FEMALE TALK

Η Camila Cabello δεν τρώει πριν την παραλία γιατί την περιμένουν παπαράτσι. Το δίκαιο ξέσπασμά της στο instagram

© 2022 Vianney Le Caer/Invision/AP IMAGES

Τα υψηλά standards, τα ψεύτικα πρότυπα ομορφιάς, οι ιδανικές αναλογίες, η – μία και μοναδική – εικόνα που οφείλει να έχει μία γυναίκα ώστε να θεωρείται όμορφη και υγιής, είναι όλα προϊόντα μίας τυποποιημένης και καλά εδραιωμένης στερεοτυπικής κουλτούρας που αναπόφευκτα μας ασκεί πίεση, συνειδητά ή υποσυνείδητα. Σε τέτοιον βαθμό που δεν είναι απίθανο να προβληματιστούμε. Τι στο καλό πάει τόσο λάθος; Γιατί νιώθουμε έτσι; Είμαστε εμείς που σκεφτόμαστε τόσο διαφορετικά; Ή είναι απλά η κοινωνία μας που θέτει τις βάσεις για να δημιουργηθούν τα στερεότυπα; Στερεότυπα που εξομοιώνουν την εξωτερική εμφάνιση των γυναικών. Αυτά που οδηγούν στο body shaming και στη δημιουργία ψυχολογικών;

Η Camila Cabello έχει την κατάλληλη απάντηση.

Η Camila Cabello δίνει την καλύτερη απάντηση στο body shaming

Η τραγουδίστρια, λοιπόν, μάζεψε όλα τα νεύρα της για τη δύσκαμπτη κουλτούρα που καταδιώκει το γυναικείο σώμα, αλλά και την αγανάκτησή της για τους παπαράτσι που την κυνηγάνε στην παραλία και έκανε το πιο δίκαιο ξέσπασμα μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, με το οποίο θα ταυτιστείς.

«Κατά κάποιο τρόπο, όταν βλέπω παπαράτσι, ξέρω ότι με βγάζουν φωτογραφίες με το μπικίνι μου και κάθε φορά νιώθω εξαιρετικά ευάλωτη και απροετοίμαστη. Έχω φορέσει μικροσκοπικά μπικίνι και δεν έδωσα ποτέ σημασία για το πώς φαίνομαι. Μετά είδα φωτογραφίες στο διαδίκτυο και σχόλια και αναστατώθηκα. Υπενθυμίζω στον εαυτό μου όποτε επηρεάζεται η αυτοεκτίμησή μου, ότι αυτά είναι όσα σκέφτεται η κουλτούρα και όχι όσα σκέφτομαι εγώ. Μία κουλτούρα που είναι τόσο συνηθισμένη σε μία «υγιή» εικόνα ενός γυναικείου σώματος, που είναι εντελώς ψεύτικη για πολλές γυναίκες», ανέφερε στην αρχή η Camila Cabello.

«Δεν έφαγα τίποτα βαρύ πριν πάω στη θάλασσα γιατί ήξερα ότι θα με περιμένουν ένα μάτσο παπαράτσι»

Ο ψεύτικος κόσμος των social media που μάς επηρεάζει αρνητικά, σε αντίθεση με τον αληθινό, στον οποίο πρέπει να εστιάσουμε, δεν έλειψαν από το μανιφέστο αλήθειας της. «Photoshop, εξαντλητικές δίαιτες, εξαντλητική γυμναστική και οπτικές γωνίες που κάνουν τα σώματά μας να δείχνουν τελείως διαφορετικά απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, στην φυσική τους μορφή, όταν παίρνουμε μία βαθιά ανάσα, όταν τρώμε ένα γεύμα, όταν αφήνουμε τα κύματα να μας επηρεάσουν ψυχολογικά. Υπενθυμίζω στον εαυτό μου τα εξής: Να ακούς podcast που αφορούν την υγιεινή διατροφή, να ακολουθείς γυναίκες που δείχνουν την κυτταρίτιδά τους, τα σημάδια τους, την κοιλιά τους, τα φουσκώματά τους, τις αυξομειώσεις στο βάρος τους… και πάλι τίποτα», δήλωσε η ίδια.

«Είμαι μία ελεύθερη γυναίκα στα 20s της, στη μέση ενός τόνου μαλακ@@@νων διαφημίσεων, που θέλει να νιώσει ότι είναι «ωραία». Σήμερα αγόρασα ένα νέα μπικίνι, ένα τέλειο outfit, έβαλα lip gloss και δεν έφαγα τίποτα βαρύ πριν πάω στη θάλασσα, γιατί ήξερα ότι θα με περιμένουν ένα μάτσο παπαράτσι», πρόσθεσε η Camila Cabello.

«Ρουφιόμουν τόσο πολύ, οι μύες μου πόνεσαν, δεν ανέπνεα και οριακά χαμογέλασα»

«Ρουφιόμουν τόσο πολύ, οι μύες μου πόνεσαν, δεν ανέπνεα και οριακά χαμογέλασα. Ήξερα πού βρίσκονται οι παπαράτσι κάθε στιγμή. Δεν μπορούσα να χαλαρώσω και να κάνω ό,τι κάνουμε έξω στη φύση. Προσπάθησα να τους αγνοήσω, να κάνω πως δεν ήταν εκεί, αλλά δεν μπορούσα. Έτσι κράτησα την ανάσα μου από την καρέκλα θαλάσσης ως τη θάλασσα. Κοίταξα μία παρέα από μικρά παιδάκια να χαζογελάνε παίζοντας με τα κύματα και να τα κλωτσούν. Όχι γυαλιά ηλίου, όχι κοσμήματα, όχι αυτοσυγκράτηση. Απλώς η αθωότητα των παιδικών χρόνων – αίσθημα που έχω πάντα όταν βρίσκομαι στη φύση», ανέφερε έπειτα.

Η Camila Cabello μιλάει για τη λάθος χρήση της λέξης “υγιής”. «Τι σημαίνει όντως να είσαι υγιής όταν η ψυχική σου υγεία υποφέρει;»

«Ήξερα ότι είμαι ωραία στις φωτογραφίες και πίστευα ότι θα νιώθω τέλεια. Παρ’ όλ’ αυτά δεν έχω χειρότερη στιγμή από αυτήν, όταν βρίσκομαι στην παραλία. Ένιωσα ένα κενό και μία λύπη για την κουλτούρα μας που έχει γίνει και δική μου. Ήθελα να μιλήσω γι’ αυτό, γιατί βλέπουμε φωτογραφίες γυναικών και τις θαυμάζουμε για την ωραία τους εικόνα. Για το γεγονός ότι είναι γυμνασμένες ή υγιείς», πρόσθεσε η Camila Cabello και στη συνέχεια έθεσε τις πιο to the point ερωτήσεις – τροφή για σκέψη:

«Αλλά τι σημαίνει όντως να είσαι υγιής όταν είσαι τόσο προσηλωμένη στην εξωτερική σου εμφάνιση και η ψυχική σου υγεία υποφέρει και δεν μπορείς να χαρείς τη ζωή σου;»

«Για ποιον προσπαθώ να δείχνω ωραία; Μου αρέσω όντως εάν δεν μπορώ να χαλαρώσω, να περάσω καλά και να είμαι παιχνιδιάρα μία ωραία μέρα στην παραλία; Δεν έχω φτάσει ακόμα στο σημείο του να μην δίνω δεκάρα».

«Το έσκασα και πήγα στην πισίνα»

«Στο μυαλό μου, ξέρω ότι η εξωτερική μου εμφάνιση δεν καθορίζει πόσο υγιής, χαρούμενη ή σέξι είμαι. Συναισθηματικά, το μήνυμα που λαμβάνω από τον κόσμο γύρω μου, φωνάζει στο κεφάλι μου. Παραδόξως, όλη η διαδικασία της θεραπείας, όλη η εσωτερική δουλειά, σκοπεύουν να με κάνουν να νιώσω όπως ένα 7χρονο στην παραλία. Πενθώ τον 7χρονο εαυτό μου σήμερα. Χαρούμενη, κάνοντας χαζομάρες, αναπνέοντας, προσποιούμενη πως είμαι γοργόνα, ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Ps. Το έσκασα και πήγα στην πισίνα, όπου ευτυχώς δεν μπορούν να με εντοπίσουν. Ωστόσο, κάποιες φορές κρύβονται πίσω από τους θάμνους. Κουράστηκα», κατέληξε η Camila Cabello που πενθεί την παιδική της αθωότητα σε έναν κόσμο με υπερβολικές απαιτήσεις από την ίδια και όλες μας.