TIPS

Πώς και πόσο συχνά πρέπει να πλένεις το τζιν σου για να το έχεις για πάντα

Imaxtree

Η αλήθεια είναι πως όταν βρεις το σωστό τζιν που ταιριάζει τέλεια τόσο στο στιλ, όσο και στον σωματότυπό σου ονειρεύεσαι πως δεν θα χαλάσει ποτέ. Μέσα στα χρόνια έχουν «κυκλοφορήσει» πολλές συμβουλές για το πώς να πλένεις ή να μην πλένεις το τζιν σου. Στην πραγματικότητα υπάρχει αυτή η «χρυσή» ισορροπία που θα λειτουργήσει υπέροχα, τόσο για σένα όσο και για το τζιν σου.

Αναρωτιέσαι αν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να πλένεις το τζιν σου για να μην φθαρεί ποτέ; Φυσικά και υπάρχει. Για αρχή να πούμε ότι τα τζιν πρέπει να πλένονται για να απομακρύνονται από πάνω τους οι μυρωδιές και τα βακτήρια. Δεν θέλω να σε ταράξω αλλά σκέψου για λίγο όλες τις επιφάνειες που κάθεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας – σε φυσιολογικές συνθήκες μέσα σε αυτές πιθανόν να είναι και το κάθισμα του μετρό. Οπότε όχι, το να μην πλένεις το τζιν σου δεν είναι σε καμία περίπτωση λύση.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις το τζιν παντελόνι σου;

Η ιδανική συχνότητα είναι κάθε 3 φορές που το φοράς. Ωστόσο και οι 4 φορές, αν δεν έχεις λερωθεί θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μία χαρά. Φρόντισε να μην πλένεις υπερβολικά το τζιν γιατί αυτό θα το κάνει να φθαρεί πιο γρήγορα.

Αν έχεις ένα skinny τζιν παντελόνι που σακουλιάζει μετα τη δεύτερη φορά που το φοράς αλλά δεν είναι η ώρα του να πλυθεί υπάρχει τρόπος να το επαναφέρεις. Ψέκασέ το με νερό στο οποίο θα έχεις ρίξει 10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας. Και άφησέ το να στεγνώσει.

 

Αν έχεις αγοράσει ένα καινούργιο τζιν και είναι άκαμπτο είναι πολύ σημαντικό να το πλύνεις για να αφαιρέσεις την κόλλα από πάνω του. Αν το φορέσεις έτσι μπορεί η τριβή να το κάνει να σκιστεί και να χαλάσει πιο γρήγορα.

Πώς να πλένεις το τζιν

Ο χρυσός κανόνας είναι να χρησιμοποιείς πάντα κρύο νερό. Και τον κύκλο του πλυντηρίου για ευαίσθητα ρούχα. Πριν βάλεις το τζιν σου στο πλυντήριο φρόντισε να το γυρίσεις από την ανάποδη. Όσον αφορά στα απορρυπαντικά, απόφυγε προϊόντα με σκληρές χημικές ουσίες.

Κάνε skip το μαλακτικό γιατί μπορεί να προσθέσει περιττά χημικά στο τζιν και να χαλάσει το ύφασμα με την πάροδο του χρόνου.

Πώς θα στεγνώσει το τζιν

Αν δεν θέλεις να χαλάσει το τζιν παντελόνι σου, φρόντισε να το κρατήσεις μακριά από τα στεγνωτήρια. Άφησέ το πάντα να στεγνώνει φυσικά με τον αέρα.

Μπορώ να πάω το τζιν στο καθαριστήριο;

Αυτό εξαρτάται από το ύφασμα και την ποιότητα του τζιν -και από εσένα. Αν δηλαδή πρόκειται για ένα πιο «απαιτητικό» τζιν από ένα συνηθισμένο τότε ναι καλό θα ήταν να το πας. Όπως επίσης ίσως σκεφτείς να πας στο καθαριστήριο το λευκό ή το χρωματιστό τζιν σου για να αποτρέψεις το ξεθώριασμα ή τον αποχρωματισμό.

Το τζιν στην κατάψυξη. Ναι ή όχι;

Οι ειδικοί έχουν συμφωνήσει ότι με το να βάζεις τα τζιν στην κατάψυξη δεν θα καταφέρεις τίποτα. Το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο το τζιν θα καθαριστεί είναι μύθος. Αυτή η μέθοδος αρχικά αφορούσε τα ακατέργαστα τζιν. Όμως σήμερα τα τζιν είναι ένα mix από υφάσματα (κυρίως για την ελαστικότητα). Οπότε, καλύτερα κράτα χώρο στην κατάψυξη για τα τρόφιμα σου. Και βάλε το τζιν στο πλυντήριο.