ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Madame Ginger, δείξε μου το βιβλίο σου να σου πω τι τρώμε

Νεφέλη Καραφιλλάκη

Μπορεί ένα βιβλίο μαγειρικής να σου αλλάξει τη ζωή – κατά το «είμαστε ό,τι τρώμε»; Αν είναι γραμμένο από τη Madame Ginger, μπορεί. Η Ginger δεν χωράει σε έναν μόνο τίτλο και αυτό είναι το υπέροχο σ’ εκείνη, γιατί είναι και μαγείρισσα και influential person –πρόσεχε, όχι influencer– και επικοινωνιακή –φύσει και θέσει, ως πρώην στέλεχος σε PR agencies– και πάνω απ’ όλα μια επαγγελματίας, που το μυαλό της παίρνει 150 στροφές το λεπτό. Μαγειρεύει για τα gingerakia της (οι λάτρεις των συνταγών της) και γενικά για όσους θέλουν να μαγειρεύουν και να τρώνε ωραία πράγματα, εύκολα. Αρκεί να μην έχουν κρέας. Αλλά τι να το κάνεις, όλα γίνονται και χωρίς αυτό πλέον.

Απόδειξη γι’ αυτό το τελευταίο (όπως και για το ότι δεν απαιτείται να είσαι χρυσοχέρ@ για να φτιάξεις ένα λαχταριστό φαγητό) είναι το ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ, το βιβλίο με συνταγές της Madame Ginger, που εσωκλείει τη μαγειρική του σήμερα.

 

 

-Από το 1 έως το 10 πόσο δύσκολο ήταν να φτιάξεις ένα βιβλίο μαγειρικής που απευθύνεται τόσο στον κρεατοφάγο όσο και στον vegan;

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή μου φαινόταν τρομερά δύσκολο να φτιάξουμε ένα βιβλίο που να απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα της διατροφικής τους προτίμησης. Όταν ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε και να δοκιμάζουμε τις συνταγές, όμως, ακριβώς όπως είχε γίνει και στη μετάβαση του madameginger.com σε χορτοφαγικό, αντιληφθήκαμε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Αφενός όλοι τρώμε ζυμαρικά, όσπρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και φρούτα, δεν τα τρώμε μόνο οι χορτοφάγοι, και αφετέρου η ελληνική κουζίνα είναι στη βάση της χορτοφαγική με όλα τα λαδερά και τα νηστίσιμά της. Έτσι δημιουργήσαμε ένα βιβλίο με πεντανόστιμες και θρεπτικές συνταγές για να μαγειρεύουν κάθε μέρα οι χορτοφάγοι, αλλά και οι κρεατοφάγοι τις μέρες που δεν τρώνε κρέας ή ψάρι, δηλαδή 4-6 μέρες την εβδομάδα, όπως ορίζει η μεσογειακή διατροφή.

-Ποια είναι η συνταγή του ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ που έχεις μαγειρέψει τις περισσότερες φορές; Ποια δεν σου πέτυχε τουλάχιστον μία φορά;

Αγαπώ όλες μας τις συνταγές, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχω και τις αδυναμίες μου. Από το κεφάλαιο ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ λατρεύω το spread κάσιους, ένα υπέροχο vegan κρεμώδες τυράκι που ταιριάζει παντού, από το ΕΛΛΗΝΙΚO COMFORT φτιάχνω πολύ συχνά το παστίτσιο με τον κιμά μανιταριών και την αφράτη μπεσαμέλ αμυγδάλου και από το COOK LIKE A LOCAL φτιάχνουμε συνέχεια στο σπίτι τα vegan λαζάνια με κιμά σόγιας. Από τις γλυκές συνταγές τα brownies του Φώτη με γλυκοπατάτα, μία συνταγή του συντρόφου μου λατρεύω.

«Όλες οι συνταγές δοκιμάστηκαν πολλές φορές πριν τελειοποιηθούν και πριν τυπωθούν τελικά στο ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ».

Δεν μπορώ να πω ότι μας ταλαιπώρησε κάποια συνταγή ιδιαίτερα, καθώς επιλέξαμε για το πρώτο μας βιβλίο -και λέω μας γιατί έχει συμμετάσχει ενεργά όλη η ομάδα του Madame Ginger στο κομμάτι επιλογής, ανάπτυξης και δοκιμής των συνταγών- να κινηθούμε σε συνταγές που ξέραμε ήδη, που μαγειρεύουμε συχνά στο MG Food Studiο και στα σπίτια μας. Καθώς είναι το πρώτο μου βιβλίο αλλά και από τα πρώτα χορτοφαγικά βιβλία μαγειρικής στην Ελλάδα, επιλέξαμε να βάλουμε συνταγές με τις οποίες είμαστε εξοικειωμένοι εμείς αλλά και το κοινό μας, απλά στην plant based εκδοχή τους.

Madame Ginger Νεφέλη Καραφιλλάκη

«Θα χαρακτήριζα τα μηνύματα που λαμβάνουμε για το ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ ως ελπιδοφόρα για ένα καλύτερο μέλλον».

-Πρότεινέ μας 3 συνταγές του βιβλίου σου και έναν λόγο για να δοκιμάσουμε την καθεμία.

Καθώς ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη χορτοφαγία (ή έτσι νομίζουν τουλάχιστον αφού όλοι έχουμε φάει ένα πιάτο γεμιστά) νομίζουν ότι τρώμε μόνο άνοστες πρασινάδες, θα πρότεινα να δοκιμάσουν έναν από τους plant based κιμάδες μας (από σόγια, μανιτάρια ή φακές), τα ζουμερά μπιφτέκια μας από παντζάρι ή μανιτάρι και το θεϊκό carrot cake της Άννας Χαλικιά, τόσο ζουμερό και νόστιμο που αυτός που θα το δοκιμάσει δύσκολα θα ξανασπάσει αυγά για τα κέικ του.

-Ποιο είναι το πιο ωραίο σχόλιο που έχεις ακούσει για το ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ;
Οι περισσότεροι μάς γράφουν ότι διαβάζοντας το βιβλίο αντιλήφθηκαν ότι μπορούν να μαγειρέψουν εύκολα και θρεπτικά χωρίς ζωικά, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι (δεν θα είναι υπερβολή να πω χιλιάδες αν συμπεριλάβω και τους αναγνώστες του site) μάς λένε ότι αποφάσισαν να μειώσουν ή ακόμα και να κόψουν τα ζωικά προϊόντα. Κάθε τέτοιο μήνυμα με συγκινεί απίστευτα, αφού μία τέτοια απόφαση δεν επηρεάζει θετικά μόνο την υγεία τους, αλλά συμβάλλει στην προστασία των ζώων και κατά της κλιματικής κρίσης.

Madamer Ginger Νεφέλη Καραφιλλάκη

– Θες να αποκαλύψεις ποια συνταγή ενώ ήταν να συμπεριληφθεί, τελικά έμεινε εκτός βιβλίου;

Εκτός από μία σαντιγί που τελικά δεν βάλαμε στο ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ καθώς χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο για να την τελειοποιήσουμε, είχαμε διάφορες ιδέες που αφήσαμε εκτός, γιατί νιώσαμε ότι είτε ήταν αρκετά απαιτητικές σε τεχνική, είτε περιείχαν κάποια υλικά στα οποία δεν είχαν όλοι πρόσβαση στην Ελλάδα. Βέβαια όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν καθημερινά να αλλάξουν τη διατροφή τους σε μερική ή ολική χορτοφαγία, ο κόσμος εξοικειώνεται με νέες τεχνικές, τολμάει να δοκιμάσει νέες γεύσεις και κυρίως υπάρχουν περισσότερες φυτικές επιλογές στα ράφια του σουπερμάρκετ σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Οπότε συνταγές που απορρίψαμε δύο χρόνια πριν που γράφαμε το βιβλίο, μπορεί να έχουν τεράστια επιτυχία σήμερα στο madameginger.com ή να τις δείτε σε επόμενες εκδόσεις μας.

-Ετοιμάζεις κάτι αυτή την εποχή που θες να συζητήσουμε;
Αυτήν την περίοδο κυκλοφορεί το ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ κιτ, μία πρωτότυπη χάρτινη κασετίνα από 100% ανακυκλώσιμο υλικό που περιέχει το ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ και μία πάνινη τσάντα #Gingeraki, για ψώνια γεμάτα στιλ και σεβασμό προς το περιβάλλον και την οποία μπορεί να βρει κανείς στα βιβλιοπωλεία ή στο SHOP μας με μία προσωπική αφιέρωση που θα του γράψω.
Παράλληλα, όμως, παρέα με τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ έχουμε ξεκινήσει το επόμενο βιβλίο μας για το οποίο θα μπορώ να σας πω περισσότερα μέσα στη χρονιά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι και δουλεύουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε μία πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα έκδοση που θα μπει στα ελληνικά σπίτια και θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό και όχι μόνο.

Madame Ginger Νεφέλη Καραφιλλάκη