FASHION NEWS

Ο καινοτόμος, Ιάπωνας designer, Issey Miyake, έφυγε από τη ζωή

Daniel SIMON/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Image

O Issey Miyake έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο του ήπατος. Όπως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του Issey Miyake Group, πέθανε στο νοσοκομείο του Τόκιο στις 5 Αυγούστου. Υπήρξε καινοτόμος στα υφάσματα και ένας από τους πιο θρυλικούς designers, αφού κατάφερε να συνδυάσει τις παραδοσιακές τεχνικές, με τη νέα τεχνολογία με αριστοτεχνικό τρόπο. Το iconic πλισέ που δεν τσαλακώνει, ήταν ένα από τα επιτεύγματά του.

O Issey Miyake γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1937 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας και στην ηλικία των 8 ετών έγινε μάρτυρας της ρίψης ατομικής βόμβας, τον Αύγουστο του 1945. Στη μετέπειτα ζωή του δεν ήθελε να μιλάει καθόλου για το γεγονός, ενώ το 2009 σε ένα άρθρο που είχε γράψει στους New York Times, ώστε να πείσει τον Barack Obama να επισκεφθεί την πόλη, είχε δηλώσει πως δεν ήθελε να χαρακτηρίζεται ως ο «σχεδιαστής που επιβίωσε από την ατομική βόμβα».

Σπούδασε γραφιστική στο Tama Art University του Τόκιο και μετά την αποφοίτησή του μετακόμισε στο Παρίσι, τη δεκαετία του 1960. Εκεί, φοίτησε στη L’Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne και είχε την ευκαιρία να μαθητεύσει πλάι στους Guy Laroche και Hypert de Givenchy. Το 1970 ο Issey Miyake ιδρύει το design studio του στo Τόκιο. Υπήρξε ένα σχεδιαστής που δεν αγκάλιαζε τα trends, αλλά περισσότερο έδινε βάση στην εξερεύνηση του design. Ήθελε τα ρούχα του να είναι διαχρονικά, άνετα και να εξυμνούν κάθε σώμα.

Issey Miyake Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Image

Οι επιρροές, η iconic συλλογή Pleats,Please του Issey Miyake και το μαύρο ζιβάγκο του Steve Jobs

Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Παρίσι επισκέφθηκε αρκετά μουσεία και όπως είχε δηλώσει ο ίδιος τα έργα των Brancusi και Giacommetti αποτέλεσαν κύρια έμπνευση για τις πτυχώσεις που θα δημιουργούσε αργότερα. Στα 90s παρουσίασε τη συλλογή Pleats, Please. H καινοτομία αυτής της συλλογής ήταν ότι τα πλισέ υφάσματα ήταν έτσι κατασκευασμένα ώστε να μην τσαλακώνονται. Θα έπρεπε να αγκαλιάζουν το ανθρώπινο σώμα σαν να «χορεύουν». Γι’ αυτό και για την παρουσίαση αυτής της συλλογής χρησιμοποίησε χορευτές. Η τεχνική ήταν εξής: Τα ενδύματα κόβονται και ράβονται, έπειτα τοποθετούνται ανάμεσα σε κομμάτια χαρτιού και μέσω θερμικής πρέσας δημιουργείται η πτύχωση. Εκτός αυτού, ο Miyake ήταν υπεύθυνος και για το APOC (A Piece of Cloth). Ένα concept για το οποίο συνεργάστηκε με τον Dai Fujiwara και στην ουσία έδειξε την επεξεργασία ενδυμάτων που κατασκευάζονται από ένα μηχάνημα που χρησιμοποιούσε πλεκτό ύφασμα.

Πρωτοπόρος του πλισέ και γνωστός για το απλό, μαύρο ζιβάγκο που φορούσε ο Steve Jobs. Ο Issey Miyake συνεργάστηκε με αμέτρητους καλλιτέχνες, όπως ο Nobuyoshi Araki ενώ το άρωμά του, L’Eau D’Issey, παραμένει έως σήμερα iconic. «Προτιμώ να σκέφτομαι πράγματα που μπορούν να δημιουργηθούν, όχι να καταστραφούν και που φέρνουν χαρά και ομορφιά», έλεγε.