ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγωμένο τσάι: 3 σπιτικές συνταγές που μειώνουν τις φλεγμονές και σε ξεδιψούν

Unsplash

Υπάρχουν κάποια πράγματα, των οποίων την ύπαρξη θυμόμαστε μόνο όταν φτάσει το καλοκαίρι. Τζιτζίκια, καρπούζι, αντηλιακό (μέγα λάθος), τηγανιτά κολοκυθάκια και παγωμένο τσάι.

Όταν δεν πίνεις πολύ νερό, το στόμα σου ζητά λίγο παγωμένο τσάι. Θα αγοράσεις από το περίπτερο αλλά μπορείς να το φτιάξεις και στο σπίτι με διαφορετικούς τρόπους. Να το εμπλουτίσεις με βότανα και φρούτα και να πετύχεις έναν διπλό σκοπό. Να ξεδιψάσεις μέσα στον καύσωνα και να βελτιώσεις την υγεία σου μειώνοντας τις φλεγμονές. Για πάμε να φτιάξουμε το πιο δροσερό παγωμένο τσάι. Σε 3 εκδοχές.

Παγωμένο τσάι με τζίντερ και λεμόνι

Στην Αγιουρβέδα, το τζίντζερ θεωρείται «χωνευτική φωτιά» επειδή ενισχύει την κυκλοφορία στο σώμα και γίνεται το καλύτερο αντιφλεγμονώδες. Θα χρειαστείς 1 λίτρο βρασμένο νερό, 4 φακελάκια μαύρο τσάι, 2 ματσάκια μέντα, 1 κουταλιά τζίντζερ, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι και 4 κουταλιές μέλι.

Βράσε τα φακελάκια, πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού και τη μέντα. Όταν γίνει χλιαρό, πρόσθεσε το μέλι και τον χυμό λεμονιού. Βάλε στο ψυγείο και περίμενε.

Κανέλα και κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι το πιο γνωστό βότανο στην καταπολέμηση φλεγμονών, εώ η κανέλα κρατά σταθερά τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα. Θα χρειαστείς 1-2 κουταλιές πράσινο τσάι, 1/4 κουταλάκι κανέλα, 1/8 κουταλάκι κουρκουμά, φέτες λεμονιού και 1 κουταλάκι μέλι. Λιώσε στο γουδί τα υλικά και βάλτα στο καυτό νερό για 3-5 λεπτά. Σούρωσε και βάλε την κανάτα στο ψυγείο. Οι φέτες λεμονιού είναι προαιρετικές.

Δενδρολίβανο και πορτοκάλι

Το αγαπημένο βότανο συνδέεται με καλύτερη υγεία εγκεφάλου, καταπολεμά τις βακτηριακές μολύνσεις, προλαμβάνει τον διαβήτη και προστατεύει το συκώτι. Το πορτοκάλι κάνει τα πράγματα λίγο πιο ζουμερά και φρουτώδη.
Θα χρειαστείς 1 μπουκάλι παγωμένο τσάι, 2 πορτοκάλια, 1 λεμόνι και 5 ματσάκια δενδρολίβανο. Ρίξε το τσάι σε μία κανάτα μαζί με τον χυμό από πορτοκάλι. Τρίψε το δενδρολίβανο με τα χέρια σου και σούρωσε καλά. Ψυγείο και έτοιμο.