ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να ανακαλύψουμε τον πραγματικό μας εαυτό

Το Savoirville.gr, επίσημος συνεργάτης του Ladylike, σε βοηθά να ανακαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό.

Άραγε πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά κι ουσιαστικά τον εαυτό μας; Πόσοι από εμάς έχουμε μπει στη διαδικασία να ανακαλύψουμε το εγώ μας και να αναζητήσουμε τα αληθινά χαρακτηριστικά που μας συνθέτουν ως προσωπικότητες; Συχνά πιστεύουμε κάτι για εμάς που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που βλέπουν οι άλλοι. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως εμείς έχουμε χαθεί ή μήπως παρουσιάζουμε στους άλλους κάτι που δεν είμαστε;

Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι πέφτουμε στην παγίδα της προσποίησης… Είτε γιατί μας αναγκάζουν κάποιοι εξωγενείς παράγοντες είτε γιατί εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να παρουσιάσουμε στους άλλους μία εικόνα διαφορετική από την αληθινή. Το πρόβλημα είναι ότι, κάπως έτσι, σιγά σιγά χάνουμε την αλήθεια μας και παρασυρόμαστε σε μία θάλασσα ψευδών ιδεών, πράξεων και συναισθημάτων.

Ας ανακαλύψουμε λοιπόν το “είναι” μας

Το πρώτο βήμα είναι να αναλύσουμε την εικόνα που έχουμε τώρα για τον εαυτό μας. Ποιοι πιστεύουμε ότι είμαστε; Που ανήκουμε; Τι επιθυμούμε από τη ζωή μας; Άραγε πως θα περιγράφαμε τον εαυτό μας; Εξωτερικά κι εσωτερικά, σωματικά και πνευματικά. Νοητικά και ψυχικά.

Το παρελθόν μας έχει να μας προσφέρει πολλά. Σημαντικά γεγονότα και έντονες αναμνήσεις έρχονται συχνά μπροστά μας. Αν τα παρακολουθήσουμε ως θεατές θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε τι έχουν να πουν για εμάς. Τι κρύβεται πίσω από τις πράξεις μας, τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε κάποιες καταστάσεις και το πως μεταφέρουμε αυτές τις ιστορίες στους άλλους; Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, από την παιδική ακόμη ηλικία, μπορούμε να δούμε τι μας έκανε ευτυχισμένους, τι μας πλήγωνε, τι αναζητούσαμε από τη ζωή μας. Ισχύουν ακόμη αυτά; Τι άλλαξε και γιατί;

Το δεύτερο βήμα είναι να δούμε τον εαυτό μας από μακριά. Πολύ συχνά εμείς οι άνθρωποι είμαστε πολύ σκληροί με τον ίδιο μας τον εαυτό, την ίδια ώρα που σε όλους τους άλλους δίνουμε ελαφρυντικά. Ειδικά εμείς οι γυναίκες είμαστε τόσο αυστηρές με την εμφάνισή μας, υπερτονίζοντας τα ελαττώματά μας, με αποτέλεσμα να αναλωνόμαστε σε λεπτομέρειες που τις πιο πολλές φορές μόνο εμείς προσέχουμε. Αν καταφέρναμε να ακούσουμε την ειλικρινή κι αληθινή άποψη κάποιου για εμάς θα βλέπαμε πόσο άδικοι είμαστε πολλές φορές και πόση έμφαση δίνουμε στα λάθος σημεία.

Συνήθως ένας παράγοντας που δεν μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε για να καταφέρουμε να ανακαλύψουμε το εγώ μας είναι η ίδια μας η ζωή, η δύσκολη και αγχωτική καθημερινότητά μας, τα προβλήματα στις σχέσεις μας και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε στον επαγγελματικό τομέα. Αν καταφέρναμε έστω και για λίγο να ησυχάσουμε το πνεύμα μας και να γαληνέψουμε την ψυχή μας, τότε όλα θα γίνονταν πιο φωτεινά και ξεκάθαρα στα μάτια μας.

Το επόμενο βήμα συνδέεται με ένα γενικότερο απολογισμό της ζωής μας. Τι έχουμε κάνει, γιατί το έχουμε κάνει και τι θα θέλαμε να έχουμε κάνει. Σίγουρα όλοι μας κουβαλάμε εμπειρίες που μας μεγάλωσαν, καταστάσεις που μας σημάδεψαν, γεγονότα που ήρθαν και άφησαν κατάλοιπα. Γιατί τα αντιμετωπίσαμε με αυτόν τον τρόπο; Μήπως μπορούσαμε να έχουμε κάνει κάτι διαφορετικό; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι καταλυτικές στο να μας δείξουν το “είναι” μας.

Ίσως δεν είναι σωστό να μετανιώνουμε για όσα έχουμε κάνει, αλλά σίγουρα είναι πιο σκληρό να μετανιώνουμε για εκείνα που δεν έχουμε κάνει. Μας αποδυναμώνει, μας ρίχνει την αυτοπεποίθηση και μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι αφήσαμε τη ζωή να περάσει έτσι, άπραγοι, στάσιμοι. Δεν είναι όμως ποτέ αργά να σκαλίσουμε τα όνειρά μας, να θέσουμε νέους στόχους και να κυνηγήσουμε το καλύτερο για εμάς. Αναγνωρίζοντας τα θέλω μας, θα καταφέρουμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Κάνοντάς τα πράξη, θα καταφέρουμε να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά του.

Το τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό βήμα είναι να αποδεχτούμε αυτό που είμαστε, τα καλά και τα άσχημα, τις αποτυχίες μας, τα κακώς κείμενα της ζωής μας, αυτά που μας πλήγωσαν και μας παίδεψαν, αλλά που στην πραγματικότητα μας έμαθαν την ίδια τη ζωή. Και τότε θα είμαστε έτοιμοι να φέρουμε στην επιφάνεια αυτά που κρύβαμε ή που δε γνωρίζαμε καν ότι κρύβαμε. Θα καταφέρουμε να απελευθερώσουμε τον αληθινό μας εαυτό. Να τον αγαπήσουμε, να τον εξελίξουμε, να του δώσουμε πνοή να τον κάνουμε μοναδικό και να γίνουμε πλέον ένα.

Διάβασε επίσης στο Savoirville.gr

Πώς να αποφύγουμε το άγχος

Μέρη για να πας με την παρέα σου