais. Απέκτησαν μαζί 2 παιδιά, τον γιό τους, Eugène,  και την κόρη τους, Hortense, που παντρεύτηκε τον αδελφό του Ναπολέοντα. Ο σύζυγός της Ιωσηφίνας ντρεπόταν για εκείνη γιατί δεν μπορούσε να ενταχθεί στην υψηλή κοινωνία του Παρισιού. Δεν άντεχε την προφορά της. Ο γάμος κάθε άλλο παρά ευτυχισμένος ήταν

Ο Υποκόμης του Beauharnais ζούσε με μια ερωμένη. Υπήρξε και κακοποιητικός. Ευτυχώς, τον χώρισε κι επέστρεψε στην Μαρτινία. Και εκείνος κατέβαλε διατροφή. Ο συζυγός της εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και η Ιωσηφίνα γλύτωσε την γκιλοτίνα, παρότι εν διαστάσει. Φυλακίστηκε για 3 μήνες. 

Η Ιωσηφίνα και ο Ναπολέοντας μάλλον γνωρίστηκαν σε μια επίσκεψη του τελευταίου στο σπίτι της (ή μετά από μια τυχαία συνάντηση σε ένα πάρτι της υψηλής κοινωνίας  με οικοδεσπότη τον Paul Barras, τον τότε εραστή της). Ήθελε ένα ξίφος του πρώην άντρα της. Εκείνη ήξερε πλέον όλη την παρισινή ελίτ. Μπορούσε να του εξασφαλίσει πρόσβαση στα σαλόνια των ευγενών. Εκείνος τότε, ήταν απλά ένας φιλόδοξος στρατιωτικός που διψούσε για κοινωνική άνοδο. Ο Ναπολέων ένιωθε απίστευτη σωματική έλξη για την Ιωσηφίνα.

Η Ιωσηφίνα, 32 ετών, ανύπαντρη μητέρα 2 παιδιών, έψαχνε συναισθηματική και οικονομική ασφάλεια. Η οικογένεια του Βοναπάρτη δεν ήθελε την Ιωσηφίνα για νύφη τους και ήταν σθεναρά αντίθετη στο γάμο. Πολιτικός γάμος έγινε το 1796. Εκείνη αφαίρεσε 4 χρόνια από το πιστοποιητικό γάμου (28) κι ο Ναπολέοντας πρόσθεσε 2 (26). Μετά το γάμο τους, ο Ναπολέοντας έφυγε για την Ιταλία κι έγραφε ρομαντικές επιστολές στη γυναίκα του. Τότε ξεκίνησαν οι φήμες για της απιστίες της Ιωσηφίνας

Η Ιωσηφίνα ήταν μια σεξουαλικά απελευθερωμένη γυναίκα, που είχε εραστές. Όταν το Μάη του 1804 ο Ναπολέοντας αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Γαλλίας πραγματοποίησαν και θρησκευτικό γάμο πριν από την κοινή στέψη στις 2 Δεκεμβρίου. Ο Ναπολέων όμως, ήθελε νόμιμους κληρονόμους. 

Οι ιστορικοί θεωρούν ότι ο Ναπολέοντας εγκατέλειψε την Ιωσηφίνα για δύο λόγους. Δεν μπορούσαν να κάνουν παιδί και ήταν εξαιρετικά σπάταλη. Τα έξοδα της για ρούχα, παπούτσια και έπιπλα ήταν μεγαλύτερα από εκείνα της Μαρίας Αντουανέτας.  Σύμφωνα με μια βιογραφία του Ernest John Knapton το 1963 , συγκέντρωσε μια τεράστια συλλογή από 520 ζευγάρια παπούτσια, 673 φορέματα από βελούδο ή σατέν, 980 ζευγάρια γάντια και 252 καπέλα. Έκανε επίσης ανακαινίσεις στο Château de Malmaison του ζευγαριού, όπου περιφέρονταν εξωτικά ζώα όπως καγκουρό, μαϊμούδες και ζέβρες.

 

Μετά το διαζύγιο, η Ιωσηφίνα αποσύρθηκε σε ιδιωτική κατοικία στο Malmaison και εισήγαγε καγκουρό και emus. Πέθανε το 1814 σε ηλικία 50 ετών. H Αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα πέθανε από πνευμονία. Ο Ναπολέων φέρεται να ήταν αποκαρδιωμένος με τα νέα. Τότε είχε εξοριστεί στο νησί Έλβα και λέγεται ότι είχε κλείστει στο δωμάτιό του για δύο μέρες. Την επόμενη χρονιά, οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι θα τελείωναν και ο Ναπολέων θα πέθαινε τελικά εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης το 1821. Υποτίθεται ότι η τελευταία του λέξη ήταν το όνομά της πραγματικής του αγάπης: Ιωσηφίνα

Διάφορα trivia για την Ιωσηφίνα 

Ο Stanley Kubrick ήθελε να κάνει μια βιογραφική ταινία του Ναπολέοντα τη δεκαετία του 1970 (αφιέρωσε χρόνια έρευνας). Θα πρωταγωνιστούσε η Audrey Hepburn ως Ιωσηφίνα με τον Jack Nicholson ως τον διάσημο αυτοκράτορα και συχνά αποκαλείται «η σπουδαιότερη ταινία που δεν έγινε ποτέ».