ΠΡΟΣΩΠΟ

5 skincare συστατικά κατά της γήρανσης

Pexels

H γήρανση είναι μία φυσιολογική, βαθμιαία διαδικασία του ανθρώπινου οργανισμού και χωρίς αμφιβολία, μία από τις πιο διαδεδομένες «ανησυχίες» των γυναικών στον beauty κόσμο. Εκτός από το DNA και γενικότερα τους γενετικούς παράγοντες, συνδέεται άμεσα και με τον τρόπο ζωής, την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, το στρες και τη διατροφή. Όλα αυτά μεταφράζονται στο πρόσωπό μας ως τα πρώτα σημάδια της δερματικής γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές, ρυτίδες, απώλεια λάμψης και σφριγηλότητας, ξηρότητα κλπ.

 

Και αφού δεν μπορούμε να σταματήσουμε το χρόνο (και τη γήρανση της επιδερμίδας μας), μπορούμε, να δράσουμε αφενός προληπτικά, στοχεύοντας τους παράγοντες που την προκαλούν (πχ φωτογήρανση), αφετέρου, να αντιμετωπίσουμε τα σημάδια της με τα κατάλληλα προϊόντα, που περιέχουν συγκεκριμένα skincare συστατικά. Ποια συστατικά πρέπει να αναζητάς στις αντιγηραντικές κρέμες σου; Τσέκαρε την παρακάτω λίστα.

5 skincare συστατικά ενάντια στη γήρανση

-Βιταμίνη C

Γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη C είναι ένα από τα λίγα skincare συστατικά που έχει αποδειχθεί, βάση μελετών, πως εκτός από αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δρα κατά της γήρανσης του δέρματος. Μειώνει τις ρυτίδες, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τα πρώτα σημάδια γήρανσης και τις δυσχρωμίες, βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας, επαναφέροντας τη χαμένη λάμψη της. Ένας εύκολος τρόπος να εντάξεις στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου έναν ορό με βιταμίνη C, είναι να τον συνδυάζεις καθημερινά με το αντηλιακό σου για αντιοξειδωτική και αντιγηραντική προστασία από μέσα και από έξω.

-Ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι ένας τύπος ρετινοειδούς που προέρχεται από τη βιταμίνη Α. Αυξάνει την κυτταρική ανανέωση στο δέρμα, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, εξισορροπεί την παραγωγή ελαίου και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Συμβάλλει στη σφριγηλότητά της, στη λείανση των ρυτίδων και λεπτών γραμμών, βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος, τονώνει την παραγωγή κολλαγόνου, ινοβλαστών και ελαστίνης. Βέβαια, χρειάζεται προσοχή κατά τη χρήση της, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις.

-Νιασιναμίδη

Μπορεί η βασική ιδιότητα της νιασιναμίδης (βιταμίνη B3) να είναι η ενίσχυση της σύνθεσης κεραμιδίων και η αποκατάσταση της λειτουργίας του επιδερμικού φραγμού- με μία φράση να συμβάλλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας- όμως, παράλληλα, έχει και ιδιότητες ενάντια στη γήρανση του δέρματος, μιας και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου συμβάλλοντας στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

-Βιταμίνη Ε

Γνωστή κυρίως για τις υπερ-ενυδατικές της ιδιότητες, η βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προέρχονται από τη χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ παράλληλα, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος. Είναι ανεκτή απ’ όλους τους τύπους δέρματος.

-Ρεσβερατρόλη

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη που βρίσκεται κυρίως στα σταφύλια και προλαμβάνει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και τις εξωτερικές περιβαλλοντικές επιθέσεις, ενεργοποιώντας παράλληλα τη δράση των πρωτεϊνών στο δέρμα. Ακόμη, βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας, μειώνοντας τη φλεγμονή, προστατεύοντας παράλληλα από την πρόωρη γήρανση.