FLAWSOME LIFE TIPS

Το ρόφημα με κουρκουμά που τονώνει το ανοσοποιητικό σου και φτιάχνεται πανεύκολα

Unsplash

Το πιο ωφέλιμο και instagram-ικό ρόφημα που θα φτιάξεις μόνη σου, στο σπίτι. Σου μιλάω για το golden chai latte, με κουρκουμά. Τονώνει το ανοσοποιητικό σου και φτιάχνεται πανεύκολα.

Τα οφέλη του κουρκουμά

Τα τελευταία χρόνια ο κουρκουμάς έχει μπει λίγο πολύ σε κάθε σύγχρονη κουζίνα και όχι άδικα, αφού αποτελεί ένα πανάρχαιο γιατρικό της φύσης που αποδεικνύει καθημερινά την αξία του.

Το χρυσό μπαχαρικό που έχει λατρέψει ολόκληρη η Ανατολή και έχει αναδείξει η ινδική φιλοσοφία της Αγιουρβέδα, είναι ένας από τους πολυτιμότερους συμμάχους της υγείας και της ευεξίας σου. Όταν συνδυάζεται με αγαπημένα μπαχαρικά, μαύρο τσάι και φυτικό γάλα, τότε το αποτέλεσμα είναι ένα λαχταριστό ρόφημα που αξίζει μια θέση στην καθημερινή σου διατροφή.

Ο κουρκουμάς είναι στην πραγματικότητα ρίζα και χρωστάει το πλούσιο, κίτρινο χρώμα του στην κουρκουμίνη, ένα συστατικό εξαιρετικά αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες.

Στην αρχαία Ινδία, ο κουρκουμάς χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο ενάντια στην αϋπνία, τον βήχα και το κρύωμα. Επιπλέον, πολλές σύγχρονες μελέτες εξετάζουν την επίδραση του κουρκουμά σε ασθένειες όπως το Alzheimer, η αρθρίτιδα αλλά και η κατάθλιψη, μιας που αποδεδειγμένα πρόκειται παθήσεις που σχετίζονται με τις χρόνιες φλεγμονές.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί πως ο κουρκουμάς ανακουφίζει τον πόνο των αρθρώσεων και βελτιώνει την πέψη καθώς και την υγεία του στομάχου.

Αν αναζητάς περισσότερη συγκέντρωση και καλύτερη μνήμη, το ρόφημα κουρκουμά είναι η τέλεια επιλογή, αφού αποδεδειγμένα αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης BDNF που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό νέων νευρικών συνάψεων στον εγκέφαλο.

Η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη φαίνεται να αυξάνονται μετά από πρόσληψη κουρκουμίνης, ανεβάζοντας τη διάθεσή μας, ενώ ακόμα και η αϋπνία φαίνεται να υποχωρεί μετά την απόλαυση ενός ζεστού golden latte. Το πιο σημαντικό, όμως, από τα οφέλη του κουρκουμά είναι η πολύ υψηλή αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή του δράση που, συνδυαστικά, προσφέρουν ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, με την υπογραφή της Αγιουρβέδα.

Μπορείς, λοιπόν, να καταλάβεις γιατί επιλέξαμε αυτή τη στιγμή για να σου αποκαλύψουμε τη «μαγική» συνταγή του ευεργετικού golden chai latte. Δες παρακάτω πώς θα το φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι.

Υλικά (για 2 φλυτζάνια)

1 φλιτζάνι γάλα σόγιας

1 φλιτζάνι νερό

1 κουταλάκι κουρκουμά

1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη

1/2 κουταλάκι κανέλα

1 πρέζα μαύρο πιπέρι

Μέλι ανάλογα με τη γεύση

Εκτέλεση

Βάλε όλα τα υλικά μέσα σε ένα κατσαρολάκι και άφησέ τα σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά. Βγάλε το ρόφημα από τη φωτιά πριν πάρει βράση και απόλαυσε.

Σημείωση: Κάποιοι αντί για μπαχαρικά, προτιμούν να αναμιγνύουν το γάλα με μία κούπα μαύρου τσαγιού, ωστόσο μην προτιμήσεις αυτή την εκδοχή αν απολαύσεις το ρόφημά σου λίγο πριν κοιμηθείς.

Ρύθμισε τα μπαχαρικά σύμφωνα με τις δικές σου προτιμήσεις. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις γλυκάνισο, γαρύφαλλο ή και μοσχοκάρυδο. Σε κάθε περίπτωση, για να πετύχεις μέγιστη απορρόφηση του κουρκουμά από τον οργανισμό σου, μην παραλείψεις μια πρέζα μαύρο πιπέρι στο ρόφημά σου.