ΒΙΒΛΙΑ

Ένα δωρεάν βιβλίο του βραβευμένου εικονογράφου Axel Scheffler εξηγεί τον κορονοϊό στα παιδιά

Unsplash

Ο βραβευμένος εικονογράφος παραμυθιών όπως το «Γκρούφαλο» ένωσε τις δυνάμης του με συγγραφείς παιδικών βιβλίων και το London School of Hygiene & Tropical Medicine κι έφτιαξε ένα μοναδικό δώρο για όλα τα παιδιά και τους γονείς του. Σίγουρα, όλοι θα επιθυμούσαμε να είναι αχρείαστο ένα παιδικό βιβλίο που εξηγεί τι συμβαίνει με τον κορονοϊό στα παιδιά, αλλά παραμένει ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα για όλους τους γονείς παγκοσμίως. Το βιβλίο διατίθεται και στην Ελλάδα, δωρεάν από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή κατάσταση την οποία βιώνουμε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι. Και όσες απορίες έχουμε εμείς γι’ αυτήν, άλλες τόσες έχουν τα μικρά παιδιά. Πώς μπορεί κανείς να τους λύσει τις απορίες τους γύρω από τον νέο ιό και την ασθένεια που προκαλεί; Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να βοηθήσει όλους τους γονείς να το κάνουν.

Η έκδοση του αποτελεί πρωτοβουλία των εκδόσεων παιδικών βιβλίων Nosy Crow που έχουν ως έδρα τους το Λονδίνο. Την εικονογράφηση επιμελείται ο Axel Scheffler και τα κείμενα συνυπογράφουν οι Elizabeth Jenner, Kate Wilson και Nia Roberts.

Φυσικά το βιβλίο έγινε με τη συνεργασία ιατρών και συγκεκριμένα από τον καθηγητή Graham Medley του London School of Hygiene & Tropical Medicine. Στην έκδοση συμμετείχαν επίσης δύο δάσκαλοι και ένας παιδοψυχίατρος.

Οι εκδόσεις Ίκαρος ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση

Στην Ελλάδα ήταν οι εκδόσεις Ίκαρος που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα των εκδόσεων “Nosy Crow” για να το διαθέσουν δωρεάν και στα ελληνικά. Αξίζει δε να σου πω ότι όλοι οι συντελεστές του βιβλίου τόσο στην αγγλική όσο και στην ελληνική γλώσσα εργάστηκαν εθελοντικά.

«Από τις εκδόσεις Ίκαρος διατίθεται δωρεάν από σήμερα ένα ηλεκτρονικό βιβλίο για τον κορωνοϊό που έχει στόχο να βοηθήσει τους γονείς και τα μικρά παιδιά να απαντήσουν σε πιθανές ερωτήσεις γύρω από τον ιό και την ασθένεια COVID-19 με απλά λόγια», αναφέρουν σχετικά οι εκδόσεις.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο δωρεάν και μπορεί να διαβαστεί εδώ, αλλά και στην πλατφόρμα issuu. Το βιβλίο εξηγεί στα παιδιά τι είναι οι ιοί και συγκεκριμένα ο Covid – 19, πώς μεταδίδεται, γιατί όλοι ανησυχούν μην κολλήσουν και τον λόγο για τον οποίο #ΜένουμεΣπίτι. Επίσης τους εξηγεί γιατί κάποιοι χρειάζεται να δουλεύουν ακόμα εκτός σπιτιού αλλά και τι μπορούν να κάνουν εκείνα για να βοηθήσουν. Επίσης τα αφήνει με την ελπίδα ενός καλύτερου περισσότερο συλλογικού αύριο. Κι αυτό το τελευταίο είναι ανεκτίμητο.

Το Γκρούφαλο είναι ένας επιπλέον λόγος να αγαπήσεις τον Axel Scheffler

Όσο για το «Γκρούφαλο» που σου ανέφερα στην αρχή, αυτό είναι ένας ήρωας που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον πλανήτη. Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις, ήρθε ο καιρός να το ανακαλύψεις κι αυτό.

«Ένα ποντικάκι βγήκε βόλτα στο σκοτεινό δάσος. Μια αλεπού είδε το ποντικάκι και το ποντικάκι τής φάνηκε πολύ νόστιμο”. Ακολούθησε το έξυπνο ποντικάκι και μάθε πώς θα γλιτώσει από μια αλεπού, μια κουκουβάγια, ένα φίδι κι ένα πεινασμένο γκρούφαλο», αναφέρει η περίληψη του βιβλίου των Julia Donaldson και Axel Scheffler που θεωρούνται ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημουργικά δίδυμα στην ιστορία της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας.