ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα απόφαση υπέρ της συμπερίληψης των τρανς ατόμων για τα έκτακτα μέτρα ελέγχου κατά του Covid-19

Unsplash

Ο όρος ταυτοποίηση σε αυτή του τη νέα μορφή, μπήκε στη ζωή μας μαζί με την έλευση του κορονοϊού, που εδώ και 2 χρόνια είναι παρόν και καθορίζει τη ζωή μας σε πολλούς τομείς. Πρόκειται, ουσιαστικά για το στάδιο πριν τη λήψη δείγματος για ανίχνευση του SARS-CoV-2, καθώς και κατά τη διάρκεια των ελέγχων τήρησης των μέτρων κατά του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση, η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας είναι απαραίτητη.

 

Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός πως η διαδικασία ταυτοποίησης εντός του πλαισίου των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας είναι μία διαδικασία κουραστική και ψυχοφθόρα. Αυτά τα συναισθήματα, βέβαια, γίνονται ακόμα πιο έντονα για ορισμένα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής των εν λόγω μέτρων, υπήρξαν καταγγελίες από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Συγκεκριμένα, από την Άννα Απέργη, Διευθύντρια/Υπεύθυνη Ενδυνάμωσης Τρανς και ΛΟΑΤΚΙ+ Προσώπων στο ΣΥΔ, σχετικά με την απαγόρευση εισόδου σε τρανς άτομα λόγω «αδυναμίας ταυτοπροσωπίας».

Η νέα Υπουργική Απόφαση που προωθεί τα δικαιώματα & τις ελευθερίες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Αυτή η παρακώλυση της καθημερινότητας εν μέσω κορονοϊού, λοιπόν, είχε γίνει συνήθεια για πολλά τρανς άτομα. Και παρόλο που η διευκόλυνση από την πλευρά της πολιτείας καθώς και η συμπερίληψη των τρανς προσώπων στη νέα ΚΥΑ άργησαν αρκετό καιρό, τελικά έγιναν πράξη με την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Πρόκειται για μία σπουδαία απόφαση που βάζει ένα λιθαράκι στον αγώνα της αναγνώρισης και του σεβασμού με βάση την ταυτότητα φύλου κάθε προσώπου. Προωθεί, επίσης, την ίση μεταχείριση και τον σεβασμό της προσωπικότητας και της ταυτότητας των τρανς ατόμων.

Αναλυτικά η Κοινή Υπουργική απόφαση & οι συμμετέχοντες

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΔΙα/Γ.Π.οικ. 4761/2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 290/Β/29-1-2022, αποφασίστηκε ότι η ταυτοποίηση των τρανς προσώπων κατά την διαδικασία ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, θα πρέπει να πραγματοποιείται, λαμβάνοντας υπόψη την αποδοχή της δήλωσης των τρανς ατόμων σχετικά με την ταυτότητα φύλου τους.

Δηλαδή, θα γίνεται με την προφορική επιβεβαίωση των ατόμων ότι πρόκειται για το ίδια ακριβώς φυσικά πρόσωπα που ταυτοποιούνται με τα έγγραφα. Αυτό θα γίνεται ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα στοιχεία τους μπορεί να μην υποβληθεί στην διαδικασία της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

Η τηλεδιάσκεψη με θέμα «Ταυτοποίηση των διεμφυλικών / τρανς προσώπων λόγω των έκτακτων μέτρων ελέγχου για την COVID-19», που οδήγησε σε αυτήν την σπουδαία υπουργική απόφαση, έλαβε χώρα στις 27 Ιανουαρίου 2022. Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης και ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Βουλευτής Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), το οποίο εκπροσώπησαν ο Γεν. Γραμματέας Κίμων Μελικέρτης και η Άννα Απέργη-Κωνσταντινίδη Διευθύντρια του ΣΥΔ.