ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφγανιστάν: 6 γυναίκες που έγραψαν ιστορία, πάλεψαν για τα δικαιώματά τους και δεν φοβήθηκαν κανέναν

Queen Soraya AP photo/Gillhausen

Εδώ και λίγες ώρες, παρακολουθούμε σοκαρισμένοι την επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Οι εικόνες από την προσπάθεια των ανθρώπων να διαφύγουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε κάνουν να ξεχνάς σε ποια χρονιά βρίσκεσαι.

Όλες οι ελευθερίες των γυναικών που έχουν κατακτηθεί σταδιακά από το 2001 στο Αφγανιστάν, τότε που ξεκίνησε το κίνημα για την ισότητα των φύλων, απειλούν να καταλυθούν. Ένα κίνημα που, στην πραγματικότητα, δεν ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, αλλά αιώνες πριν από αυτό. Γιατί πάντοτε υπήρχαν οι εκπρόσωποι του φύλου που πολεμούσαν για τα δικαιώματά του, ακόμα και αν η ζωή τους κρεμόταν από μία κλωστή.

Οι Αφγανές γυναίκες που ακολουθούν, έγραψαν ιστορία με το όραμα, την υπηρεσία και το άσβεστο πάθος τους για πρόοδο, ελευθερία και ισότητα. Ενέπνευσαν τις επόμενες γενιές και δεν σταμάτησαν ακόμα και όταν βρίσκονταν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. Αυτό που επέστρεψε και απειλεί την ισότητα σε όλα τα επίπεδα.

Gawharshad Begum

Ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας του Αφγανιστάν τον 9ο αιώνα. Είναι η πρώτη γυναίκα που έγραψε ποιήματα σε σύγχρονα περσικά. Δολοφονήθηκε από τον αδερφό της επειδή ερωτεύτηκε έναν σκλάβο και έγραψε ποιήματα για τα συναισθήματά της. Ακόμα και ο έρωτας ήταν ταμπού για τις γυναίκες. Όμως η Rabia έσπασε τα στερεότυπα, δεν φοβήθηκε και έγινε το πρότυπο της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Βασίλισσα Soraya Tarzi

Ένα βασιλικό πρόσωπο με τεράστια επιρροή στο Αφγανιστάν. Παντρεύτηκε τον Βασιλιά Amanullah Khan, έναν προοδευτικό ηγέτη που βασίλεψε από το 1919 έως το 1929. Η Soraya ήταν ιδιαίτερα μορφωμένη και πάλευε για την πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση. Άνοιξε το πρώτο σχολείο για κορίτσια και ίδρυσε το πρώτο γυναικείο περιοδικό. Η στάση ζωής της εμπνέει μέχρι σήμερα τις Αφγανές, αλλά και όλες τις γυναίκες.

Nadiaa Anjuman

Η Naddia γεννήθηκε το 1980 στο Herat του Αφγανιστάν. Όταν έκαναν κατάληψη οι Ταλιμπάν, παρακολούθησε ένα υπόγειο σχολείο μαζί με άλλα κορίτσια, εφόσον τους απαγορευόταν να μορφωθούν. Με την πρόφαση ότι μαθαίνουν να ράβουν, διδάχθηκαν Λογοτεχνία από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Herat, Muhammad Ali Rahyab. Η Nadiaa έγινε ποιήτρια και δημοσίευσε τη συλλογή της Dark Flower. Τα ποιήματά της για την υποδούλωση των γυναικών ήταν ο λόγος που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της. Τα ποιήματά της όμως έγιναν στίχοι, οι στίχοι τραγούδια και η ζωή της θα εμπνέει για πάντα.

Υπολοχαγός Malalai Kakar

Κόρη και αδερφή αστυνομικών, η Malalai ήταν η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών και η πρώτη που έγινε ανακρίτρια. Η δουλειά της επικεντρώθηκε σε περιπτώσεις έμφυλης βίας μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου 2008, όταν δολοφονήθηκε από Ταλιμπάν ενώ πήγαινε στη δουλειά της. Το θάρρος της ήταν η αφορμή να ακολουθήσουν το παράδειγμά της πολλές γυναίκες από το Αφγανιστάν.

Suhaila Siddiq

Η Suhaila γεννήθηκε στην Καμπούλ το 1948, σε εύπορη οικογένεια. Σπούδασε Ιατρική και πέρασε δεκαετίες στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ, σώζοντας ζωές με μία συγκεκριμένη κοιλιακή επέμβαση. Όταν ανέλαβαν οι Ταλιμπάν το 1996 και απαγόρευσαν στις γυναίκες να πηγαίνουν σχολείο, ζήτησαν από τη Suhaila να επιστρέψει στη δουλειά της επειδή ήταν εξαιρετική και έσωζε ζωές. Δέχτηκε, υπό έναν όρο. Να μην χρειάζεται, εκείνη και η αδερφή της, να φορούν μπούργκα. Όταν «έπεσαν» οι Ταλιμπάν, έγινε Υπουργός Υγείας και μίλησε για τη σοβαρότητα του AIDS.