ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς μπορώ να βοηθήσω

AP@2022/ Markus Schreiber

Για ένατη μέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την ρωσική εισβολή στη χώρα. Οι σειρήνες του πολέμου που ακούστηκαν στην χώρα και οι ραγδαίες εξελίξεις, έχουν φέρει κύμα συμπαράστασης για τον λαό της Ουκρανίας.

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την εισβολή και επιβάλλει κυρώσεις. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, είναι ήδη φανερές για τον πληθυσμό της χώρας που έχει ξεκινήσει να περνάει τα σύνορα των γειτονικών χωρών, προκειμένου να βρει ασφαλές καταφύγιο. Υπολογίζεται πως πάνω από 1 εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής τη χώρα.

Οργανώσεις, φορείς και ΜΚΟ που προσφέρουν βοήθεια για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία

Οργανώσεις και φορείς απευθύνουν κάλεσμα συλλογής τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, με κύρια θύματα τον άμαχο πληθυσμό και τους εκτοπισμένους.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην Ουκρανία

Στο πεδίο βρίσκεται ο Ερυθρός Σταυρός, που βοηθά ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις μάχες και υποστηρίζει το έργο του ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού. Δωρεές προς τον Ερυθρό Σταυρό θα βοηθήσουν για να δοθεί βοήθεια σε φαγητό, νερό, φάρμακα και διαμονή για όσους βρίσκονται σε ανάγκη. O Ε.Ε.Σ., απευθύνει έκκληση σε όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά, να καταθέτουν τις δωρεές τους στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:

  • Τράπεζα: EUROBANK
  • Δικαιούχος: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
  • Αρ. Λογ/σμού: 0026.0240.30.0201205013
  • IBAN: GR2602602400000300201205013
  • Αιτιολογία: «Ουκρανία»

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 36 09 825 και 210 36 11 425

Παράλληλα, ο Ε.Ε.Σ. συγκεντρώνει τρόφιμα ( γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες παντός τύπου, δημητριακά, παξιμάδια, αλεύρι, ζυμαρικά κ.α.) για να προσφερθούν στους πληγέντες.

Σημείο Συγκέντρωσης: Κεντρικά Γραφεία Ε.Ε.Σ. Λυκαβηττού 1, Κολωνάκι, Κεντρική Αποθήκη Ε.Ε.Σ. Άστρους 111 113, Κολωνός (Δευτέρα έως Παρασκευή, 7:30-14:30, Τηλ: 210 5147300).

Η Unicef στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί άμεση και αυξανόμενη απειλή για τη ζωή των 7,5 εκατομμυρίων παιδιών της χώρας, αναφέρει σε προειδοποιητική της ανακοίνωση η Unicef.

Σε ανακοίνωσή του, ο διακυβερνητικός οργανισμός αναφέρει:
«Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά έχουν ήδη πληγεί από τις συγκρούσεις. Σπίτια, σχολεία, δίκτυο ύδρευσης και νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές. Η UNICEF δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν αποχωριστεί από τις οικογένειές τους. Kάνουμε έκκληση για τα 7,5 εκατ. παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειάζονται άμεση βοήθεια, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην ασφάλεια, την υγεία και την εκπαίδευση. Η UNICEF έχει ήδη εξασφαλίσει τη μεταφορά ασφαλούς και πόσιμου νερού με φορτηγά σε περιοχές που έχουν πληγεί από συγκρούσεις και παρέχει είδη έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης και ψυχοκοινωνική φροντίδα. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με δήμους ώστε να διασφαλίσει ότι η βοήθεια αυτή θα φτάσει άμεσα στα παιδιά και τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Ο πόλεμος δεν είναι επιλογή κανενός παιδιού και ποτέ προς το συμφέρον του. Βοηθήστε μας να προστατέψουμε τα παιδιά στην Ουκρανία». Μπορείς να κάνεις δωρεά στο website της Unicef για να ενισχύσεις την ανθρωπιστική βοήθεια της Unicef στην Ουκρανία.

Ο Άλλος Άνθρωπος στην καρδιά του πολέμου στην Ουκρανία

Η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» οργανώνει δράση αλληλεγγύης, ώστε να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της για τον λαό της Ουκρανίας. Στις 15 Μαρτίου, η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» θα ξεκινήσει το ταξίδι από τον Κεραμεικό προς την Ουκρανία. Όπως, ενημερώνουν σε σχετικό βίντεο στα social media χρειάζονται τρόφιμα, τα οποία θα αναρτηθούν σε λίστα, αλλά κι εθελοντές που θέλουν να ταξιδέψουν.

Για οικονομική ενίσχυση:

Paypal: https://www.paypal.me/oallosanthropos (Με σημείωση «Για την Ουκρανία»)

Eθνική Τράπεζα

IBAN GR7801100840000008460940235

PANAGOULA M. POLYCHRONOPOULOU
SWIFT / BIC: ETHNGRAA.

Για προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης:

Καθημερινά στο Σπίτι του Άλλου Ανθρώπου, Μεγάλου Αλεξάνδρου 109, στον Κεραμεικό.

Γιατροί του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου έχοντας δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή ήδη από τη δεκαετία του 1990 και γνωρίζοντας τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας για υποστήριξη, κάνουν έκκληση για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να υποστηρίξουν τον άμαχο πληθυσμό.

Οι Γιατροί του Κόσμου, κάνουν έκκληση για τη συγκέντρωση συγκεκριμένων ειδών: (Τα είδη που θα παραλάβουν θα έχουν τουλάχιστον έξι (6) μήνες ως ημερομηνία λήξης)

Τρόφιμα μακράς διάρκειας

  • Όσπρια, Ρύζι, Ζυμαρικά
  • Βρεφικές τροφές και παιδικά γάλατα
  • Γάλατα Εβαπορέ
  • Κονσέρβες
  • Βρεφικές πάνες και είδη ατομικής υγιεινής.

Ιατροφαρμακευτικό Υλικό

  • Γάζες και Γάντια αποστειρωμένα
  • Οινόπνευμα
  • Φυσιολογικούς ορούς
  • Παυσίπονα
  • Παιδικά σιρόπια
  • Αντιβηχικά
  • Betadine

Επίσης ζητούν από τους συμπολίτες τους οικονομική ενίσχυση για την αγορά αντιβιοτικών, εξιδεικευμένου ιατροφαρμακευτικού υλικού και κάλυψη των εξόδων της αποστολής. (Κάντε μια δωρεά στο https://mdmgreece.gr/oukrania-ekklisi-gia-voithia).Οι Γιατροί του Κόσμου, σύμφωνα με τις αρχές τους και την πάγια τακτική της Οργάνωσης, θα παραδώσουν οι ίδιοι όλο το υλικό στον πληθυσμούς που το έχουν ανάγκη.

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ:
Αθήνα:
Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00 – 20:00
Σαπφούς 12, 105 53 (Mετρό Ομόνοια)
Τηλ: 210.32.13.150

Θεσσαλονίκη: 
Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 – 12:00
Πτολεμαίων 29Α, 546 30 (Εντός της στοάς)
Τηλ: 2310.56.66.41

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για ενίσχυση της δράσης τους στην Ουκρανία

Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται πυρετωδώς για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στην Ουκρανία. Αν κάποιος επιθυμεί να στηρίξει τη δράση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» ενισχύοντας το ταμείο έκτακτης ανάγκης, μπορεί να απευθυνθεί στην ιστοσελίδα https://msf.gr και να προχωρήσει σε κάποια δωρεά.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ενώνουν τις δυνάμεις τους με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τα παιδιά της Ουκρανίας

Ο Όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων συμμετέχει στην Εκστρατεία Συγκέντρωσης Ειδών Πρώτης Ανάγκης για τα παιδιά της Ουκρανίας που οργανώνει ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Συγκεκριμένα, μέχρι την Παρασκευή 11 Μαρτίου, τα καταστήματα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier σε όλη την χώρα θα δέχονται δωρεάν δέματα, βάρους έως 20 κιλά, με την ένδειξη: «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».

Στη συνέχεια, τα δέματα θα παραδοθούν στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την περαιτέρω επεξεργασία, τον διαχωρισμό των ειδών και την ασφαλή μεταφορά τους με φορτηγά σε σημείο όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην Ουκρανία ώστε να προσφερθούν επιτόπου, μαζί με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Αναλυτική λίστα με τα είδη πρώτης ανάγκης εδώ: https://bit.ly/3MfbfRH

Ιατρική Βοήθεια

Ανθρωπιστική βοήθεια, για την στήριξη του πληττόμενου Ουκρανικού λαού οργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Σε ετοιμότητα τίθεται η Ομάδα Άμεσης Δράσης του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση του προέδρου του ΙΣΑ και περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, ενώ το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής πρόκειται να αποστείλει 20 κούτες, με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του Προξενείου της Ουκρανίας. Παράλληλα ο ΙΣΑ, ζήτησε από όσα μέλη του γνωρίζουν Ουκρανικά και Ρωσικά να συμβάλλουν στην περίθαλψη των προσφύγων. Ήδη 15 γιατροί έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ομάδα του ΙΣΑ.

Ορισμένοι οργανισμοί θα χρησιμοποιήσουν τις δωρεές για να χρηματοδοτήσουν ιατρική βοήθεια για τους Ουκρανούς. Συμπεριλαμβάνεται η αγοράς κιτ πρώτων βοηθειών, σακιδίων γεμισμένων με ιατρικές προμήθειες και ιατρικής αποκατάστασης για τραυματίες στρατιώτες.

Voices of Children

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Voices of Children βοηθά τα παιδιά που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, παρέχοντας ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα παιδιά και βοήθεια να ξεπεράσουν τις συνέπειες των ένοπλων συγκρούσεων και να αναπτυχθούν.