FITNESS

Τι πρέπει να τρως μετά τη γυμναστική για να έχεις μάξιμουμ αποτελέσματα. Πρέπει να τρως αμέσως;

Unsplash

Μήπως είναι λάθος να επιβραβεύεις τον εαυτό σου με ένα cheeseburger με πατάτες μετά από μία ώρα προπόνησης;

Ξέρουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε τις σωστές τροφές πριν τη γυμναστική, ώστε να εφοδιαζόμαστε με την ενέργεια του υδατάνθρακα, χωρίς όμως να τρώμε πολύ και βαριά; Ένα σνακ, όπως η μπανάνα, δεν οδηγεί σε βαρυστομάχιασμα και μπορείς να το καταναλώσεις 1-2 ώρες πριν την άσκηση.

Πόσο σημαντικό είναι όμως να τρως σωστά αμέσως μετά τη γυμναστική; Μήπως τελικά τα σουβλάκια σαμποτάρουν όλη σου την προσπάθεια; Μήπως πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ πρωτεΐνης, υδατάνθρακα και ενυδάτωσης; Πάμε να δούμε πώς πρέπει να τρώμε εάν γυμνάζομαστε πολλή ώρα σε υψηλή ένταση αλλά και ποιες είναι οι κινήσεις μετά τη γυμναστική αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας.

Να τρως πρωτεΐνη κάθε λίγες ώρες

Παλιότερα πίστευαν ότι πρέπει να πίνεις ένα protein shake με το που τελειώσεις τη γυμναστική σου γιατί το σώμα χρειάζεται άμεσα θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα απορροφήσει και πιο εύκολα. Αν και η πρωτεΐνη είναι πράγματι απαραίτητη, δεν υπάρχει λόγος να βιαστείς. Σύμφωνα με έρευνα του 2020, μπορείς να φας έως και 3 ώρες μετά τη γυμναστική και να εκμεταλλευτείς το γνωστό και ως «αναβολικό παράθυρο». Ιδανικά, είναι πιο σημαντικό να εντάξεις την πρωτεΐνη σε όλα σου τα γεύματα. Και σε περίπτωση που αναρωτιέσαι για το τι πρέπει να τρως μετά την άσκηση, η αναλογία είναι 3 αυγά ή ένα μεγάλο στήθος κοτόπουλο ή βρώμη με γάλα και αμύγδαλα ή ένα φλιτζάνι γιαούρτι.

Αύξησε τις θερμίδες και τον υδατάνθρακα μετά από σκληρή γυμναστική

Η διάρκεια και η ένταση παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώσεις αφού τελειώσεις. Ο υδατάνθρακας είναι η βασική διατροφική ομάδα που χρειάζεσαι για να πάρεις ενέργεια και το μόνο πράγμα που απαγορεύεται να κάνεις είναι να μην φας μετά τη γυμναστική «τιμωρώντας» έτσι τον εαυτό σου. Αν έχεις γυμναστεί σε υψηλή ένταση για πάνω από μία ώρα, αύξησε τους υδατάνθρακες. 40-60 γραμ. υδατάνθρακα μαζί με 20 γραμ. πρωτεΐνης είναι η ιδανική αναλογία.

Προτίμησε φρούτα, σοκολατούχο γάλα, φυσικούς χυμούς, ψωμί, τοστ, smoothies, πατάτες και ζυμαρικά. Μην ξεχνάς εξάλλου ότι κάθε σώμα έχει διαφορετικές ανάγκες, που εξαρτώνται από τα επίπεδα υγείας αλλά και βάρους.

θ

Υγρά και ηλεκτρολύτες (αμέσως μετά τη γυμναστική)

Χάνεις πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και επιβάλλεται να τα αναπληρώσεις στο τέλος. Αν δεν είσαι και μεγάλη fan της σωστής ενυδάτωσης, μην περιμένεις καθόλου. Το χρώμα των ούρων σου είναι μία καλή ένδειξη για να καταλάβεις αν έχεις αφυδατωθεί και αν επιβάλλεται να αυξήσεις την καθημερινή πρόσληψη υγρών. Δώσε προτεραιότητα στο νερό και μετά μπορείς να περάσεις σε smoothies φρούτων και ηλεκτρολύτες.