CELEBRITIES

Bryan Adams: Ο τραγουδιστής του έρωτα γίνεται 60 χρόνων και συνεχίζει με την ίδια όρεξη

AP Photo/MTI, Balazs Mohai

Everything i do, i do it for you, Please Forgive Me, Summer of '69, Heaven, Run to you και η λίστα με τα τραγούδια που κάνουν την καρδιά σου να πονάει, είναι ατελείωτη. Και την οφείλουμε στον Bryan Adams, τον τροβαδούρο που σήμερα (5 Νοεμβρίου) γίνεται 60 χρόνων και μας υπενθυμίζει ότι εκτός από εκείνον, μεγαλώνουμε κι εμείς. Οι αφίσες κατέβηκαν από τους τοίχους, οι πρώτοι έρωτες πέρασαν στην ιστορία και τα τραγούδια του είναι η γλυκιά υπενθύμιση ότι δεν είσαι πια μικρή. Ευτυχώς έχουμε και τον Legend 88.6 και ακούμε τα τραγούδια του και νοσταλγούμε τα χρόνια που 'φυγαν με την ησυχία μας. Ναι και τα πρώτα μας μπλουζ.

Το πρόγραμμα του Legend 88,6

07:00-10:00 Μάκης Παπασημακόπουλος – Πηνελόπη Αναστασοπούλου

10:00-13:00 Legendary Music

13:00- 16:00 Νάσος Κοντοπάνος

16:00- 19:00 Γιάννης Κουλουκάκος

19:00 – 22:00 Γιώργος Ζερβός

Η αρχή της καριέρας του

Ο Bryan Adams ήταν από εκείνες τις περιπτώσεις που ήξεραν πολύ καλά τι θέλουν να κάνουν και δεν χωρούσε καμία διαπραγμάτευση σε αυτό. Κάπως έτσι η μητέρα του τού έδωσε τα λεφτά που μάζευε για το Πανεπιστήμιο ώστε να πάρει πιάνο και να γίνει καλλιτέχνης. Πίστευε στη δημιουργικότητά του και δεν στάθηκε εμπόδιο. Εκείνη ήταν εξάλλου που διεύρυνε τους ορίζοντές του ταξιδεύοντας οικογενειακώς παντού. Το 1976, ξεκίνησε να παίζει μουσική με την μπάντα “Sweeney Todd”, αλλά γρήγορα τους άφησε για να συνεργαστεί με τον μουσικό Jim Vallance (μαζί έκαναν, μεταξύ άλλων, το θρυλικό πια σάουντρακ του Pretty Woman) και κάπως έτσι άρχισε η καριέρα του τόσο ως τραγουδιστή όσο και ως τραγουδοποιού. «Τα είδωλά μου ήταν οι “The Who”, οι “Queen”, οι “Zeppelin” και οι “Deep Purple”.

Διάβασε ακόμα: 22 αγαπημένα ροκ τραγούδια που έγραψαν ιστορία (και η ιστορία πίσω από αυτά)

 

Βραβεία και περιοδείες

Αναρωτιέμαι αν ο Adams έχει ξεκουραστεί ποτέ. Διαβάζοντας το πόσες περιοδείες κάνει με αμείωτη ταχύτητα, πόσους δίσκους βγάζει αλλά και σε πόσες παραγωγές έχει συμμετάσχει, αν και έχει για βάση του τον Καναδά, με κάνει να σκέφτομαι ότι μάλλον κάτι κάνω λάθος και βαριέμαι να συρθώ απλά μέχρι το γραφείο. Όπως θα περίμενες, έχει στο ενεργητικό του δεκάδες βραβεύσεις, αλλά όχι μόνο για την προσφορά του στη μουσική. Το 2010 έλαβε το βραβείο “Allan Waters Humanitarian Award” για τη συνεισφορά του σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Η νέα του δουλειά

Ο Βryan Adams δεν χαλαρώνει ποτέ και το απέδειξε με τον δίσκο που έβγαλε πριν περίπου 9 μήνες. Με τίτλο “Shine A Light” και απίστευτα φρέσκες συνεργασίες, μιλάμε για ένα άλμπουμ που περιλαμβάνει Jennifer Lopez, Ed Sheeran και μεγάλα ονόματα παραγωγών που έχουν συνεργαστεί με την Ariana Grande. «Ίσως με δυσκόλεψε το ότι έπρεπε να κάνω τα πράγματα με τον πιο σύγχρονο τρόπο και να τραγουδάω μέσα σε έναν υπολογιστή. Ήταν διαφορετικό, αλλά ενδιαφέρον». Οι ήχοι του άλμπουμ ακολουθούν το διαχρονικό ύφος του Bryan Adams αλλά δεν νιώθει καμία πίεση να ξεπεράσει τις θρυλικές του επιτυχίες. «Ξέρω ότι δε γίνεται να μην παίξω στις συναυλίες μου το “Everything i do”, όπως και ξέρω ότι δεν γίνεται να γράφω νέα κομμάτια υπό την πίεση της επιτυχίας. Δεν με απασχολεί καθόλου».

 

Η ζωή στα 60

Ο Bryan δεν έχει παντρευτεί αλλά έχει αποκτήσει δύο κόρες με τη σύντροφό του, Alicia, και ζει στον Καναδά. Είναι vegan και μέλος τους οργανισμού PETA. Αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ζώων ενώ έχει κάνει και εκθέσεις δείχνοντας τη μεγάλη του αγάπη που δεν είναι άλλη από τη φωτογραφία. Όταν τον ρώτησαν σε πρόσφατη συνέντευξη για το πώς νιώθει που μπαίνει στην 7η δεκαετία της ζωής του, είπε ότι θα το διαχειριστεί όταν έρθει η μέρα (σήμερα δηλαδή). Δεν πιστεύει στο τέλος των πραγμάτων, αλλά στη διαρκή ροή. Η στάση του είναι να συνεχίζει, ακόμα και αν ξέρει ότι μία μέρα όλα θα τελειώσουν. Χρόνια πολλά Bryan!

Με δικά του λόγια

«Η μουσική ήταν το απόλυτο focus μου. Στα 13 έπαιζα με τους φίλους μου και στα 15, έπαιζα σε clubs. Έχω ανάγκη το να μπορώ να ροκάρω».

«Λυπάμαι πολύ για τους νέους μουσικούς γιατί μπορεί να μην καταφέρουν ούτε να πληρώσουν το νοίκι τους. Δεν έχει σημασία το είδος. Απλά σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολα από τότε που ήμουν εγώ νέος».

«Η μουσική δεν είναι θεραπεία, είναι χαρά, απελευθέρωση και απόλαυση. Και είναι δουλειά, πράγμα περίεργο, γιατί ποτέ δεν ένιωσα ότι είναι».

«Δεν εμπιστεύτηκα ποτέ την καρδιά ή το μυαλό μου. Μόνο το ένστικτο».

«Η αμφιβολία και ο φόβος είναι δρόμοι που οδηγούν σε αποτυχία. Όταν τους κατακτάς, κατακτάς και την αποτυχία».

«Φέρσου καλά και γίνε φιλάνθρωπος και η ζωή θα στο επιστρέψει με πολλούς υπέροχους τρόπους».

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/MTI, Balazs Mohai