ROLE MODELS

Η Charlize Theron, θύμα ενδοοικογενειακής βίας, έκανε την πιο γενναιόδωρη δωρεά για τις κακοποιημένες γυναίκες

AP Photo Chris Pizzello

Μέσω του ιδρύματός της, η Charlize Theron ανακοίνωσε τη γενναιόδωρη δωρεά ύψους 1.000.000 δολαρίων για τη στήριξη των θυμάτων του κορονοϊού και των καταφυγίων που φιλοξενούν γυναίκες και παιδιά θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.

 

«Μέσα σ’ αυτή την άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση, μας έχει ζητηθεί να βρούμε καταφύγιο στην ασφάλεια των σπιτιών μας- αλλά τι γίνεται αν τα σπίτια μας αν δεν είναι ασφαλή;» γράφει η Charlize Theron κάτω από το σχετικό instagram post, και συνεχίζει: «Για εκατομμύρια γυναικών και παιδιών ανά τον κόσμο, το να μοιράζονται την ίδια στέγη με τον κακοποιό τους, το σπίτι μπορεί να είναι επικίνδυνο».

«Αυτός είναι ο λόγος που, στηρίζω την παγκόσμια μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 μαζί με το ίδρυμα CTAOP (Charlize Theron Africa Outreach Project) και ενώνοντας τις δυνάμεις μας με το CARE και το Entertainment Industry Foundation, στηρίζοντας το #TogetherForHer. Η ομάδα μου προσφέρει 1 εκατομμύριο δολάρια για την ανακούφιση από τον COVID με τις 500.000 συγκεκριμένα να πηγαίνουν στην καμπάνια μας “Together For Her” (σ.σ «Μαζί για εκείνη»). Στηρίζουμε έτσι τις γυναίκες ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία εξασφαλίζοντας πόρους σε έγκυρα καταφύγια ανά τον κόσμο».

Η σοκαριστική προσωπική ιστορία της Charlize Theron

Η ευαισθησία της 45χρονης ηθοποιού προς τα ζητήματα της βίας κατά των γυναικών δεν πηγάζει μόνο από πεποίθηση. Η Theron έχει βιώσει στο πετσί της πώς είναι να ζεις μέσα σ’ ένα άκρως δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον. Ο πατέρας της, Charles Theron ήταν αλκοολικός και βίαιος. Όταν εκείνη ήταν 15 ετών, η μητέρα της, την οποία λατρεύει, αναγκάστηκε να τον σκοτώσει για να αμυνθεί.

«Ο πατέρας μου ήταν τόσο μεθυσμένος, που κανονικά δεν θα μπορούσε να περπατάει, όταν μπήκε στο σπίτι μ’ ένα όπλο. Εγώ και η μητέρα μου βρισκόμασταν στο δωμάτιό μου όταν εκείνος προσπάθησε να ανοίξει σπρώχνοντας την πόρτα. Έκανε ένα βήμα πίσω και πυροβόλησε την πόρτα 3 φορές. Καμία από τις σφαίρες δεν μας χτύπησε, γεγονός που ήταν θαύμα» περιγράφει η Theron σε συνέντευξή της. «Ήταν σε αυτοάμυνα, έβαλε τέλος στην απειλή. Ο πατέρας μου ήταν ένας άρρωστος άνθρωπος, δεν υπήρχε ελπίδα για την κατάστασή του». Η μητέρα της Charlize Theron δεν διώχθηκε ποτέ αφού η έρευνα όντως απέδειξε πως βρισκόταν σε κατάσταση αυτοάμυνας. Και η Charlize, όπως παραδέχεται, δεν ντράπηκε ποτέ γι’ αυτό που συνέβη. Και μπράβο της.