ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης του σινεμά, Ennio Morricone. Τα εμβληματικά έργα του

O Ennio Morricone τον Μάιο του 2016. AP Photo Andrew Medichini, file

Ο Ennio Morricone, ο άνθρωπος που έγραψε τη μουσική για τα γουέστερν του Sergio Leone, αλλά και ταινίες όπως η «Σινεμά ο Παράδεισος» και «Οι μισητοί 8», ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Ο Ιταλός συνθέτης που έγραψε μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες, πέθανε στη Ρώμη από τις συνέπειες μιας πτώσης του από την οποία έσπασε τον μηρό του.

Ο Ennio Morricone γεννήθηκε και έζησε μια ολόκληρη ζωή στη Ρώμη και το πρώτο μουσικό όργανο που έπαιξε ήταν η τρομπέτα. Ένας από τους πρώτους του φίλους στο δημοτικό ήταν ο Sergio Leone. Οι δύο Ιταλοί θα συνεργάζονταν σε 7 συνολικά ταινίες που θα άφηναν εποχή.

Η εποχή των spaghetti western

Οι ήχοι του Morricone, εμπλούτιζαν τα χαμηλού budget film περιπέτειας του Leone. Και σίγουρα οι μουσικές του έπαιξαν τον ρόλο τους ώστε κάποια από αυτά τα film να θεωρηθούν κλασικά. «Για μια χούφτα δολάρια», «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος», «Κάποτε στη δύση» ήταν μερικά από τα film για τα οποία έγραψε τη μουσική ο Ennio Morricone.

Κι αν «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» περιείχε την πιο εμβληματική μελωδία του Ennio Morricone, αυτή δεν ήταν η μόνη που θα χαραχτεί για πάντα στη μνήμη μας. Ο ίδιος άλλωστε θεωρούσε πιο ώριμο ακόμα έργο του στο είδος των Western, τη μουσική του για την ταινία του Sergio Leone «Κάποτε στην Αμερική».

H συνεργασία Ennio Morricone – Quentin Tarantino που άφησε εποχή

Ο Ennio Morricone, που απέσπασε 11 βραβεία David di Donatello στην χώρα του, έκανε παγκόσμια καριέρα μέσω του κινηματογράφου. Απέσπασε Όσκαρ για το σύνολο της καριέρας του το 2007, αλλά ήταν ο Quentin Tarantino που τον έβαλε ξανά στον μουσικό χάρτη του 21ου αιώνα, ζητώντας του να γράψει τη μουσική για το δικό του Western, τους «Μισητούς 8». Η δουλειά του Morricone στην ταινία ήταν εκπληκτική.

«Έγραψα τη μουσική χωρίς να ξέρει τίποτα ο Quentin Tarantino γι’ αυτήν. Έπειτα ήρθε στην Πράγα όπου την ηχογραφούσα και ήταν πολύ ευχαριστημένος. Οπότε η συνεργασία μας ήταν βασισμένη σε εμπιστοσύνη και στην μεγάλη ελευθερία για εμένα», είχε πει σχετικά.

Οι συνεργασίες του με μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της Ιταλίας και του Hollywood μας χάρισαν ακόμα περισσότερα εμβληματικά μουσικά score. Σου θυμίζω παρακάτω λίγα από αυτά, τα περισσότερα εκ των οποίων του είχαν εξασφαλίσει υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Days of Heaven – Terrence Malick (1978)

The Misson – Roland Joffe (1986)

The Untouchables – Brian De Palma (1987)

Σινεμά ο Παράδεισος – Giuseppe Tornatore (1988)

The Thing – John Carpenter (1982)

Time me Up! Tie me Down! – Pedro Almodovar (1989)

Bugsy – Barry Levinson (1991)

Malena – Giusepe Tornatore (2000)

Ο ίδιος δεν αγαπούσε τον όρο “spaghetti Western” και έλεγε πάντα ότι αυτό ήταν μόνο ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς του Μετάνιωνε για δύο πράγματα στην καριέρα του. Που δεν έγραψε μουσική για κάποια ταινία σε σκηνοθεσία του Clint Eastwood, και που δεν μπόρεσε να γράψει τη μουσική για το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Stanley Kubrick επειδή ο Leone τον κράτησε επίτηδες απασχολημένο σε δικές του ταινίες.