PUBLI

Η έρευνα για τον ρόλο της πρωτεΐνης δίνει λύσεις στην προσπάθεια απώλειας βάρους

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία αύξηση στην συχνότητα αλλά και την ποσότητα του ''τσιμπολογήματος'', γεγονός στο οποίο έχει αποδοθεί εν μέρει και η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας.

Η συσχέτιση μεταξύ του τσιμπολογήματος και της παχυσαρκίας οφείλεται κυρίως στο είδος των τροφίμων που επιλέγονται είτε μεταξύ των γευμάτων είτε στο πρωινό. Συνήθως οι επιλογές αυτές είναι τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας, αλλά με πολλές θερμίδες και συνήθως με υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες.

Η κατανάλωση τους οδηγεί στην αυξημένη θερμιδική πρόσληψη αλλά και την απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα γεγονός που ακολουθείται από σειρά φυσιολογικών οργανικών αντιδράσεων που οδηγούν σε σύντομο χρόνο και πάλι στο έντονο αίσθημα πείνας.

Αρκετές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν δώσει λύσεις. Αρκεί να δούμε τα συμπεράσματα τους, για να καταλήξουμε σε διατροφικές επιλογές που μπορεί να σας βοηθήσουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Το 2008, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, αξιολογήθηκε η σχέση μεταξύ της πρόσληψης πρωτεΐνης και του ελέγχου του βάρους και του αισθήματος κορεσμού. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι :

”Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης οδήγησε σε καλύτερο κορεσμό και τελικά στην μειωμένη πρόσληψη ενέργειας. Επίσης φάνηκε ότι αύξησε την θερμογένεση, γεγονός που προκαλεί ήπια αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και καλύτερο κορεσμό.”

Σε δεύτερη μελέτη που επίσης δημοσιεύθηκε το 2012, στο British Journal of Nutrition κατέληξε:

”Συμπερασματικά, η διατροφική πρωτεΐνη συμβάλλει στην θεραπεία της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου, δρώντας στο επίπεδο κορεσμού αλλά και της ενεργειακής κατανάλωσης.”

Τα ερευνητικά δεδομένα, δίνουν μία σπουδαία πληροφορία σε όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους ή να ελέγξουν την πείνα τους. Συνιστούν την επιλογή τροφίμων με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Και επειδή, όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος, συχνά αυξάνουν γυμνάζονται περισσότερο, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη θα εξυπηρετήσει και την προστασία και αναδόμηση του μυικού ιστού., σύμφωνα με την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφάλειας Τροφίμων. 

Στραφείτε λοιπόν σε επιλογές όπως το τυρί και τα γαλακτοκομικά με περιορισμένα λιπαρά, το αυγό ή ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Στην αγαπημένη σας κατηγορία των δημητριακών, προτιμήστε ψωμί με λιγότερους υδατάνθρακες και περισσότερη πρωτεΐνη. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με δημητριακά πρωινού. Στο εμπόριο θα βρείτε δημητριακά με βρώμη, εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και βιοδιαθεσιμότητας, τα οποία εξυπηρετούν τόσο εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος, προσφέροντας καλύτερο κορεσμό, όσο και εκείνους που γυμνάζονται, συμβάλλοντας και διατήρηση και ενίσχυση του μυικού ιστού. Παράλληλα η αυξημένη περιεκτικότητα φυτικών ινών, λόγω της ολικής άλεσης βρώμης, θα υποστηρίξει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Προσφέρετε λοιπόν στον οργανισμό σας τα τρόφιμα που χρειάζεται, στις σωστές ποσότητες και αυτός θα σας ανταμείψει με τα αποτελέσματα που επιθυμείτε!

Γιάννης Χρύσου

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής,