LIFE

Όλα όσα μάθαμε από τον νέο κατάλογο του ΙΚΕΑ

Δε μπορεί να μη σου έχει τύχει κάθε φορά που ξεφυλλίζεις τον κατάλογο του ΙΚΕΑ να ζηλεύεις τα δωμάτια που βλέπεις και να ήθελες να μένεις εκεί. Εντάξει προφανώς αυτό δε γίνεται, ούτε είναι όλα πάντα τόσο καθαρά και τακτοποιημένα, αλλά μπορείς με κάποια μικρά τρικς να φέρεις στο δικό σου χώρο την αίγλη από τα δωμάτια που βλέπεις στα περιοδικά!

Εμείς λοιπόν μπήκαμε στον online κατάλογο και βρήκαμε ιδέες με βάση τις εικόνες που είδαμε εκεί, ώστε να ανανεώσεις το δωμάτιό σου και να μπερδεύεσαι αν βρίσκεσαι σπίτι σου, ή πρέπει να ποζάρεις για το εξώφυλλο ενός περιοδικού. Ξεφύλλισε κι εσύ με προσοχή και σημείωσε όλα όσα ταιριάζουν στον δικό σου χώρο. Υπάρχουν λύσεις με λίγα ή περισσότερα χρήματα, για πιο funky ή πιο μίνιμαλ γούστα, το interior design δε συναντά περιορισμούς.

Απάνω σε χαλιά, σε μαγικά χαλιά

Μια απ’ τις τελευταίες τάσεις στο interior design είναι το patchwork χαλιών. Aυτό σημαίνει ότι μπορείς να πάρεις πολλά μικρότερα χαλάκια και να τα βάλεις στο χώρο σου το ένα δίπλα στο άλλο (εντάξει να πατάνε και λίγο το ένα πάνω στο άλλο) και να σχηματίσεις έτσι ένα μεγάλο χαλί που θα καλύπτει την επιφάνεια που θες. Το καλό με αυτή την τεχνοτροπία είναι ότι μπορείς να κάνεις τα χαλάκια να φτάνουν μέχρι και τις πιο δύσκολες γωνίες, αφού το τελικό σχήμα είναι στη δική σου ευχέρεια.

Μην το φοβάσαι το λευκό

Το λευκό είναι σα να λέμε ο βασιλιάς του μίνιμαλ. Χωρίς λευκό δε μπορείς να αγαπάς το μίνιμαλ, ή δεν το αγαπάς αρκετά. Το θέμα είναι πως όσο κι αν μας αρέσει να το βλέπουμε στον κατάλογο του ΙΚΕΑ, φοβόμαστε να βάλουμε τόσο λευκό στο χώρο μας. Μπορούμε αντί για τα υφάσματα που λερώνουν πολύ εύκολα, να προτιμήσουμε το λευκό στα έπιπλά μας, στα φωτιστικά και στα διακοσμητικά.

Κουνουπιέρα VS Κουρτίνα

Αντί για την κουρτίνα, μπορείς να διατηρήσεις το φυσικό φως καθόλη τη διάρκεια της μέρας στο δωμάτιο σου αφήνοντας ακάλυπτα τα παράθυρά σου. Αντί της κουρτίνας, μπορείς να βάλεις γύρω από το κρεβάτι σου μια κουνουπιέρα, αλλά από πιο χοντρό ύφασμα, όχι εκείνα τα διάφανα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, ώστε και να κρύβεις το φως όποτε το χρειάζεσαι και να μη νιώθεις απόλυτα εκτεθειμένη στις πολύ ιδιωτικές σου στιγμές.

Κουρτίνα όχι μόνο στο παράθυρο

Ποιος σου είπε ότι η κουρτίνα μπαίνει μόνο στα παράθυρα; Μέγα λάθος. Μπορείς να τη βάλεις σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού, ώστε να δημιουργήσεις έναν νοητό τοίχο. Είτε επειδή θες ιδιωτικότητα στη μια μεριά, είτε επειδή θες να αλλάξεις στιλ διακόσμησης στο άλλο μισό του δωματίου, η κουρτίνα σε ένα πιο γηίνο ή ακόμα και σε πιο έντονο χρώμα στη μέση του δωματίου μπορεί να σε σώσει ή να είναι μια ευχάριστη ανανέωση για τον χώρο σου.

Βάλε χρώμα

 

Μη φοβάσαι τα έντονα χρώματα. Δώσε ζωή στα δωμάτια του σπιτιού σου, προσθέτοντας μια πολυθρόνα, ένα τραπέζι, μια κουρτίνα ή έναν τοίχο σε ένα πολύ έντονο χρώμα. Ή και όλα αυτά μαζί. Φρόντισε να κρατήσεις το υπόλοιπο δωμάτιο σε πιο ήπιους και γηίνους τόνους γιατί η πολυχρωμία όταν τη βλέπεις καθημερινά θα είναι κουραστική.

Τα χρώματα που θα σε ζεστάνουν

Ο συνδυασμός του σκούρου ξύλου με το βαθύ πορτοκαλί μπορούν να ζεστάνουν πολύ ένα δωμάτιο. Η αίσθηση της ζεστασιάς μπορεί να γίνει μεγαλύτερη αν προσθέσεις στο δωμάτιο φλοκάτες, κεριά και μάλλινες κουβέρτες.

Mix & Match

Tόλμα να συνδυάσεις πολλά διαφορετικά στιλ και patterns στο ίδιο δωμάτιο. Μπλέξε υφάσματα, καρό με ρίγα, μωσαϊκό με printed έπιπλα. Κράτα σαν κοινή συνισταμένη ένα στοιχείο που θα επιλέξεις εσύ, όπως την παλέτα των χρωμάτων στην οποία θα κινηθείς ή το στιλ που προτιμάς. Αυτό θα δώσει ένα πιο ενδιαφέρον ύφος στο χώρο σου και δε θα βαριέσαι, αφού κάθε φορά το μάτι θα συναντά και κάτι διαφορετικό.

Σαλόνι ή Playroom;

Aν έχεις παιδιά ή αν είσαι ακόμα παιδί στην ψυχή, σίγουρα θα σε διασκεδάσουν μερικά πολύχρωμα έπιπλα σε πιο funky και όχι τόσο σοβαρούς τόνους. Αν θες να διατηρήσεις τον χαρακτήρα του δωματίου πρόσθεσε μικρές πινελιές από πιο παιχνιδιάρικα και μοντέρνα μικροέπιπλα, ενώ αν είσαι πιο τολμηρή αγόρασε έναν ολόκληρο πολύχρωμο καναπέ. Για να δώσεις ακόμα περισσότερη ζωή στο δωμάτιό σου, πρόσθεσε και μερικά φυτά εσωτερικού χώρου!

Κουζίνα όπως στην TV!

Kάνε κι εσύ την κουζίνα σου όπως αυτές που βλέπεις στα τηλεοπτικά πλατό. Βάλε τον πάγκο και τις μαγειρικές εστίες στο κέντρο του δωματίου και όχι να ακουμπάει στον τοίχο όπως έχουμε συνηθίσει. Έτσι θα μπορείς και να μαγειρεύεις εκεί, χωρίς να νιώθεις ότι πνίγεσαι από τον τοίχο, αλλά και να τρως στον πάγκο μαζί με την οικογένειά σου.

Κόλλα το στον τοίχο

Μία ακόμα λύση αν δεν έχεις χρήματα και θες να βάψεις τους τοίχους του σπιτιού σου, είναι να κολλήσεις αποκόμματα από εφημερίδες ή περιοδικά. Μείνε σε ασπρόμαυρα έντυπα αν θες κάτι πιο μίνιμαλ, ή δοκίμασε έγχρωμα αν είσαι πιο ποπ κορίτσι. Ό,τι και να κάνεις σίγουρα θα διασκεδάσεις δημιουργώντας το και θα σε εντυπωσιάσει το μοναδικό αποτέλεσμα!