ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε ο Φαίδων Γεωργίτσης

ndp

Το μεσημέρι της Παρασκευής έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Φαίδων Γεωργίτσης που πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά. Ο ηθοποιός που ήταν 80 ετών τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του αναμένεται να γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου στις 12:30 στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.

Ο Φαίδων Γεωργίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις  21 Ιανουαρίου 1939. Σπούδασε στις δραματικές σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη, Πέλου Κατσέλη και πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν το 1960. Έκτοτε ακολούθησαν δεκάδες ταινίες με πιο δημοφιλείς τις ταινίες – μιούζικαλ της Φίνος Φιλμς σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη στις οποίες συνεργάστηκε με ηθοποιούς σταρ της εποχής όπως οι Ζωή Λάσκαρη, Μαίρη Χρονοπούλου, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη κ.ά. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 στη σειρά «Κόκκινο δαχτυλίδι», ενώ έγινε πάλι δημοφιλής τη δεκαετία του ’90 μέσα από τις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές «Καλημέρα Ζωή» και «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου.

Έγινε διάσημος ως ο γόης του ελληνικού κινηματογράφου που ξύρισε το μουστάκι του για την αγάπη μιας γυναίκας, που έκανε την Μαίρη Χρονοπούλου να του πει «Του αγοριού απέναντι», αλλά και που έκανε την Τζένη Καρέζη να γελάσει ως Μήτσος πετώντας το μακαρόνι στον τοίχο στο «Ένας ιππότης για τη Βασούλα».

Στην πραγματική ζωή ο Φαίδων Γεωργίτσης έκανε δύο γάμους. Αρχικά υπήρξε παντρεμένος με την Μπέττη Αρβανίτη ενώ αργότερα παντρεύτηκε την Μπέτσυ, με την οποία έχει δυο παιδιά, τον Ραφαέλο και την Μαρίζα. Το ζευγάρι έχει δημιουργήσει τον δικό του θεατρικό θίασο, ο οποίος εδρεύει στο Κορωπί.

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency