ΒΙΒΛΙΑ

13 παιδικά βιβλία για να διαβάσεις με το παιδί σου τον Απρίλιο

Unsplash

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημερομηνία των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen. Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα ήταν που την καθιέρωσε το 1996. Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου επιλέγοντας 13 παιδικά βιβλία για να διαβάσεις μαζί με το παιδί σου τον Απρίλιο.

Τα παιδικά βιβλία είναι ο τρόπος να μπορέσεις να εμφυσήσεις στο παιδί ιδανικά όπως η ενσυναίσθηση. Είναι ο τρόπος να το μάθεις να αντιστέκεται από νωρίς στις προκαταλήψεις. Ο τρόπος να του μάθεις να μοιράζεται, να αγαπήσει τη γνώση, να καλλιεργήσει τη φαντασία του και να διασκεδάσει. Τα παιδικά βιβλία είναι ένα κλειδί σε έναν καλύτερο κόσμο.

«Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα. Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δε θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς. Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται. Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ. Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις», γράφει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022 ο Richard Van Camp. Ο Καναδός συγγραφέας έχει υπογράψει πολλά παιδικά βιβλία.

«Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου. Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν. Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές. Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία. Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο», προσθέσει ο συγγραφέας. Στα 13 παιδικά που ακολουθούν σε αυτή τη λίστα, σίγουρα ταιριάζουν όλοι οι παραπάνω χαρακτηρισμοί.

Παιδικά βιβλία για να διαβάσεις τον Απρίλιο: Κρακ!

παιδικά βιβλία
IANOS.GR

ΚΡΑΚ!

Εκδόσεις Κλειδάριθμος
12,20 10,98
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η Σέου Λι, συγγραφέας και εικονογράφος του Κρακ! που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος έχει αποφασίσει να φτιάχνει διασκεδαστικές και τρυφερές ιστορίες για τα παιδιά. Στο Κρακ! ο μικρός πιγκουίνος κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στις θάλασσες του κόσμου, φτάνοντας μέχρι και στην Ελλάδα. Καθώς ψάχνει την οικογένειά του, το κομμάτι πάγου του μικραίνει. Πρόκειται για μία διασκεδαστική ιστορία για την κλιματική αλλαγή, χωρίς λόγια, για πολύ μικρά παιδιά.

Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας – Χρυσή Έκδοση

Ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες της παιδικής λογοτεχνίας είναι ο Roald Dahl, το βιβλίο του οποίου Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας κυκλοφορεί σε Χρυσή Έκδοση από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Μία περιπέτεια γεμάτη σοκολάτα θα βρεις μέσα σε ένα από τα πιο γνωστά παιδικά βιβλία του συγγραφέα. Πέντε παιδιά –και μονάχα πέντε– πήραν την άδεια να επισκεφτούν το εργοστάσιο σοκολάτας του κυρίου Βόνκα. Τα πέντε αυτά τυχερά παιδιά θα έβλεπαν όλα τα μυστηριώδη μηχανήματα του εργοστασίου απ’ όπου έβγαιναν τα πιο θαυμαστά ζαχαρωτά όλου του κόσμου.

Τι συμβαίνει όμως όταν συναντούν τον διάσημο κύριο Βόνκα; Τι συμβαίνει όταν περνάνε τη μεγάλη πύλη του εργοστασίου; Τι συμβαίνει όταν βλέπουν για πρώτη φορά τους παράξενους εργάτες που μιλούν μόνο με στίχους και που οι μικροσκοπικές σκιές τους διαγράφονται στα παράθυρα του εργοστασίου; Και τι συμβαίνει όταν ένα από τα παιδιά παρακούσει τις εντολές του κυρίου Βόνκα;

Τα φλαφ της ευτυχίας

παιδικά βιβλία
IANOS.GR

ΤΟ ΦΛΑΦ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Εκδόσεις Διόπτρα
13,30 11,97
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Τα παιδικά βιβλία είναι, όπως σου είπα και νωρίτερα, ο τρόπος να ενσταλάξεις στα παιδιά ιδανικά που εσύ θεωρείς απαραίτητο εφόδιο στη ζωή τους. Ένα από αυτά είναι η ευγνωμοσύνη, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο βιβλίο Τα φλαφ της ευτυχίας, της Μαρίνας Γιώτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ο ΟΧ-Ι ζούσε σε έναν μικρό πλανήτη στην άκρη του ηλιακού µας συστήματος, που είχε τον πιο όμορφο και παράξενο ουρανό!
Ο ουρανός φωτιζόταν από χιλιάδες φωτεινά Φλαφ, μικρά χνουδωτά ουράνια σώματα που έλαμπαν από μακριά.

Έλεγαν πως αν τα έπιανες ήταν πολύ μαλακά και έφερναν πραγματική ευτυχία.
Ω! Πόσο αγαπούσε ο ΟΧ-Ι τα Φλαφ! Τι κρίμα που ήταν τόσο, μα τόσο μακριά…

Ώσπου μια μέρα ένα Φλαφ έπεσε λίγο πιο πέρα από το σπίτι του ΟΧ-Ι! Πόσο χάρηκε!

Οι ευχές του έπιασαν! Ένα ολόδικό του Φλαφ!

Όμως έκανε τελικά το Φλαφ ευτυχισμένο τον ΟΧ-Ι;

Και τι είναι τελικά η ευτυχία;

Παιδικά βιβλία για να διαβάσεις τον Απρίλιο: Αγαπημένοι μύθοι του Αισώπου

Ένας παραμυθάς τα λόγια του οποίου πάντα κάτι είχαν να μας διδάξουν ήταν ο Αίσωπος. Σε αυτή τη συλλογή των μύθων του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας θα βρεις 6 μύθους γεμάτους φαντασία.

Το ποντικοσυμβούλιο, το τζιτζίκι και το μυρμήγκι, η αλεπού και το κοράκι, ο λαγός και η χελώνα, η αλεπού με την κομμένη ουρά και ο ψεύτης βοσκός σε περιμένουν για να διασκεδάσεις μαζί με το παιδί σου.

Παιδικά βιβλία για να διαβάσεις τον Απρίλιο: Ξενοδοχείο για μάγισσες

H Αγγελική Δαρλάση με αφορμή τον μεγαλύτερο παραμυθά δημιουργεί μία συναρπαστική ιστορία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Υπήρχε πράγματι ένα άγαλμα του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν μισοβυθισμένο στα νερά ενός λιμανιού; Υπήρχε άραγε κι ένα παιδί που γοητευόταν από τα παραμύθια κι απογοητευόταν από τη ζωή; Και τι συνέβη εκείνο το βράδυ των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά; Οι παραμυθάδες όλου του κόσμου, λέει, μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτή την απίστευτη ιστορία. Όπως φυσικά μπορεί να την επιβεβαιώσει κι εκείνο το παιδί που είδε με τα ίδια του τα μάτια όλα εκείνα τα θαυμαστά που συνέβησαν.

Πολλοί, βέβαια, θα συνεχίσουν να μην την πιστεύουν, ισχυριζόμενοι ότι δεν αξίζει να δίνει κανείς και πολύ μεγάλη σημασία ούτε στα αγάλματα ούτε στα παιδιά, ούτε φυσικά στα παραμύθια. Όμως όλοι οι άλλοι… αφού μάθουν την ιστορία, σίγουρα θα ορκίζονται πως την έζησαν κι οι ίδιοι. Εμπνευσμένο από την ιστορία του αγάλματος του μεγάλου Δανού παραμυθά που δημιούργησε ο γλύπτης Γενς Κάλσιοτ και το βύθισε στα νερά του λιμανιού του Όντενσε.

Οι δικοί μου άνθρωποι

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
IANOS.GR

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
17,90 16,11
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Σε παιδιά από 10 ετών και άνω απευθύνεται το βιβλίο της Μαρίζα Ντεκάστρο Οι δικοί μου άνθρωποι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Σε αυτό θα διαβάσεις για την ιστορία μίας κυνηγημένης εβραϊκής οικογένειας που κατάφερε κι επιβίωσε κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα.

Οι οικογένειες έχουν πάντα πολλές ιστορίες να διηγηθούν. Κάποιες φορές οι ιστορίες χάνονται μαζί με τους ανθρώπους που τις έζησαν και δεν τις μαθαίνουμε ποτέ.

Άλλοτε πάλι, μένουν κρυμμένες για καιρό, ξεπηδούν τυχαία στις κουβέντες και μας σπρώχνουν να τις ψάξουμε.

Έτσι έγινε και με την ιστορία που θα διαβάσεις, την ιστορία μια κυνηγημένης εβραϊκής οικογένειας που σώθηκε από τους κατοίκους ενός ολόκληρου χωριού της Κορινθίας στα χρόνια της Κατοχής.

Το kineziko δωμάτιο

ΤΟ kineziko ΔΩΜΑΤΙΟ
GREEKBOOKS.GR

ΤΟ kineziko ΔΩΜΑΤΙΟ

Εκδόσεις Τόπος
10,90 9,91
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά κι εφήβους, έγραψε η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου. Το μυθιστόρημα της με κεντρικό ήρωα τον Χάρη και το διαδικτυακό σύμπαν που αποτελεί σχεδόν ολόκλρη τη ζωή του, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.

Ο Χάρης έχει γεμάτη ζωή: ανακαλύπτει καινούργια μέρη, συμμετέχει σε συναρπαστικά παιχνίδια, κάνει ενδιαφέρουσες γνωριμίες. Όλα όμως γίνονται online, γιατί offline δεν είναι τόσο τολμηρός. Εκεί παίζει σκάκι, εκεί εκμυστηρεύεται τις σκέψεις του, εκεί δημιουργεί άβαταρ, εκεί συναντά κορίτσια – τη Σίμπα, τη Σίρλεϊ.

Εκεί μαθαίνει κι ένα καινούργιο παιχνίδι: κλείνεται σε ένα δωμάτιο, έχοντας μαζί του μια λίστα με χαρακτήρες της κινεζικής γλώσσας (την οποία δεν γνωρίζει), ένα εγχειρίδιο κανόνων για όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τους, χαρτί και μολύβι. Μετά λαμβάνει κάτω από την πόρτα ένα χαρτί με κινεζικούς χαρακτήρες και μια οδηγία: Συνδύασέ τους και φτιάξε μια φράση. Ύστερα από λίγη ώρα επιστρέφει το χαρτί με τα σύμβολα συνδυασμένα. Έξω από το δωμάτιο στέκεται ένας Αμερικανός φιλόσοφος, ο Τζον, ένας Άγγλος μαθηματικός, ο Άλαν, κι ένας Κινέζος γλωσσολόγος, ο Τσαν.
Ο Τσαν παίρνει το χαρτί, το διαβάζει και αναφωνεί:

«Είναι ένα ποίημα!».

Ερώτηση: «Ο άνθρωπος μέσα στο δωμάτιο ξέρει κινέζικα;»

«Φυσικά!» απαντά ο Τσαν.

«Αποκλείεται!» απαντά ο Τζον.

«Μα δεν είναι άνθρωπος, είναι υπολογιστής!» απαντά ο Άλαν.

Άραγε ποιος έχει δίκιο τελικά;

Ο Άλαν, ο Τζον ή ο Τσαν;

Ή μήπως ο Χάρης;

Ή η Σίρλεϊ; Ή ίσως η Σίμπα;

Ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στη ζωή στο διαδίκτυο, στις ιδέες της Φιλοσοφίας του Νου και στις έννοιες της νοημοσύνης, ανθρώπινης αλλά και τεχνητής. Ένα μυθιστόρημα, μια ιστορία, μια πραγματικότητα – είναι όμως πραγματική;

Παιδικά βιβλία για να διαβάσεις τον Απρίλιο: Ένα αγγελάκι στα Εξάρχεια

παδικά βιβλία
IANOS.GR

ΕΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΙ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Εκδόσεις Πατάκη
10,50 9,45
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Περισσότερα από 70 παιδικά κι εφηβικά βιβλία έχει γράψει στην καριέρα της η Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου. Το βιβλίο της Ένα Αγγελάκι στα Εξάρχεια κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και στις σελίδες του ζωντανεύει μία ολόκληρη εποχή, μέσα από τα βιώματα, τις χαρές και τις λύπες μιας οικογένειας που ζει στην καρδιά της Αθήνας τα χρόνια τα μεταπολεμικά και τη δεκαετία του 1950.

Με γνώση και αντικειμενική ματιά, αλλά και με σατιρική διάθεση, κέφι και χιούμορ, η συγγραφέας περιγράφει σπαρταριστά γεγονότα με φόντο την τότε κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, καταγράφει πραγματικά περιστατικά, διηγείται μια αληθινή ιστορία με ντύμα παραμυθιού, που κρατά ζεστή συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους.

Έλλα & Αλλυ: Είσαι φίλη μου

Η Ζέτα Δούκα υπογράφει το βιβλίο που εικονογραφεί ο Θάνος Καρανίκας και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books. Το βιβλίο Έλλα & Αλλυ: Είσαι φίλη μου είναι η πρώτη περιπέτεια με τις δύο πρωταγωνίστριες που χαρίζουν τα ονόματά τους στον τίτλο.

Η Έλλα είναι ένα ντροπαλό κοριτσάκι που δεν χαμογελάει πολύ και δεν έχει κανέναν φίλο. Στο σχολείο, κάθεται μόνη στο θρανίο και στα διαλείμματα δεν παίζει έξω στην αυλή με τα άλλα παιδιά.

Μια μέρα η δασκάλα τούς συστήνει μια καινούργια μαθήτρια, την Άλλυ, που έρχεται από τη μακρινή Αιθιοπία και κάθεται στο ίδιο θρανίο με την Έλλα, ζητώντας της να γίνουν φίλες.

Τι θα κάνει η Έλλα;

H σειρά βιβλίων Έλλα & Άλλυ μιλά για τη δύναμη της φιλίας, τη γυναικεία υποστήριξη και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Παιδικές ψυχές στο Αιγαίο

παιδικά βιβλία
IANOS.GR

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδόσεις Κάκτος
10,50 9,45
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Επίκαιρο όσο ποτέ παραμένει, δυστυχώς, το βιβλίο της Πέγκυς Ιωάννου Παιδικές Ψυχές στο Αιγαίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος. Μέσα από τις σελίδες του τα παιδιά μαθαίνουν για τη ζωή άλλων λιγότερο τυχερών συνανθρώπων τους που βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη να αντιμετωπίζουν τις κακουχίες του πολέμου και να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σε μία άλλη χώρα.

Ένα ηλιόλουστο πρωινό του Σαββάτου, η Ζωή είδε από την τζαμαρία του σπιτιού της στην όμορφη Κω μέσα στην απέραντη γαλάζια θάλασσα μια βάρκα με δύο παιδάκια μέσα να πλησιάζει την ακτή. Ο ήλιος, που ήταν καταμεσής στον ουρανό, δεν την άφηνε να τα δει ξεκάθαρα. Η Ζωή είχε ακούσει ότι εκείνο το διάστημα έφταναν πρόσφυγες από μακρινούς τόπους και είχε φοβηθεί λιγάκι. Η βάρκα πλησίασε την ακτή. Τι θα κάνει η Ζωή; Τι θα κάνει ο κάθε άνθρωπος που θα βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση;

Ένα βιβλίο που θέλει να δώσει ελπίδα, ιδιαίτερα σε αυτούς που πέρασαν ή ακόμα περνούν κακουχίες στη δίνη του πολέμου. Ένα βιβλίο γραμμένο με αγάπη για τα παιδιά και για τον άνθρωπο, με δύναμη καρδιάς, ελπίδας και με πολύ κουράγιο για τον συνάνθρωπό μας, έτσι ώστε ο κόσμος μας να γίνεται πιο όμορφος μέρα με τη μέρα.

Ταξίδι στο κέντρο της γης

Ο Ιούλιος Βερν έγραψε το Ταξίδι στο Κέντρο της Γης και το μαγικό του σύμπαν ζωντανεύει μέσα από το graphic novel που κυκλοφορούν οι εκδόσεις Anubis στο πλαίσιο της σειράς Παιδικά Εικονογραφημένα.

Ο καθηγητής Λίντενμπροκ και ο νεαρός ανιψιός του, Αξελ, ανακαλύπτουν ένα παλιό χειρόγραφο που σύντομα θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους! Όταν τελικά καταφέρνουν να το αποκρυπτογραφήσουν, μαθαίνουν ότι ο συγγραφέας του είναι ο Ισλανδός φιλόσοφος και εξερευνητής ’ρνε Σακνούσεμ, που υποστηρίζει πως βρήκε έναν τρόπο να ταξιδέψει στο κέντρο της Γης. Μια απίστευτη περιπέτεια περιμένει τους δύο άντρες, που αποφασίζουν να ανακαλύψουν αν ο Σακνούσεμ έλεγε την αλήθεια.

Ο Ιούλιος Βερν μάς καλεί να ακολουθήσουμε τους ήρωές του σε ένα μαγευτικό όσο και μυστηριώδη κόσμο, που κατοικείται από προϊστορικές μορφές ζωής και παράξενα πλάσματα.

H Παναγιά των Παρισίων

Παιδικά βιβλία
ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ

Η Παναγία των Παρισίων

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη
6,99 6,29
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Παραμένοντας στο πνέυμα των κλασικών θησαυρών συνεχίζουμε αυτή τη λίστα με τα παιδικά βιβλία με το παραμύθι Η Παναγία των Παρισίων του Βίκτωρ Ουγκό σε εικονογράφηση του Giovanni Pota που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

Ένας παρανοϊκός ιερέας, ένας πάμφτωχος καλλιτέχνης, ένας νεαρός στρατιωτικός και ένας παραμορφωμένος κωδωνοκρούστης, ο Κουασιμόδος, γοητεύονται από την όμορφη τσιγγάνα Εσμεράλντα. Δύο από αυτούς θα την προδώσουν, οι άλλοι θα την προστατεύσουν θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους. Η Εσμεράλντα θα βρει καταφύγιο μέσα στον ναό της Παναγίας των Παρισίων. Είναι όμως αυτό αρκετό για να γλιτώσει από την κακία του κόσμου;

Παιδικά βιβλία για να διαβάσεις τον Απρίλιο: Το κουνέλι με το μαντολίνο

ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ
IANOS.GR

ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
18.90 17.01
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Και κλείνω με τον αγαπημένο παραμυθά και των δικών μου παιδικών χρόνων, τον Ευγένιο Τριβιζά. Ένα από τα πάρα πολλά παιδικά βιβλία που υπογράφει είναι και Το κουνέλι με το μαντολίνο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Από την πρώτη κιόλας µέρα που πάει σχολείο ο Κουνελίνος το κουνέλι καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να περάσει καλά. Καθόλου καλά! Και αυτό, όχι επειδή φταίει σε κάτι, αλλά επειδή του αρέσει να παίζει µαντολίνο και να τρώει κουνουπιδάκια, ενώ όλοι οι συµµαθητές του παίζουνε ποδόσφαιρο και τους αρέσουν τα καρότα. Κάθε µέρα που περνάει, τα πράγµατα πάνε από το κακό στο χειρότερο! Ώσπου µια µέρα… Τι φοβερό και αναπάντεχο συµβαίνει µια µέρα; ∆ιάβασέ το σ’ αυτό το απίστευτα υπέροχο και πέρα για πέρα συναρπαστικό βιβλίο.