ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν γίνεις vegan;

Unsplash

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Δεν είσαι μόνη. Κάθε μήνα, οι άνθρωποι δοκιμάζουν τη διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά για ηθικούς, περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για την υγεία τους.

Τι είναι η vegan διατροφή;

Unsplash

Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία είναι η ολοκληρωτική αποχή από το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, καθώς και το μέλι. Συνήθως γίνεται για λόγους ηθικής, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον.

Η vegan διατροφή είναι αναμφίβολα από τις επικρατέστερες διατροφικές τάσεις των τελευταίων ετών, με όλο και περισσότερους να απαρνιούνται οριστικά οποιοδήποτε ζωικό προϊόν.
Πριν πεις αντίο σε όλες τις αγαπημένες σου συνταγές με κοτόπουλο, οι ειδικοί προειδοποιούν: Δεν είναι απαραίτητα εύκολο. Αξίζει λοιπόν τον κόπο; Για να απαντήσουμε σε αυτό, θα πρέπει να μάθεις πώς είναι να γίνεσαι vegan. Ειδικά κατά τη διάρκεια αυτών των δυνητικά δύσκολων πρώτων 30 μεταβατικών ημερών.

Αν και εσύ λοιπόν σκέφτεσαι τη vegan διατροφή, καλό είναι να μάθεις τι θα συμβεί στο σώμα σου από τον πρώτο μήνα που θα αλλάξεις τη διατροφή σου.

Αύξηση ή μείωση βάρους

Πολλοί εκπλήσσονται από το πόσο εύκολα μπορεί να χάσουν βάρος μόλις μεταβούν σε μια πλήρως vegan διατροφή. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις πιο χαμηλές θερμίδες που προσλαμβάνουν. Ένας άλλος λόγος;  Δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις vegan σνακ.  Από την άλλη η αλλαγή στη διατροφή σου μπορεί να σε οδηγήσει σε vegan πειρασμούς, που μπορεί να αυξήσουν το βάρος σου.

Συμπέρασμα; Οποιεσδήποτε αλλαγές στη ζυγαριά όταν ξεκινήσεις vegan διατροφή εξαρτώνται από το πώς τρως. Εάν επιλέξεις vegan πρόχειρο φαγητό – ή το παρακάνεις με τους υδατάνθρακες- μπορεί να κερδίσεις βάρος.

Παρατεταμένο αίσθημα πείνας

Μερικές φορές οι λεπτομέρειες μιας νέας διατροφής μπορεί να σε δυσκολέψουν μέχρι να τις συνηθίσεις. Ακόμα και αν είσαι μια vegan MasterChef και ξέρεις να προγραμματίζεις τα γεύματα της ημέρας. Το κόψιμο του κρέατος στη vegan διατροφή είναι το εύκολο κομμάτι. Αλλά το κόψιμο των αυγών και των γαλακτοκομικών, είναι πολύ πιο δύσκολο. Έτσι τις πρώτες εβδομάδες, είναι λογικό να βιώνεις ένα παρατεταμένο αίσθημα πείνας.

Vegan διατροφή και ανεπάρκεια βιταμινών

Όσο καλή μπορεί να είναι μια vegan διατροφή για την υγεία, υπάρχει πιθανότητα για ανεπάρκειες βιταμινών, ειδικά στη Β12. Η Β12, ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και τη συναντούμε σε μεγάλες ποσότητες στο κόκκινο κρέας. Υπάρχουν ωστόσο ψάρια και θαλασσινά που είναι πλούσιες πηγές Β12.

Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για πολλές σωματικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού των πρωτεϊνών και του σχηματισμού ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο. Διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος. Μεγάλη ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και βλάβη στο νευρικό σύστημα, καθώς και σε στειρότητα, οστικές νόσους και καρδιακές παθήσεις. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 2,4 mcg για ενήλικες, 2,6 mcg την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 2,8 mcg ημερησίως κατά το θηλασμό.

Η έλλειψη Β12 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αναιμία, πονοκέφαλο, προβλήματα μνήμης, κακή διάθεση και αδυναμία. Τα τρόφιμα που συχνά αναφέρονται ως πλούσιες φυτικές πηγές βιταμίνης Β12, είναι τα ανεπεξέργαστα βιολογικά προϊόντα (ολικής άλεσης), μανιτάρια που καλλιεργούνται σε εδάφη πλούσια σε Β12, μικροάλγη όπως η σπιρουλίνα και η χλωρέλλα και βρώσιμη μαγιά.

Πρήξιμο και φούσκωμα

Το φούσκωμα και τα αέρια είναι συμπτώματα που τα έχει βιώσει σχεδόν κάθε χορτοφάγος και κυρίως vegan, στην αρχή της απόπειράς του να τρέφεται μόνο με φυτικής προέλευσης τροφές. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν έχουν όλοι ομαλή μετάβαση όταν αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό οι φυτικής προέλευσης τροφές στη διατροφή τους. Η αλλαγή στη διατροφή, μπορεί να μην συναντήσει τα ευνοϊκότερα βακτήρια στο έντερό, με αποτέλεσμα τα «λάθος» αυτά βακτήρια να παράγουν αέρια σε ποσότητες που δεν έχει συνηθίσει το γαστρεντερικό, οδηγώντας σε φούσκωμα.

Περισσότερη ενέργεια

Στη vegan διατροφή χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια για τη διάσπαση των φυτών, από ό,τι για το κρέας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να δαπανήσεις την ενέργειά σου οπουδήποτε αλλού. Μπορείς να γυμναστείς ή να ξεκινήσεις μία νέα δραστηριότητα που είναι έντονη, τύπου αερόβια. Μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτήν την ενέργεια για να προετοιμάζεις εσύ τα γεύματά σου και να μπαίνεις πιο συχνά στην κουζίνα.

Αλλά αυτό οφείλεται σε μια vegan διατροφή ή σε κάτι άλλο; Η αυξημένη ενέργεια και η έλλειψη απογευματινής υπνηλίας, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας πιο υγιεινής διατροφής συνολικά, ειδικά αν το να είσαι vegan σημαίνει ότι αποφεύγεις τις γλυκές λιχουδιές και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αλλαγή στη γεύση

Αρκετοί vegans αναφέρουν μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη γεύση τους. Συγκεκριμένα, η αίσθηση της γεύσης τους ενισχύεται, με αποτέλεσμα το φαγητό να τους δίνει ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση και ικανοποίηση.

Η επιστήμη επιβεβαιώνει αυτή τη μεταμόρφωση της γεύσης. Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι ακόμα και μια διατροφή λίγων εβδομάδων, χωρίς fast food και ζωικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη, η γεύση αρχίζει να αλλάζει.

Λαμπερή επιδερμίδα

Aρκετοί vegans αναφέρουν ότι ο θετικός αντίκτυπος στο δέρμα τους από τις πρώτες κιόλας μέρες αλλαγής στη διατροφή τους, είναι εντυπωσιακός. Σύμφωνα με έρευνες, ο χειρότερος εχθρός του δέρματος και πυροδότης της ακμής και των ρυτίδων είναι τα γαλακτοκομικά. Η vegan διατροφή, εκτός του να απομακρύνει από τα ζωικά προϊόντα, κατευθύνει και προς την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, κάτι που σημαίνει διπλό όφελος: Από τη μία αφαιρείς επεξεργασμένες τροφές και κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή σου και από την άλλη τη θέση τους παίρνουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Αυτό, αυτόματα, επηρεάζει θετικά το δέρμα μας, τόσο χαρίζοντάς του φωτεινότητα και λάμψη, όσο και μειώνοντας το πρήξιμο.

Το απόλυτο makeover στο μικροβίωμα του εντέρου

H vegan διατροφή, μπορεί να ενισχύσει τα μικρόβια του εντέρου που σχετίζονται με τη βελτίωση του σωματικού βάρους, της σωματικής σύστασης και του γλυκαιμικού ελέγχου. Η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους, στην ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Οι φυτικές ίνες είναι το πιο σημαντικό συστατικό των φυτικών τροφών που προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Τα βακτήρια Faecalibacterium prausnitzii είναι ένα είδος που παράγει λιπαρά οξέα, που διασπούν τα σύνθετα φυτικά σάκχαρα και το άμυλο, ώστε να παράγουν υγιεινά άλλα λιπαρά οξέα που έχουν ευεργετική επίδραση στο σωματικό βάρος, στη σωματική σύσταση και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.