ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Freddie Mercury: Η συναρπαστική ζωή του βασιλιά των “Queen”

O Freddie Mercury σε συναυλία στην Αυστραλία το 1985. AP Photo Gill Allen

28 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 24 Νοεμβρίου 2019, από τον θάνατο του Freddie Mercury, του καλλιτέχνη που στιγμάτισε τη ροκ μουσική.

Ο Freddie Mercury μας χάρισε με την ύπαρξή του μια νέα διάσταση στις live εμφανίσεις των ροκ σταρ. Και με το θάνατό του μας επιβεβαίωσε τότε στις αρχές του ’90, ότι ο ιός HIV μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε. Ακόμα και τα ινδάλματά μας. Ο χαρισματικός Freddie Mercury ήταν μόλις 45 ετών, όταν έφυγε από τη ζωή. Αλλά είχε καταφέρει ως τότε να κατακτήσει τον κόσμο.

Τα τραγούδια του τα ακούς δυνατά ακόμα. Στις σκοτεινές σου στιγμές το “Bohemian Rapshody”, στα κέφια σου το “I want to break free”. Όταν θες να χορέψεις το “Under Pressure” (με τον επίσης απίστευτο David Bowie). Κι όταν θες να αντλήσεις από κάπου δύναμη το “Show must go on”.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέρεις έστω έναν στίχο του μαγικού αυτού δημιουργού. Να μην σιγοτραγουδήσεις όταν ακούς τα τραγούδια του στον Legend 88.6. Πόσα όμως ξέρεις για την συναρπαστική ζωή του;

Το πρόγραμμα του Legend 88,6

07:00-10:00 Μάκης Παπασημακόπουλος – Πηνελόπη Αναστασοπούλου

10:00-13:00 Legendary Music

13:00- 16:00 Νάσος Κοντοπάνος

16:00- 19:00 Γιάννης Κουλουκάκος

19:00 – 22:00 Γιώργος Ζερβός

Farrokh Bulsara

Παρόλο που θα μπορούσε να έχει γεννηθεί με ένα όνομα τόσο coul όσο η προσωπικότητά του, ο Freddie Mercury ονομάστηκε Farrokh Bulsara. Γεννήθηκε σε ένα μέρος το οποίο πιθανόν δεν γνωρίζεις ούτε που πέφτει, στη Ζανζιβάρη. Πρόκειται για μία ημιαυτόνομη περιοχή της Τανζανίας που το 1946 που γεννήθηκε ο ροκ σταρ ήταν ακόμα υπό βρετανική κατοχή. Κάπως έτσι ο Farrokh, οι γονείς του οποίου ήταν Παρσί από την Ινδία, γεννήθηκε Βρετανός πολίτης.

Από εκεί βρέθηκε στο Μουμπάι και την Βομβάη όπου πήγε σχολείο και διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι λατρεύει το πιάνο (ξεκίνησε μαθήματα στα 7 του). Εκεί συμμετείχε και στο πρώτο συγκρότημα της καριέρας του, τους “The Hectics”. Το ταξίδι του στον κόσμο της μουσικής είχε αρχίσει για τα καλά. Το 1963 επέστρεψε στη Ζανζιβάρη από όπου έφυγε με τους γονείς του μόλις έναν χρόνο αργότερα. Το 1964 μετά την επανάσταση στη Ζανζιβάρη μετακόμισαν στη Βρετανία. Ο δυτικός κόσμος είχε ανοίξει τις πύλες του στον Freddie Mercury ακόμα κι αν ακόμα δεν υποψιαζόταν τι τον περίμενε.

Από τους “Smile” στους “Queen”

Ο Freddie όπως είχαν ξεκινήσει να τον φωνάζουν ήδη από το σχολείο, ζούσε μια προβλεπόμενη ζωή στην Αγγλία. Δεν το περίμενες μάλλον, αλλά σπούδαζε γραφιστική και δούλευε στο αεροδρόμιο του Heathrow και σίγουρα όλοι γύρω του ήταν ευχαριστημένοι με το «ήσυχο» μέλλον που έμοιαζε να χτίζει. «Δεν θα γίνω pop star. Θα γίνω θρύλλος» είνα μία από τις ατάκες που του αποδίδονται. Ο Freddie ήξερε ότι το μέλλον του σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν «ήσυχο».

Μπήκε στο συγκρότημα “Smile” στο οποίο ήταν ήδη μέλη ο κιθαρίστας Brian May και ο μπασίστας Roger Summers. Το 1970 ο τραγουδιστής της μπάντας αποχωρεί και η ευκαιρία μόλις έχει παρουσιαστεί. Ο Freddie την έπιασε από τα μαλλιά ή μάλλον από το μικρόφωνο, βγήκε μπροστά και οι “Smile” έγιναν “Queen”.

Φυσικά η επιλογή του ονόματος που έκανε ο ίδιος ήταν αμφιλεγόμενη για την εποχή. Η λέξη “Queen” είχε ήδη σύνδεση με την LGBTQ κοινότητα. Από τη μία μια λέξη μεγαλόπρεπη από την άλλη μια λέξη προκλητική. Μία λέξη έντονη όσο και ο Freddie.

Οι τρομακτικές φωνητικές ικανότητες

Η Mariah Carey έχει έκταση φωνής που καλύπτει 5 οκτάβες. Η Celine Dion τρεις. Ο Freddie Mercury, ο μοναδικός αυτός καλλιτέχνης μπορούσε να καλύψει 8 οκτάβες. Σπάνιο και μοναδικό το χάρισμά του και ο τραγουδιστής πίστευε ότι το οφείλει στα δόντια του.

Freddie Mercury Στο Λονδίνο το 1988. / AP Photo
Στο Λονδίνο το 1988.

Ο Freddie Mercury είχε 4 παραπάνω δόντια (δύο έξτρα ζευγάρια κοπτήρες) από τον μέσο όρο των ανθρώπων, τα οποία αρνιόταν πεισματικά να βγάλει φοβούμενος πώς η διαδικασία θα αλλοιώσει την φωνή του. Η περίπτωση του ήταν εξαιρετικά σπάνια καθώς συνολικά το 3,4% των ανθρώπων στον πλανήτη έχουν παραπάνω δόντια και από αυτό μόνο το 1% έχει παραπάνω από δύο.

Κάπως έτσι απέφευγε το οδοντιατρείο όπως ο διάολος το λιβάνι. Όταν χρειάστηκε τελικά να πάει το 1976, αναγκάστηκε να ακυρώσει λόγω πονόδοντου την εμφάνιση των “Queen” σε τηλεοπτική εκπομπή. Στην θέση τους εμφανίστηκαν οι “Sex Pistols” και κάπως έτσι η punk μουσική απευθύνθηκε στις μάζες.

Οι Live εμφανίσεις του

Μετά τον δεύτερο δίσκο τους (ο πρώτος ήταν εμπορική αποτυχία) οι “Queen” ξεκινούν το ταξίδι τους στην επιτυχία. Ο Freddie Mercury έχει αλλάξει το ονοματεπώνυμό του και νομικά και όλα είναι έτοιμα. Οι Live εμφανίσεις θα τον καθιερώσουν ως ροκ περσόνα. Η προσωπικότητά του ήταν τόσο επιβλητική στη σκηνή που μπορούσε να κάνει όλο το κοινό να σηκωθεί σε κλάσματα του δευτερολέπτου κουνώντας απλά το χέρι του.

Στο σύνολο της καριέρας του ο Mercury έδωσε περίπου 700 συναυλίες. Και όλες ήταν πιο μαγικές με αυτή στο Live Aid το 1985 να κρατά μια ξεχωριστή θέση στη μνήμη των fan του γκρουπ. Σίγουρα δεν ήταν μόνο οι ικανότητές του στη σύνθεση και στο πιάνο που έκαναν τον κόσμο να ξεχωρίζει τους “Queen”. Δεν ήταν μόνο ο φρέσκος ήχος τους. Ήταν και η παρουσία του Freddie Mercury στη σκηνη, με το σπασμένο μικρόφωνο, με τις αστραφτερές φορεσιές, με τη φωνή και το ταπεραμέντο του.

Freddie Mercury Live Aid Στιγμιότυπο από το Live Aid του 1985 στο Wembley. Μαζί του στη σκηνή μεταξύ άλλων ο George Michael, o Bono , o Paul McCartney, και ο Bob Geldof που είχε οργανώσει τη συναυλία. / AP Photo / Joe Schaber
Στιγμιότυπο από το Live Aid του 1985 στο Wembley. Μαζί του στη σκηνή μεταξύ άλλων ο George Michael, o Bono , o Paul McCartney, και ο Bob Geldof που είχε οργανώσει τη συναυλία.

«Από όλους τους θεατρικούς ροκ ερμηνευτές, ο Freddie ήταν που το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Το έφτασε στα άκρα. Και φυσικά, πάντα εκτιμώ έναν άνθρωπο που φορά κολάν στη σκηνή. Τον είδα μόνο μια φορά σε live εμφάνισή του και όπως λένε, ήταν ένας άνθρωπος που κρατούσε το κοινό στην παλάμη του», είχε πει για εκείνον ο David Bowie. Σε αντίθεση με την περσόνα του στη σκηνή βέβαια, ο Freddie στην προσωπική του ζωή ήταν ντροπαλός με τους ανθρώπους που δεν γνώριζε καλά.

Με όσους γνώριζε καλά επέστρεφε στον «υπερβολικό» εαυτό του. Αυτόν που ήξερε να οργανώνει τεράστια πάρτι, να ρουφάει τη ζωή ως το μεδούλι της. «Μπορείς να κάνεις ό,τι θες με τη μουσική μου, μόνο μην με κάνεις βαρετό» είχε πει κάποτε στον μάνατζέρ του.

Οι διάσημες φιλίες του

Παρά τις εντάσεις μεταξύ τους στην ηχογράφηση του “Under Pressure” ο Freddie Mercury και ο David Bowie ήταν αγαπημένοι φίλοι. Επίσης αλληλοθαυμάζονταν ως μουσικοί. Αυτή ήταν μόνο μία από τις διάσημες φιλίες του ροκ σταρ για τις οποίες γνωρίζουμε.

Μία από τις υπόλοιπες ήταν και αυτή που μοιραζόταν με την πριγκίπισσα Diana. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα της ηθοποιού Cleo Rocos η Diana όχι μόνο ήταν καλή φίλη με τον Freddie Mercury αλλά ένα βράδυ βγήκε μαζί του για να διασκεδάσει σε gay club του Λονδίνου μεταμφιεσμένη σε drag. Η μεταμφίεση κρίθηκε απαραίτητη για να μην αναγνωρίσει κανείς την «Πριγκίπισσα του λαού» που έμεινε στο club και απόλαυσε την ελευθερία της ανωνυμίας για 20 λεπτά προτού επιστρέψει στο παλάτι του Kensington.

Πολύ κοντά ένιωθε και με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Kenny Everett αλλά και τον Elton John. Ο Freddie τον φώναζε “Sharon” και ο Elton τον αποκαλούσε “Melina”. Οι δυο τους αγαπούσαν τα πάρτι και τη μουσική εξίσου και παρέμειναν στενοί φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής του Freddie Mercury. Μάλιστα τα Χριστούγεννα μετά τον θάνατό του, ο Elton παρέλαβε ένα δώρο από εκείνον στο σπίτι του. Ήταν ένας πίνακας που συνοδευόταν από το σημείωμα: «Αγαπητή Sharon, σκέφτηκα ότι θα σου άρεσε πολύ. Με αγάπη, Melina».

Η σεξουαλικότητά του

Τα γυναικεία ονόματα ήταν μια συνήθεια που είχε ο Freddie για τα αγαπημένα του πρόσωπα. Όπως κάθε τι που τον αφορούσε, από το όνομα “Queen” μέχρι τη drag μεταμφίεσή του για το video clip “I want to break free”, όλα ερμηνεύονταν ως σημάδια του ότι ο Freddie Mercury ήταν ομοφυλόφιλος. Ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του.

Η drag εμφάνιση του γκρουπ στο video clip του “I want to break free” προκάλεσε αντιδράσεις στις πιο συντηρητικές χώρες.

Στην εποχή του ο Τύπος τον είχε αποκαλέσει “bisexual rock star”, ενώ ο ίδιος είχε απαντήσει ουκ ολίγες φορές αινιγματικά για τη σεξουαλικότητά του. «Θα κατέστρεφε το μυστήριο αν εξηγούσα πάντα τα πάντα για τον εαυτό μου. Το να μιλήσω γι’ αυτό και να δώσω λεπτομέρειες για όλα αυτά τα πράγματα για να είμαι ειλικρινής με ξεπερνάει. Μπορεί να έχω ένα πιο ευρύ σεξουαλικό γούστο σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους αλλά δεν θα πω κάτι παραπάνω», είχε πει.

Γεγονός ήταν ότι ο Freddie Mercury δεν κρυβόταν ποτέ. Δεν έκρυψε το γεγονός ότι είχε σχέσεις με άντρες και μάλιστα τα τελευταία 6 χρόνια της ζωής του ζούσε με τον Ιρλανδικής καταγωγής κομμωτή Jim Hutton.

Με τον Jim Hutton.

Παράλληλα ένιωθε ελεύθερος να χαρακτηρίζει «Αγάπη της ζωής μου» την αλλοτινή του σύντροφο Mary Austin. Σε αυτήν κληροδότησε το σπίτι του και της εμπιστεύτηκε τις στάχτες του για να ταφούν σε μία τοποθεσία που μέχρι τώρα παραμένει μυστική. Είτε έφταιγε η εποχή και το γεγονός ότι ακόμα και η Αγγλία και οι ΗΠΑ ήταν ένα τρομακτικό μέρος για να είσαι gay ακόμα, είτε η δική του επιθυμία να μην «καταταχτεί» σε καμία κατηγορία, ο Freddie Mercury έζησε τη ζωή του ελεύθερα χωρίς να νιώθει ότι πρέπει να δώσει απαντήσεις. Κι αν δεν μπορούσε αυτός ο sui generis καλλιτέχνης να το κάνει τότε ποιος;

Η Mary Austin

Με τη Mary Austin.

Με τη Mary πέρασε επίσης 6 χρόνια από τη ζωή του στα ’70s. Πριν πεθάνει της είχε πει «Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, θα ήσουν η γυναίκα μου κι αυτό θα ήταν το σπίτι σου ούτως ή άλλως». Και της χάρισε το σπίτι του στο Kensington.

«Η σχέση μας ποτέ δε τέλειωσε με δάκρυα, αλλά ένας βαθύς δεσμός αναπτύχθηκε ανάμεσά μας. Κι αυτό δεν μπορεί να μας το πάρει κανείς. Δεν μπορείς να το φτάσεις. Οι άνθρωποι με ρωτούν για την σεξουαλικότητά μου από τις πρώτες ημέρες της καριέρας μου. Αλλά δεν μπορούσα να ερωτευτώ έναν άνδρα όπως ερωτεύτηκα τη Mary. Όλοι μου οι εραστές με ρωτούν γιατί δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν αλλά είναι απλά αδύνατο», σημείωνε.

Οι γάτες του και τα πλήκτρα

Κι αν πιστεύεις ότι η Mary ήτανε εκείνη που είχε μόνο να «διδαχθεί» από τον Freddie θα σου πω ότι κάνεις λάθος. Ο Freddie έμαθε από τη Mary πώς είναι να ζεις με γάτες. Όσο υπήρξαν ζευγάρι και μάλιστα αρραβωνιασμένοι υιοθέτησαν τον Tom και τον Jerry κι αυτό ήταν η αρχή της τεράστιας αγάπης του Freddie για τις γάτες.

Ο σταρ που κάποια στιγμή της ζωής του μοιραζόταν την έπαυλή του με 10 γάτες, σύμφωνα με την βιογραφία ”Mister Mercury” που έγραψε για εκείνον ο προσωπικός του βοηθός Peter Freestone. Αναφέρεται πως όπου κι αν ταξίδευε στον κόσμο τηλεφωνούσε στο σπίτι για να μιλήσει στις γάτες του. Η Mary Austin, σήκωνε τις γάτες μία μία και τις κρατούσε δίπλα στο ακουστικό για να ακούν τη φωνή του Freddie. Ο ίδιος μάλιστα αφιέρωσε και τον πρώτο του προσωπικό δίσκο στις γάτες του.

Μια σχέση λατρείας απέκτησε και με έναν «άψυχο» σύντροφο της ζωής του, το πιάνο. Αγαπούσε να τοποθετεί πιάνα και πλήκτρα οπουδήποτε, ακόμα και στο κεφαλάρι του κρεβατιού του. Ένα σετ πλήκτρα θα βρίσκονταν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού του και λέγεται ότι έγραψε το “Crazy Little Thing Called Love”, ενώ μούλιαζε στη μπανιέρα του στο πιάνο που βρισκόταν στο μπάνιο.

Η ασθένεια

Τα πρώτα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Freddie Mercury να έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 1986. Ο ίδιος το αρνήθηκε και σύμφωνα με τον Jim Hutton η διάγνωσή του έγινε το 1987. Η εμφάνισή του άρχιζε να αλλάζει ολοένα και περισσότερο οδηγώντας σε περισσότερες φήμες. Οι δικοί του άνθρωποι ήξεραν, βέβαια, ότι ήταν αληθινές.

Στο πλευρό του βρισκόταν πάντα ο Jim Hutton, ο τελευταίος του σύντροφος με τον οποίο μάλιστα φορούσαν βέρες παρόλο που ένας γάμος ομόφυλου ζευγαριού ήταν φυσικά απαγορευμένος. Ο Freddie του είχε πει ότι θα το καταλάβαινε αν τον εγκατέλειπε μόλις διαγνώστηκε θετικός στον ιό HIV. «Σ΄αγαπώ Freddie, δεν πάω πουθενά» ήταν η απάντηση του Hutton. Εξίσου κοντά του στο τέλος της ζωής του ήταν και η Mary Austin.

Ο Freddie Mercury ηχογράφησε ένα τελευταίο τραγούδι, πριν φύγει το “Show Must Go On”, τραγούδι που έμοιαζε να περιγράφει ακριβώς το πώς έβλεπε τη ζωή μέχρι τελευταία στιγμή. Κατάφερε να το πει μια κι έξω στο studio παρόλο που τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος ανησυχούσαν για την κατάστασή του. Στο τελευταίο του video clip για το “These Are the Days of Our Lives” ήταν πλέον φανερά αδυνατισμένος.

Το τέλος της ζωής του

Με το που τέλειωσε την ηχογράφηση εκείνου του τελευταίου album με τους “Queen” ο Freddie Mercury αποσύρθηκε στο σπίτι του. Είχε διακόψει την αντιρετροϊκή θεραπεία και περίμενε το τέλος. Λίγο πριν φύγει οριστικά αποφάσισε να ανακοινώσει ότι έπασχε από AIDS. Πολλοί λένε ότι θα είχε συμβάλει περισσότερο στην ευαισθητοποίηση για τον HIV αν είχε μιλήσει νωρίτερα. Αλλά όπως είπε λίγο περισσότερο από ένα 24ωρο πριν τον θάνατό του: «Η ιδιωτικότητά μου είχε πολύ μεγάλη αξία για εμένα πάντα». Και τη μεγαλύτερη του μάχη ήθελε να τη δώσει ιδιωτικά.

Freddie Mercury AP PHOTO / MARCO ARNDT

Στις 24 Νοεμβρίου 1991 ο Freddie Mercury πέθανε στο σπίτι του στο Kensington από βρογχοπνευμονία συνέπεια του AIDS. Ήταν ένας από τους πρώτους διάσημους ανθρώπους που πέθαναν λόγω της ασθένειας που συνοδευόταν από τεράστιο κοινωνικό στίγμα. Η τελευταία πράξη στην ζωή του, είχε τη δική της σημασία καθώς βοήθησε αυτό το στίγμα να γίνει πιο αχνό. Βοήθησε τους πάντες να μάθουν λίγα περισσότερα πράγματα για την ασθένεια.

Freddie Mercury, The Queen Τα μέλη των Queen, John Deacon, Roger Taylor και Brian May στην συνυλία στη μνήμη του Freddie Mercury. / AP Photo / Neil Munns
Τα μέλη των Queen, John Deacon, Roger Taylor και Brian May στην συνυλία στη μνήμη του Freddie Mercury.

Την επόμενη χρονιά πραγματοποίηθηκε το The Freddie Mercury Tribute Concert for AIDS Awareness, από τους υπόλοιπους Queen. Εκείνοι ίδρυσαν και το Mercury Phoenix Trust που έκτοτε έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια για διάφορους οργανισμούς κατά του AIDS.

Με δικά του λόγια

«Πάντα ήξερα ότι είμαι σταρ. Και τώρα φαίνεται πως ο υπόλοιπος κόσμος συμφωνεί μαζί μου»

«Διασκεδάζω με τα ρούχα μου στη σκηνή. Δεν βλέπετε συναυλία. Βλέπετε επίδειξη μόδας»

«Μια συναυλία δεν είναι μια live εκτέλεση των album μας. Είναι θεατρική παράσταση»

«Είμαι απελπισία με τα χρήματα. Απλά ξοδεύω όσα έχω»

«Θέλω να ζω με τρόπο βικτωριανό. Να είμαι περιτριγυρισμένος από υπέροχα σκουπίδια»

«Νομίζω ότι προτιμώ να έχω μια γάτα».