ΕΞΟΔΟΣ

Thanksgiving: Πώς να το γιορτάσεις στο σπίτι (και 3 μαγαζιά για να φας έξω)

IMAXTREE

Ναι, είχαμε και στο χωριό μας Thanksgiving και ναι θα το γιορτάσουμε. Όχι επειδή είναι δική μας παράδοση, αλλά επειδή ψάχνουμε ευκαιρία να φάμε καλά και να δούμε φίλους.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Thanksgiving είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών που γιορτάζεται σε διαφορετικές ημερομηνίες στις Η.Π.Α, τον Καναδά και αλλού. Ξεκίνησε ως η μέρα ευγνωμοσύνης για το θερισμό και πήρε διάφορες ιστορικές και πολιτιστικές προεκτάσεις. Σήμερα είναι ημέρα ευγνωμοσύνης για όλα όσα έχεις στη ζωή σου και αποτελεί καλή αφορμή για να ξαναβρεθείς με την οικογένειά σου. Σαν ένα κυριακάτικο μεσημέρι για εμάς δηλαδή. Απλά εκεί έχουν και παρέλαση.

Όπως και το Halloween, έτσι και το Thanksgiving έχει ξεκινήσει να γιορτάζεται και στην Ελλάδα, περισσότερο ως fun αφορμή για να μαζευτούμε και να φάμε. Γίνεται πάντα την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου και είθισται να τρώμε στο σπίτι, παρέα με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Τι τρώνε στο Thanksgiving

Το κεντρικό πιάτο της ημέρα είναι η γεμιστή γαλοπούλα. Ό,τι δηλαδή τρώμε εμείς τα Χριστούγεννα. Η γέμιση αποτελείται συνήθως από λαχανικά, μανιτάρια, πιπεριά, αυγά, κρουτόν, πεκάν και άλλα υλικά, αλλά εσύ κάνε αυτό που προτιμάς. Και ας ελπίσουμε ότι δε θα υπάρχουν πολλοί χορτοφάγοι στο τραπέζι. Το σύνηθες συνοδευτικό είναι ο πουρές γλυκοπατάτας, αλλά και η κλασική πατάτα είναι καλοδεχούμενη.

Η κολοκύθα μπορεί να γίνει βασικό συστατικό του δείπνου και να φτιάξεις μία βελουτέ σούπα (να και η vegan επιλογή). Α, μην ξεχάσεις τη σάλτσα από κράνμπερις που χύνεται πάνω από τη γαλοπούλα ή υπάρχει απλά στο τραπέζι για όποιος θέλει να δοκιμάσει. Μπορείς επίσης να σερβίρεις λαχανικά σε διάφορες μορφές και να ολοκληρώσεις το γεύμα με μία πίτα. Η κλασική επιλογή είναι η γλυκιά κολοκυθόπιτα αλλά και οι τάρτες σε οποιαδήποτε μορφή.

Να θυμάσαι ότι οι Αμερικάνοι δεν πετούν τα αποφάγια. Ίσως επειδή είναι μία μέρα ευγνωμοσύνης. Φτιάξε σάντουιτς με τη γαλοπούλα ή το κρέας που έμεινε. Είναι μία καλή υπενθύμιση για το food waste, στο οποίο επιδιδόμαστε με μεγάλη επιτυχία.

Βγες να το γιορτάσεις

Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να μην έχεις ούτε το χρόνο, αλλά ούτε και την επιθυμία να μαγειρέψεις (είναι και Πέμπτη), υπάρχουν μερικά μαγαζιά στην Αθήνα που τιμούν τη μέρα με ένα αντίστοιχο Thanksgiving dinner.

Po’ Boys (Λεπενιώτου και Αγαθάρχου, Ψυρρή)

Ένα μαγαζί που έχει κλασικές αμερικάνικες γεύσεις, δε θα μπορούσε να μην φτιάξει κανονικό γεύμα για το Thanksgiving. Θα υπάρχει στο χώρο ένα μακρύ τραπέζι, όπου θα μπορέσεις να φας βελουτέ σούπα κολοκύθας, σαλάρα με ρόδι, πουρέ σελινόριζας, γαλοπούλα ή χοιρινό και cheesecake. Και καλή μας χώνεψη.

TGI Friday’s (Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Μαρίνα Φλοίσβου, Κηφισιά, Γλυφάσα, Athens Metro Mall)

Δε χρειάζεται να είναι Παρασκευή για να φας ωραία στα TGI Friday’s. Δε θ αμπορούσε να λείπει εορταστικό μενού από αυτήν τη μέρα. Αν περάσεις από κάποιο από τα καταστήματα, παράγγειλε σιγομαγειρεμένο ρολό γαλοπούλας με πουρέ κολοκύθας και κοκτέιλ Havana. Cheers!

Hard Rock Cafe (Αδριανού 52, Αθήνα)

Η διαχρονική αξία του κέντρου είναι εκεί και σε περιμένει να απολαύσεις ένα δέιπνο με χαρακτηριστικές γεύσεις αυτής της γιορτής. Γαλοπούλα με ψητά λαχανικά, γέμιση, πουρέ γλυκοπατάτας και σάλτσα κράνμπερι. Μη φύγεις χωρίς να φας γλυκιά κολοκυθόπιτα, παρέα με ένα espresso martini.