ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος μόλις εξελέχθη στη Σλοβακία, αλλά γιατί να το κάνουμε θέμα;

AP Photo/Petr David Josek/File

Με μία ατζέντα που δίνει προτεραιότητα σε περιβαλλοντικά ζητήματα και γράφει με κεφαλαία γράμματα «όχι στη διαπλοκή», η 45χρονη δικηγόρος και ακτιβίστρια Zuzana Čaputová αναδείχθηκε νικήτρια στην τελευταία εκλογική μάχη για την προεδρία της Σλοβακίας, κερδίζοντας τον πολιτικό της αντίπαλο κι Επίτροπο Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Maroš Šefčovič, ο οποίος πριν καν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, σε μία κίνηση ιπποτισμού και αποδοχής της ήττας του (τα exit polls έδιναν στην Čaputová ξεκάθαρο προβάδισμα), αφού της τηλεφώνησε για τα συγχαρίκια, της έστειλε ένα μπουκέτο λουλούδια. «Διότι η πρώτη γυναίκα που θα γίνει πρόεδρος της Σλοβακίας το αξίζει», εξήγησε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους. Η Σλοβάκα συγκέντρωσε το 58% των ψήφων.

Η ίδια η πολιτικός, χαρακτήρισε τη νίκη της ως «οιωνό αλλαγής». Όσο για τους πολιτικούς αναλυτές που έσπευσαν να εξηγήσουν την επικράτηση της  Čaputová κι όχι του αντιπάλου της, αυτή είναι πως ο Šefčovič, ως υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος εισέπραξε όλο το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη εξαιτίας των περιστατικών διαφθοράς με εμπλεκόμενα μέλη της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου και της συζύγου του, ο οποίος ετοίμαζε ένα αποκαλυπτικό άρθρο το οποίο αποκάλυπτε τη σχέση Σλοβάκων πολιτικών με άτομα της ιταλικής μαφίας.

Η Čaputová, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της σε μία ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο για τη χώρα της, ορκίζεται στα μέσα Ιουνίου και εκτός από πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας, θα μείνει στην ιστορία και ως η νεότερη πολιτικός ανεξαρτήτως φύλου που αναλαμβάνει συγκεκριμένο το αξίωμα στη Σλοβακία. Η δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα προέρχεται από την εργατική τάξη και αναδείχθηκε κυρίως μέσα από τον δεκαετή αγώνα της ενάντια στην απόφαση δημιουργίας χώρου υγειονομικής ταφής στον τόπο καταγωγής της, το Pezinok, για τον οποίο έλαβε και το Βραβείο Περιβάλλοντος Goldman το 2016. Στη μέχρι τώρα πορεία της, έχει συνεργαστεί με την Greenpeace, έχει συντελέσει μέλος ΜΚΟ για την προστασία των κακοποιημένων παιδιών, ενώ η δράση της έχει πάντα ως άξονα την ισότητα. Παίρνοντας θέση για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η Čaputová, χωρισμένη μητέρα δύο παιδιών στην εφηβεία, εχει στηρίξει ανοιχτά τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και την υιοθεσία παιδιών, με ειλικρινή τρόπο: «Προτιμώ το παιδί να έχει μια βιολογική μητέρα και τον πατέρα του. Αν έπρεπε όμως να μεγαλώσει σε κάποιο ίδρυμα, πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα δίπλα σε δύο ανθρώπους που το αγαπούν, ακόμα κι αν είναι του ίδιου φύλου».

AP Photo/Petr David Josek/File

AP Photo/Petr David Josek/File

Με τις γυναίκες προέδρους και πρωθυπουργούς κρατών να μην αγγίζουν ούτε τις 30 αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, η είδηση ότι η Čaputová είναι η νέα επικεφαλής της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, έχει κάθε λόγο να διαβάζεται οχι σαν ένα νέο πολιτικό γεγονός, αλλά σαν μια αναπάντεχη εξέλιξη. Ως η θηλυκή εξαίρεση στον αντρικό κανόνα εξουσίας. Ναι, ακόμα εκεί είμαστε και θα συνεχίσουμε για πολύ ακόμα, ως φαίνεται, από τη στιγμή που σε εκατοντάδες κράτη του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καμία γυναίκα δεν έχει καταφέρει να εκλεγεί κάτι παραπάνω από υπουργός, άντε, δήμαρχος.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Petr David Josek/File